Benátská vdovička

je skvělá komedie od Carla Goldoniho, kterou jsem měla možnost shlédnout na Vsetíně, kde hostovala Pražská divadelní agentura Václav Honzíček. Největším lákadlem pro všechny diváky byli samozřejmě známí herci, jako je Milena Steinmasslová, Jan Čenský, Adéla Gondíková apod.

BENÁTSKÁ VDOVIČKA

je skvělá komedie od Carla Goldoniho, kterou jsem měla možnost shlédnout na Vsetíně, kde hostovala Pražská divadelní agentura Václav Honzíček. Největším lákadlem pro všechny diváky byli samozřejmě známí herci, jako je Milena Steinmasslová, Jan Čenský, Adéla Gondíková apod. Byla jsem malinko zklamaná, když jsem zjistila, že místo Mileny Steinmasslové bude hrát v hlavní roli Marcela Peňázová, ale hned jsem svůj názor změnila, protože její výstup byl opravdu bezchybný a vše hrála s takovou lehkostí, že se musela Steinmasslové přinejmenším vyrovnat nebo ji možná i předčila. Jan Čenský zde hrál (možná pro vás překvapivě) roli vášnivého Itala, která mu neuvěřitelně seděla (doteď bych tomu jen těžko věřila). Byl vášnivý, nezkrotný, všude plno gest a máchání rukama a ve vzduchu lítala spousta italských slov. Vážně mě mile překvapil, známe ho hlavně z uvádění pořadů jako Miss ČR apod., kde se tváří vážně a samotné uvádění po pravdě vůbec nejde, ale v této hře byl vážně fantastický.

Co se vlastně skrývá po názvem Benátská vdovička? ...Komedie o čtyřech nápadnících a chytré vdově. Každý nápadník je z jiné země (Anglie, Francie, Německo a Itálie) a každý se také podle toho chová, je to nádherná mozaika diametrálně odlišných reakcí. Každý je natolik jiný, že si ani nemohou navzájem moc rozumět. (Něměc miluje když je na něj někdo hrubý, rozkazuje mu a on může jeho rozkazy plnit, Ital je neuvěřitelný žárlivec, který mele páté přes deváté a živě gestikuluje rukama, Francouz je samé cukrbliky a poklonky a příval galantních slov z kterých se vám už točí hlava a Angličan je suchý, klidný, vyrovnaný a odpovídá na vše jen své yes or no). Vdovička je krásná a inteligentní a všichni po ní jedou. Neví kterého si vybrat, tak je trošku vyzkouší a jeden vyhraje a získá její srdce (jak se dalo čekat).

Tato hra není jen činohra, ale je zde spousta písní, které herci zpívají opravdu pěkně, jen je někdy spíše slyšet hudba než jejich zpěv. Čenský to ovšem všechno napravuje, protože jeho hlas je zvučný a oproti všem ostatním opravdu vyniká. Co mě ale nejvíc pobavilo, bylo to, co se hercům stalo aniž by s tím počítali. V okamžiku, kdy Čenský vášnivě odhazuje klobouk v dál, trefí se přímo do okna v kulisech, což jeho partnera v rozhovoru úplně rozhodí a rozesměje, že několik okamžiků nemůže hrát dál. Po delší době, kdy už je vše vpořádku a Čenský (Hrabě di Bosco Nero) má vyznat lásku vdovičce Rosauře, zaklepe mu znenadání sluha na rameno a zazpívá:"Když máš srdce zjihlé, když máš potíže..." a okamžitě mizí v zákulisí, Čenský je najednou úplně mimo, moment překvapení zasáhl přesně a on se nemůže ubránit smíchu, celé hlediště se nemůže zbavit smíchu a uklidňuje se asi zároveň s hrabětem, který konečně svou lásku vdovičce vyznal. (Herci se mu ovšem pomstili geniálně).

Toto vzájemné škádlení herců tuto hru okořenilo možná víc než cokoliv jiného. Bylo to tak lidské a mile škodolibé, že se na ně člověk zlobit nemůže. Představení to bylo báječné se skvělým humorem, jestli tam byl nějaký divák co se nebavil, pak to musel být nějaký super škarohlíd. Jestli budete mít možnost toto představení shlédnout, tak určitě nezaváhejte, protože tato podívaná opravdu stojí za to.

Já Francouzka jsem, jak se sluší
francozské mám tělo - duši
proto věřte paní, co vám povídám.
Zkušenost mám a ne jen jednu
když usměju se, oči zvednu
jako nit si muže na prst namotám.

Jsou všichni muži jako jeden
každý, je-li dobře veden
udělá vše, co si žena zamane.
Tamten šperk - ty šaty nové
jako ptáček z dlaně klove
za odměnu - možná - úsměv dostane...

píseň Marionetty

Rosaura......................................................................Marcela Peňázová / Milena Steinmasslová
Eleonora (sestra).........................................................Veronika Jelínková / Kateřina Dušková
Pantanole (švagr).........................................................Jindřich Bonaventura / Ladislav Trojan
Mylord Roonebeef, Angličan........................................Daniel Rous / Svatopluk Schuller
Monsieur Le Bleau, Francouz.......................................Ermesto Čekan / Čestmír Gebouský
Princ Karl Ludwig von u. zu Ludwigstadt, Němec.........Petr Gelnar
Hrabě di Bosco Nero, Ital............................................Jan Čenský / Filip Blažek
Marionette, komorná....................................................Adéla Gondíková / Daniela Krhutová
Arlecchino, číšník a sluha..............................................Otmar Brancuzský / Martin Pisařík

režie.............................................................................Milan Schejbal

PRAŽSKÁ DIVADELNÍ AGENTURA
VÁCLAV HANZLÍČEK
Jarníkova 1875, 148 00 Praha 4, tel./fax: (02)7929860, 0602 339731

Autor: -lev-

Doporučujeme

Články odjinud