Bezbolestná krása: Vybírejte opatrně! Které neinvazivní techniky fungují?

Bezbolestná krása: Vybírejte opatrně! Které neinvazivní techniky fungují?

Posledních zhruba deset let zažívá estetická medicína celosvětově boom neinvazivních technik. K těmto účelům bylo vyvinuto ohromné množství přístrojů, které do určité míry nahrazují radikální plasticko-chirurgické úpravy. Ne vždy ale přinášejí očekávaný efekt. Nabízíme přehled novinek, za něž se staví odborníci.

Přestože neinvazivní a miniinvazivní techniky nemají zdaleka tak dobrý a trvalý výsledek jako plasticko-chirurgické úpravy či razantní zákroky vysokovýkonnými lasery, dává jim řada lidí přednost,“ vysvětluje MUDr. Marta Moidlová, primářka pražské kliniky LaserPlastic.

„Zejména proto, že omezení po zákroku je buď minimální, velmi krátkodobé či žádné, zákrok navíc většinou doprovází mnohem menší bolestivost, krátká či žádná doba hojení a hlavně zanedbatelné či velmi malé riziko vedlejších nežádoucích účinků.“

Nevýhodou je podle lékařky často nedostatečný efekt, potřeba kúry opakovat a jednotlivé typy ošetření kombinovat. Výhodné jsou proto kliniky, které nabízejí co nejširší rejstřík estetických zákroků pod jednou střechou. Zákroky je třeba vybírat individuálně a vše probrat s lékařem. „Problematika je dnes již velmi složitá,“ upozorňuje Marta Moidlová.

„Na jedné straně je opravdu veliká škála nabídky, na druhé straně ale tento boom přináší řadu výrobců nekvalitních přístrojů a preparátů a je třeba též rozlišit mezi zařízeními kosmetickými a lékařskými, které se svou účinností liší. A neplatí, že levnější = stejně dobrý jako drahý.“

OBLIČEJ, KRK A DEKOLT

PROTÉGÉ OBNOVUJE KOLAGEN

Hitem letošního roku je procedura pomocí přístroje Protégé k dlouhodobému omlazení pleti. Jeho hlavní předností je schopnost obnovovat kolagen v pokožce, a to pomocí patentované metody cíleného působení duální energie.

„Protégé odstraňuje a vyhlazuje vrásky kolem úst, očí, na krku a dekoltu. Zvýrazňuje kontury obličeje a provádí viditelný facelifting bez zásahu invazivní chirurgie,“ říká estetický chirurg MUDr. Michael Entner, který sám technologii ve svém kosmetickém salonu v centru Prahy používá. Podle něj je přístroj vhodný pro každého, kdo začíná pociťovat stárnutí pleti a touží po omlazení. Účinky Protégé jsou viditelné okamžitě a výsledky jsou dlouhotrvající.

Cena: 2000 Kč

PLAZMALIFTING REGENERUJE KOŽNÍ BUŇKY

Plazmalifting neboli omlazení vlastní plazmou je převratná metoda, která pomáhá účinně regenerovat kožní buňky, vyhladit vrásky, zpevnit silně povolenou pleť a zastavit proces stárnutí. Metodu lze využít také k regeneraci jizev a k doléčení pokožky po estetických zákrocích. Lékař odebere klientovi malé množství krve, kterou smísí s patentovanou gelovou látkou a ve speciálním přístroji oddělí plazmu od krve.

Výslednou látku (PRP) lékař použije při aplikaci rejuvenačních technik, např. mezoterapie, nebo jako výplňový materiál. Zákrok je bezbolestný, protože na oblast vpichu je předem nanesena anestetická znecitlivující mast. Tajemstvím plazmaliftingu je vlastní krev, respektive její část – krevní plazma. Procesy omlazení se nastartují zcela přirozenou cestou, rekonvalescence není nutná. Nabízí např. Asklepion, Klinika plastické a estetické chirurgie v Praze.

Cena: od 4500 Kč

MEZOTERAPIE VYHLAZUJE POKOŽKU

Mezoterapie se využívá v boji proti vráskám v obličeji, na krku, v dekoltu, ale také v boji s celulitidou a striemi. Lékař pomocí titanového dermoválečku s mikrojehličkami v kombinaci s kyselinou hyaluronovou ošetří takové nedostatky efektivně a bez doby nutné k zotavení. Velké množství jemných bodnutí do dermis podporuje uvolňování růstových faktorů, které stimulují produkci nového kolagenu a elastinu. Na rozdíl od botoxu nejsou s mezoterapií spojené žádné vedlejší účinky, jako je třeba ztráta mimiky. Nabízí např. klinika LaserPlastic.

