Bariatrie pomůže zhubnout, ale tato operace není pro každého | Foto: iStock

Foto: iStock

Bariatrie pomůže zhubnout, ale tato operace není pro každého

Spadáte do kategorie obézních nebo máte vysokou nadváhu? Možná už jste zkusili všechny možné diety a přemýšlíte, jestli není načase zkusit chirurgické řešení – bariatrickou operaci. Nutno říct, že jde o nejefektivnější řešení obezity, ale není vhodné pro každého.

Při extrémní obezitě

K léčbě obezity se běžně používá dieta a fyzická aktivita. Těžším případům napomáhá psychoterapie, případně doplněná farmakoterapií. Profesor Jiří Svačina, autor knihy Obezitologie a teorie metabolického syndromu, vysvětluje, že dieta, pohyb i farmakologie za posledních padesát let doznaly obrovských úspěchů. Nejsou ale úspěšné při léčbě všech obézních lidí. Pokud tedy nepomohou, v případně extrémní obezity existují možnosti chirurgického řešení, kterým se říká bariatrie neboli bariatrická chirurgie. Ta je podle odborníků nejefektivnější pro léčbu extrémní obezity ve spojení s cukrovkou 2. typu.

Jak počítat kalorie a zjistit, kolik energie a živin mám konzumovat? Podívejte se na video: 

Pokračování 2 / 4

Jaké druhy bariatrie existují

Bariatrickým operacím se lidově říká zmenšení žaludku. Mezi ně patří:

Bandáž žaludku

Tato metoda se používá od 80. let minulého století a od roku 1993 se provádí laparoskopicky. Bandáž žaludku spočívá v tom, že se kolem horní části žaludku umístí silikonový kroužek, který brání tomu, abyste snědli velké porce jídla, a zároveň způsobí, že se budete cítit nasycení i po menších porcích jídla.

Plikace žaludku

Kromě bandáže žaludku se provádí plikace žaludku, což je poměrně nový zákrok. Plikace žaludku působí tak, že se omezí kapacita (zmenší se objem) žaludku a tím i možnost sníst větší množství potravin naráz. Část žaludku se jakoby zašije dovnitř tohoto orgánu. Podle některých průzkumů má tato metoda vliv i na hormony, které regulují pocity hladu a sytosti. I plikace žaludku se provádí laparoskopicky.

Gastrický bypass

Existuje také gastrický bypass, který rozdělí žaludek na menší a větší část. Po operaci funguje jen menší část žaludku a zbytek je de facto mimo provoz. Principem je opět zmenšení žaludku a zmenšení plochy pro vstřebávání potravy.

Zúžení žaludku

Zúžení žaludku se říká také tubulizace neboli rukávovitá resekce žaludku. Ten se rozřízne podélně a jeho část se odstraní včetně buněk, které jsou zodpovědné za tvorbu „hormonu hladu“. Po operaci proto pociťujete jen omezený pocit hladu.

Pokračování 3 / 4

Kdo na operaci může a kdo ne

Získat lékařské „požehnání“ k operaci není tak snadné. Nadváha, tedy jen několik kilogramů nad ideální váhu, není důvodem k pozitivní indikaci. Operativní léčba obezity má totiž svá pravidla a lze ji podstoupit jedině tehdy, když má dotyčný BMI nad 40 či nad 35 (při závažných komplikacích lze provést i s nižším BMI, ale poslední slovo mají vždy lékaři), a to v případě, že selhaly všechny konzervativní metody.

Zájemci o operaci musí splňovat i další podmínky – pacient musí absolvovat všechna předoperační vyšetření, musí být psychicky „způsobilý“ a nesmí trpět například bulimií. Má opravdovou snahu svou situaci řešit a změnit svůj životní styl. Součástí předoperačního vyšetření jsou odběry a vyšetření krve, vyšetření plic, endokrinologické vyšetření, endoskopie žaludku i psychologické vyšetření. Zákrok je drahý, ale pokud ho schválí lékař, zdravotní pojišťovna ho uhradí.

Pokračování 4 / 4

Operací to nekončí…

Po operaci můžete očekávat i nepříjemné chvíle, kdy můžete zvracet, ale to by mělo po čase odeznít. Každopádně je po operaci nutná dietní edukace a psychologická podpora. Operace totiž není „doživotní“ záruka štíhlosti. „Musíte po ní totiž změnit životní styl a dodržovat doporučená pravidla, zejména pokud se týká jídelníčku. Jinak by se efekt operace brzy ztratil,“ vysvětluje Iva Málková ze STOBu. Odborníci z této organizace doporučují začít se změnou životního stylu, s tělesnou aktivitou a změnou jídelníčku ještě před operací. Důležité je jíst pravidelně, pomalu a v klidu, dodržovat pitný režim a hlídat si přijímané živiny ve stravě. Jakmile po operaci začnete ubývat na váze, mohou se také upravit jiná předchozí chronická onemocnění, jako je zvýšená hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak či glykémie.

Doporučujeme

Články odjinud