Barevný svět

Barevný svět

Pokud se alespoň trochu zajímáte o zdravý životní styl, pak víte, že váš spokojený život ovlivňují i barvy, jimiž se obklopujete. Jejich výběr je proto třeba dobře zvážit.

Světlé versus tmavé

Jen se štětcem a barvou dokážete z malého tmavého bytu udělat opticky větší a prozářeně veselý. Stačí jen zvolit ten správný odstín.

Po tmavé barvě sáhněte v případě, že chcete prostor vizuálně zmenšit. Stačí natřít i jen jednu jedinou stěnu a uvidíte tu změnu. Obdobně působí tmavá barva, pokud ji použijete i na strop. Vysoký strop, který vám ve starém domě připadal studený a neosobní, je najednou nižší a příjemný.

Světlé barvy vyvolávají opačné pocity, proto je volte především pro tmavší a severně orientované pokoje. Chcete-li tedy prostor opticky zvětšit a zesvětlit, sáhněte třeba po žluté nebo světle zelené. Bílou také není třeba zavrhovat, i když v poslední době je B neprávem trochu odstrkovaná. Kombinace s jinými barvami jí však velmi svědčí.

Bílá vyvolává pocit pořádku a uspořádanosti a vedle jiné barvy dokáže místnost oživit a rozjasnit. Interiéroví designéři doporučují používat barvy vždy ve dvou odstínech. Světlé barvy na strop a dvě na sebe kolmé stěny a tmavé na opačné kolmé stěny naproti oknu.

Kam s nimi

V každé místnosti prožíváte něco jiného, v jedné odpočíváte, v jiné se chcete bavit nebo pracovat. A i tomu je třeba přizpůsobit volbu barev. Pro dětské pokoje vybírejte inspirativní živé barvy, nejlépe jejich kombinaci.

Berte v úvahu, že dítě si většinou v pokoji hraje i spí, a proto je třeba kombinovat s rozmyslem. Výrazné barvy vhodné pro hernu nelze použít pro klidné spaní a naopak.

Příliš klidné barvy zase nepodporují kreativitu dítěte. V dětských pokojích se nebojte ani bordur nebo nástěnných samolepek, které pokoj dětsky zútulní, ale samozřejmě i tady platí, že všeho moc škodí.

Nezapomeňte také, že dětský pokoj bývá plný barevných hraček. To vybízí k vymalování ložnice jemnějšími odstíny, ale nebojte se ani červené nebo modré, samozřejmě také ve světlejším odstínu. Modrá uklidňuje a červená aktivuje, pokud je zkombinujete, dostanete příjemnou odpočinkovou a relaxační kombinaci.

Pro pracovnu zvolte barvy podporující myšlení a soustředění, což je vlastnost chladnějších barev. Pokud ovšem v pracovně pracujete kreativně, pak zvolte stimulující barvy, tedy třeba oranžovou nebo červenou.

V kuchyni je možné použít jakékoli barvy, záleží na tom, jak daný prostor cítíte. Muži obvykle sahají po chladnějších barvách a ženy po teplejších. Oblíbenou barvou je v poslední době červená.

Pokud v kuchyni zároveň i jíte, pak nezapomeňte na žlutou, která podporuje chuť k jídlu a vytváří pocit klidu a harmonie, který bychom si u stolování rozhodně měli dopřát. Koupelna by v nás zase měla vyvolávat pocit uvolnění, ke kterému se ideálně hodí zelená barva.

Při nákupu barev nezapomeňte, že barvy se vlivem světla mění, a proto se při jejich výběru podívejte na daný odstín jak na umělém, tak denním světle, abyste pak nebyli nemile překvapeni. Důležitou roli hraje také nábytek, který si pro daný pokoj zvolíte, a zásadní pro barevné kombinace stěn je i barva a vzor podlahy.

Doporučujeme

Články odjinud