Cena: 2200 Kč

FRAKČNÍ RADIOFREKVENCE ZPEVNÍ KRK

Ošetření frakční bipolární radiofrekvencí umožňuje provádět zpevnění a vypnutí pleti, vyhlazení jemných vrásek, jizev, jizviček po akné, ale i rozšířených pórů. Metoda je ideální pro stárnoucí pokožku, která ztrácí pružnost a pevnost.

Ošetření celého obličeje trvá přibližně 20 až 30 minut a ihned po zákroku je pokožka mírně zarudlá. Během několika týdnů dochází k novotvorbě kolagenních vláken a k vypínání pokožky. Podle typu pleti se provádí jedno či více ošetření po čtyřech až šesti či více týdnech. Rekonvalescence vyžaduje 4–7 dní. Nabízejí např. Laserové centrum Anděl či klinika LaserPlastic.

Cena: od 3300 Kč

BŘICHO A NOHY

KRYOLIPOLÝZA NIČÍ TUKOVÉ BUŇKY

Za revoluční technologii ve tvarování postavy, zejména břicha a nohou, je mezi odborníky považována tzv. kryolipolýza. „Jedná se o proces liposukce ochlazováním tukových buněk pomocí přístroje americké společnosti Zeltiq Coolsculpting, která tuto technologii vyvinula,“ vysvětluje MUDr. Pavel Boček, specialista z kliniky Yes Visage.

„Výsledky jsou impozantní. Odstraněné tukové buňky jsou pryč, a jakmile klient dosáhne stabilní hmotnosti, je výsledek trvalý.“ Díky speciálnímu aplikátoru dochází k velkému záběru tukové tkáně, což vede k maximální redukci tuku. Nabízí např. Yes Visage, Klinika estetické medicíny a plastické chirurgie v Praze.

Cena: od 11 500 Kč

NEINVAZIVNÍ LIPODESTRUKCE SI PORADÍ S CELULITIDOU

Průlomové ošetření k redukci tukových polštářků a redukci celulitidy představuje neinvazivní lipodestrukce. Podobně jako kryolipolýza způsobuje destrukci tukových buněk, a protože tukové buňky nejsou nahrazovány, efekt je trvalý. Jedná se o spojení neinvazivní aplikace aktivních látek, které výrazně narušují a remodelují problematické tukové tkáně s novým typem modelačního ultrazvuku, který umí rozeznat odlišnost tkání a působí pouze tam, kde to je třeba.

Během ošetření se do hloubky pokožky zapracovávají séra, která napomáhají k rychlejší redukci tukové tkáně, vypínání pokožky, redukci strií, odstranění celulitidy. Rekovalescence není třeba. Nabízí např. Yes Visage, Klinika estetické medicíny a plastické chirurgie v Praze.

Cena: horní polovina těla (kolena, lýtka, stehna, zadeček) 2100 Kč, dolní polovina těla (paže, břicho, boky, stehna) 990 Kč

MODERNÍ LYMFODRENÁŽ ČISTÍ TĚLO

Moderní lymfodrenážní přístrojová masáž s detoxikačním zábalem je technika, která kousek po kousku odblokuje lymfatické cesty a uzliny. Jedná se o klinicky ověřenou proceduru používanou v lékařství, která pomáhá nejen při akutních problémech, jako jsou otoky, ale také k odstranění celulitidy a jako její účinná prevence, prevence oteklých nohou a křečových žil.

Ozdravné a estetické účinky moderní lymfodrenáže spočívají také v tom, že zrychluje metabolismus, což vede k snazšímu odbourávání tuků a toxinů, zlepšuje prokrvení a tím i elasticitu kůže. Zároveň působí jako prevence proti přibírání na váze. Procedura je navíc velmi relaxační a příjemná. Nabízí např. Yes Visage, Klinika estetické medicíny a plastické chirurgie v Praze.

Cena: 550 Kč

RÁZOVOU VLNOU PROTI CELULITIDĚ X-WAVE

je unikátní český výrobek, který odstraňuje celulitidu, zpevňuje kůži a podkoží, stimuluje lymfatický systém a také redukuje strie. Jedná se o patentovanou technologii, která jako jediná na světě používá kombinaci extrémně účinných akustických rázových pulzů a elektrických impulzů, které souběžně přenáší do tkáně.

Výsledný efekt podporuje přirozené ozdravné procesy v podkoží, jejichž důsledkem je výrazná redukce celulitidy, produkce kolagenových vláken a zlepšení elasticity pokožky. Ošetření je rychlé, velmi šetrné, mimořádně efektivní a naprosto bezpečné. Nečekejte bolest ani rekonvalescenci. Pro dosažení maximálního a dlouhotrvajícího efektu je ideální opakovat terapii minimálně čtyřikrát. Nabízí např. klinika LaserPlastic.

Cena: 1500–3000 Kč

VANQUISH PRO ŠTