1.	Antioxidační BB krém DayWear od Estée Lauder (krasa.cz, od 890 Kč)

1. Antioxidační BB krém DayWear od Estée Lauder (krasa.cz, od 890 Kč)

2.	Hot pink Super Beblesh Balm od Skin79 (bbcreamshop.eu, od 476 Kč)
3. BB Cream 5in1 SPF 10 (NIVEA, 199,90 Kč)
4.	BB Cream 9in1 SPF 25 (Rimmel London, 159 Kč)
5.	MISSHA Signature Wrinkle Filler BB Cream (miska.cz, od 621 Kč)
17
Fotogalerie

BB, CC, DD – beauty abeceda! Podlehnete i vy zázračným krémům?

Na trhu jsou u nás už nějaký pátek, patříte ale také mezi většinu žen, která je jen opatrně obchází. Škoda! Tyto krémy totiž umí opravdu hodně, tak se to naučte využívat ve svůj prospěch.

Jsou tomu tři roky, co náš trh nečekaně zaplavila obrovská vlna krému s předponami. Každá značka začala rychle zařazovat do svého portfolia písmenka BB a následně i CC. Odkud se vlastně ten nápad vzal?

První verzi BB krému vyvinula německá dermatoložka Christine Schrammek v padesátých letech minulého století. Původně byl tento přípravek určen jejím pacientům, kteří čerstvě absolvovali nějaké kosmetické procedury – peeling, čištění… Krém měl pleť ošetřit, vyhladit ale zároveň zamaskovat červenou barvu, způsobenou mechanickým zásahem. O třicet let později se recept krému dostal na korejský trh a bleskově se rozšířil po celé Asii. Láska místních celebrit k tomuto přípravku začala hraničit s posedlosti a začaly ho nazývat „zázračný krém“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

BB krém by měl fungovat na bázi „všechny produkty v jednom“. Záleží na značce, ale primárně by všechny krémy měly chránit před sluncem, pleť hydratovat a zakrývat nedostatky. Některé z nich obsahují ani-age složky, jiné zas vyhlazující částečky. V Asii se velké oblibě těšily hlavně přípravky se zmatňujícími účinky. Co museli výrobci přizpůsobit evropskému a americkému trhu, byla barevnost. Asijské produkty byly totiž výrazně světlejší a některé měly i bělící účinky.

Dnes se najdou BB krémy ve více barevných odstínech ale zachovaly si všechny své zázračné účinky. Jsou velmi pohodlné v použití a budou vyhovovat hlavně těm z nás, kdo je pořád ve spěchu, ale i přes to chce stále pečovat o pleť a vypadat bezchybně. Krém se nanáší prsty nebo štětcem a to hned na vyčištěnou pleť. Pečující složky už má v sobě, takže se nemusíte bát, že by váš obličej trpěl. Kromě toho kryje stejně, jako běžný make-up, takže ani na ten už nemusíte sáhnout.

Pokud už nemůžete odolat a běžíte si pro jeden „zázrak v tubičce“, vybírejte ho nejen podle všech účinků, které výrobce slibuje, ale i podle odstínů. Sice na něm může být napsáno, že je pro všechny barvy pleti, ale raději si ho vyzkoušejte, jak to děláte u běžného make-upu. Pokud se vám zda, že jsou moc tmavé, nebo do oranžova, zkuste vsadit na prověřené asijské jedničky. Značky jako Missha, Liole nebo Dr. Jart vás určitě nezklamou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nové pokolení CC a následně i DD krémů se pokusilo zopakovat úspěch svého předchůdce, ale zas takový boom nenastartovaly. CC krémy si dávají za úkol korigovat hlavně barvu pleti, proto také zkrátka CC – „colour-correcting“. Kryjí o poznání lépe než BB a jejich složení je o něco lehčí, nadýchanější. Dávejte ale pozor, protože krém každé značky se od sebe může značně lišit a to hlavně ve svých schopnostech. Hybridním potomkem BB a CC je pak DD krém. Je to další přípravek s mnoha funkcemi. Od hydratace, přes krytí až po ochranu proti slunci. Jeho hlavní prioritou ale jsou protistárnoucí účinky. Jako první ho na trh uvedla značka Julep.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nadchly vás možnosti, které vám nabízí jeden produkt, nebo spíš zůstáváte skeptická vůči takové multifunkčnosti?

Doporučujeme

Články odjinud