"Bez omezení" Štefana Margity

"Bez omezení" Štefana Margity

Jsem typický Lev, a když se urazím, odejdu trucovat a lížu si rány. Neexistuje u mne nic nerovného, říkám pravdu a buď ji někdo snese a chce slyšet, nebo ne. Lvi dělí svůj svět na lidi, kteří je mají rádi, nebo ty druhé, co je nesnášejí.

"Bez omezení" Štefana Margity

" Jsem typický Lev, a když se urazím, odejdu trucovat a lížu si rány. Neexistuje u mne nic nerovného, říkám pravdu a buď ji někdo snese a chce slyšet, nebo ne. Lvi dělí svůj svět na lidi, kteří je mají rádi, nebo ty druhé, co je nesnášejí. Snad až příliš černobílé vidění, ale na druhou stranu mi to připadá čisté, jako řez nožem. Rázná gilotina. Jsem pověrčivý a nesnáším střední cesty. Život podle rčení zlatá střední cesta - pro mne není způsob existence! Nejlepší široká životní dálnice, co vede samozřejmě dopředu, nemá žádné mantinely, hranice, je neomezená. Vyložil jsem si I-Ňing na svoji knihu a vyšlo heslo Bez omezení. Vyložil jsem si ještě na úspěch té připravované věci a " bez omezení" vyšlo ještě jednou. Rozesmálo mne to. Ano, mám rád neomezené a neomezující věci.
Žiju dvacet let na operních jevištích a zvlášň první sezóny se mi zdála pěvecká profese stejně záhadná jako malby dávné fresky. Nevíš vlastně vůbec, jak se ty nádherné barvy do tónů hlasů namíchaly.....Postupem času si ale každý zpěvák přichází na " své věci" a sestavuje si své vlastní desetaro. Myslím, že dnes už vím, jaké platí pro lyrického tenora." /Štefan Margita, Michaela Zindelová, Bez omezení/

Toto je úryvek z nové knihy operního pěvce Štefana Margity a novinářky Michaely Zindelové. Kniha vyšla v nakladatelství Hart a pokřtít ji přišli do pražské restaurace La Fabrique manželka Štefana Margity zpěvačka Hanka Zagorová a Ivan Rössler, šéf zábavy televizní stanice Nova, který pro tandem Zagorová-Margita vymyslel zábavný pořad Hogo Fogo. Kniha je ohlédnutím za dvacetiletou operní dráhou, kdy Margita, dnes už známá pěvecká osobnost - je stálým hostem českých, ale hlavně zahraničních operních scén - hodnotí jednotlivá období své kariéry. Mluví bez obalu o svých rozhodnutích, emocích a vztazích, především ke své manželce Hance, se kterou tvoří, což je na první pohled hned zřejmé, harmonický pár.

A proč vydává knihu memoárů v pouhých pětačtyřiceti letech, na to sám ve své knize odpovídá : " Podle mne má knížka memoárů smysl, pokud vychází v době, když je člověk na výsluní, a já takovou situaci využívám. Nebojím se vyjádřit názory, nejsem ještě omletý kamínek v potoku života. Žiju dvacet let na operních jevištích, a mám knížku, připadá vám to brzy? Na takovou věc ovšem žádné směrnice neplatí."

Štefan Margita, stejně jako jeho žena Hanka Zagorová, je velice milý člověk, o tom svědčí i jeho věnování našemu časopisu, tedy i vám, milé čtenářky.

Autor: Dana Švigová

Doporučujeme

Články odjinud