Berlínský hotel ve stylu DDR táhne hlavně mladé

Nový hotel v německé metropoli umožňuje hostům návrat do časů DDR nebo Německé domokratické republiky. Stěny zdobí ošklivé hnědo-oranžové tapety a portréty členů politbyra, vybavení pokojů tvoří klasický sektorový nábytek. Přesto se přenocování zde stalo hitem, zejména mezi mladými lidmi do 35 let.

Hotel s výmluvným názvem Ostel (Ost je německy východ) byl pro hosty otevřen před dvěma měsíci. Nachází se ve starém paneláku a na recepci hodiny ukazují čas v Moskvě, Berlíně, Havaně a Pekingu. Luxusní apartmá se jmenuje Stasi podle úřadu tajné státní bezpečnosti, nejlevnější vyspání nabízí palanda v pokoji Pionýrský tábor. Ta vyjde na 9 euro, tedy kolem 250 korun.

S nápadem přišli dva bývalí cirkusoví umělci, Daniel Helbig a Guido Sand, kteří využili současnou vlnu "ostalgie", tedy vzpomínání na život ve Východním Německu, kterou probudil už film Good Bye Lenin a projevuje se například znovuvzkříšenou popularitou trabantů.

Zařízení hotelu pochází většinou ze soukromých bytů a zaprášených skladů obchodů s nábytkem, stejně jako portréty Ericha Honeckera visící nad postelemi. V hotelovém obchodě jsou ke koupi i tak vzácné suvenýry, jako například role východoněmeckého toaletního papíru.

Doporučujeme

Články odjinud