Betaglukany umí nakopnout imunitu. Jak a podle čeho vybrat ty nejlepší?

Betaglukany umí nakopnout imunitu. Jak a podle čeho vybrat ty nejlepší?

Určitě jste už slyšeli, že hlíva ústřičná umí podpořit imunitu. Je to díky tomu, že obsahuje betaglukany. Tato látka se vyskytuje i v kvasnicích, obilí a dalších potravinách a dá se koupit v lékárně jako doplněk stravy. Na trhu je těchto preparátů bezpočet – podle čeho se rozhodovat při jejich koupi?

Co vše funguje?

Někdo nedá dopustit na otužování, někdo každé ráno polyká lžíci jablečného octa, někdo si dává pivovarské kvasnice a čaj s citronem. Přípravků na podpoření imunity je bezpočet a v každé rodině se tradují osvědčené metody, jak neonemocnět anebo se rychle uzdravit. Co doporučují odborníci? V souvislosti s koronavirem a sezonou akutních respiračních onemocnění Česká lékárnická komora doporučila následující: „Ke zvýšení nespecifické imunity lze doporučit užívání vitaminu D, betaglukanů, zinku a selenu. Vždy v doporučené denní dávce,“ uvedla farmaceutka Vilma Vranová, z Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity Brno. U zinku, selenu a vitaminu D nelze nic moc zkazit, jak ale vybrat betaglukany?

Pokračování 2 / 5

Co je to betaglukan a jeho kvalita

Betaglukany jsou unikátní přírodní komplexní polysacharidy, schopné podporovat obranné reakce organismu proti bakteriálním a parazitárním chorobám. Získávají se z hub, kvasinek, mořských řas nebo z obilí. Na našem trhu je doslova záplava produktů ve formě doplňků stravy. Ze všeho nejdůležitější a přitom často opomíjená je čistota nabízeného betaglukanu.

Profesor Václav Větvička, prezident Mezinárodní společnosti pro výzkum glukanu, experimentálně dokázal, že preparáty obsahující pouze rozdrcenou houbu mají minimální (pokud vůbec nějakou) účinnost. V případě kvasnic platí to stejné, jinak by bylo čisté droždí již dávno lékem a Češi jakožto národ pivařů milujících bramboračku by byli tím nejzdravějším národem. „Problém je totiž v tom, že náš žaludek nedokáže polysacharidy dokonale trávit, to plně dokážou jen býložravci, proto mu musíme pomoci izolací. Izolace a složité přečistění suroviny jsou přitom nejdražší položkou při výrobě betaglukanu,“ vysvětluje Větvička.

Pokračování 3 / 5

Čistota hraje prim 

Za kvalitní se proto považuje betaglukan od 70% čistoty a výše. Ani to však není tak jednoduché, protože zároveň záleží na tom, co zůstává v oněch tzv. nečistotách. Přesto by měly firmy čistotu dodávaného betaglukanu uvádět, a pokud tak nečiní, nemají se asi čím chlubit. Odborníci totiž zastávají názor, že nečistoty zabraňují navázání betaglukanu na receptory imunitních buněk a tím jejich aktivaci. Platí zde tedy jednoduchá nepřímá úměra – čím více nečistot, tím menší účinnost.

Pokračování 4 / 5

Houby, obilí, nebo kvasnice? 

Na zdroji samotném překvapivě moc nezáleží, protože když je betaglukan dostatečně vyčištěn a v dostatečném množství, má relativně stejné účinky. Je tedy jedno, zda je získán z hub, kvasinek, mořských řas nebo z obilí. Nám Evropanům je ale geneticky a historicky biologicky nejblíže betaglukan z kvasinek, protože se tu s pomocí kvasnic peče chleba a pije pivo tisíce let.

Pokračování 5 / 5

Denní dávka

Co se týče dávkování, pro dospělou osobu obvykle postačí 200 mg betaglukanů denně, v případě důkladné prevence je možné zvýšit dávku až na 1 000 mg denně. „Betaglukan sice není lék, ale může výrazně zvýšit šanci na to, že se nám virová infekce vyhne nebo bude mít alespoň mírnější průběh,“ radí Větvička, který je zároveň imunologem a profesorem na univerzitě v americkém Louisville. „Přitom se nemusíme bát ani předávkování, ani toho, že by se naše obranné reakce nějak nebezpečně zvýšily. Navíc nemá betaglukan žádné negativní účinky, takže není proč váhat,“ dodává Větvička. Jediné omezení platí pro lidi po transplantaci, ti totiž dostávají léky na potlačení imunity, proto je nesmyslné brát přípravek na posílení imunity. Stejně tak by užívání betaglukanů měly podle Václava Větvičky zvážit těhotné ženy. 

Doporučujeme

Články odjinud