Bez vody ani ránu

Bez vody ani ránu

Voda je hned po vzduchu nejdůležitější základní potřebou našeho těla. Lidské tkáně, membrány, mozek i srdce, obsahují v dospělém lidském organismu zhruba dvě třetiny vody.

Bez vody ani ránu
(s vodou se z těla ztrácí i důležité látky)

Voda je hned po vzduchu nejdůležitější základní potřebou našeho těla. Lidské tkáně, membrány, mozek i srdce, obsahují v dospělém lidském organismu zhruba dvě třetiny vody.

Ve vodném prostředí se odehrává velké množství biochemických pochodů nutných pro život. Voda ve formě krve, lymfy či mezibuněčné tekutiny transportuje živiny v těle na místo konečného určení, tj. k jednotlivým buňkám. Při vyšší teplotě vnějšího prostředí, nebo při vyšší tělesné aktivitě se organismus sám ochlazuje pocením a tak se brání přehřátí. Tím se však ochuzuje o minerální látky a některé, ve vodě rozpustné, vitaminy.

Všichni to víme, a přesto se podle toho neřídíme. Ruku na srdce, většina z nás pije zpropadeně málo. Dospělý člověk by měl v průměru vypít až 2,5 litru vody denně. Potřeba tekutin ovšem závisí především na teplotě a vlhkosti vnějšího prostředí a na druhu tělesné aktivity. Při zvýšené tělesné námaze a vedrech mohou ztráty potem dosahovat i deseti litrů! Pokud je v organismu vody nedostatek, jsou do mozky vyslány varovné signály. V těle začne stoupat koncentrace solí a organismus spustí spořící systém, kdy se snaží uchovat vodu alespoň v ledvinách. Ty pak začnou vylučovat koncentrovanější moč.

Jak jsme již zmínili, společně s močí a potem z těla odchází i důležité látky, které je potřeba dehydrovanému a unavenému organismu dodat zpět. Přírodní ovocné šňávy ve formě džusů nebo nektarů sice také tělu některé vitaminy dodají, ale zdaleka ne všechny. Navíc bývají sladké, čímž ztrácejí schopnost osvěžit. Zapomenout bychom měli rozhodně i na alkoholické nápoje, jejichž účinek se v teplém letním podnebí ještě prohlubuje a urychluje. Zároveň však alkohol zvyšuje spotřebu některých vitaminů. Ideálním zdrojem pro doplnění jak tekutin, tak potřebných vitaminů a minerálů, se jeví sklenice stolní vody doplněná tabletkou rozpustného multivitaminu.

Jednou z nejoptimálnějších možností je multivitaminový rozpustný přípravek Centrum Effervescens. Je jediným šumivým přípravkem na našem trhu, který je schopen organismu dodat nejkomplexnější (31 složek) a nejvyváženější množství všech důležitých vitaminů, minerálů a stopových prvků. Díky vyváženému složení je pro organismus maximálně využitelný.

Důležité minerály pro náš organismus v létě:

Životně důležitým minerálem pro náš organismus je draslík, který se podílí na udržení rovnováhy tělesných tekutin v těle a řídí pohyb tekutin do jednotlivých buněk a naopak. Předpokládá se také, že draslík příznivě ovlivňuje metabolismus sacharidů a bílkovin. Také hořčík má velmi mnoho důležitých funkcí. Podílí se v těle na aktivitě více než 300 enzymů. Ovlivňuje metabolizmus tuků a bílkovin, zlepšuje činnost srdce a roztahuje cévy. U starších lidí zlepšuje paměň.

Kompletní řada přípravků centrum:
Centrum od A až po Železo s kompletním složením pro dospělé
Centrum Silver se speciálním složením pro osoby nad 50 let
Centrum Junior pro děti od 3 let
Centrum Effervescens je nejkompletnější šumivý multivitamin (31 složek) na českém trhu

Přípravky Centrum od A až po Železo a Centrum Silver jsou registrovány Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SŤKL) jako léčivý přípravek.

Doporučujeme

Články odjinud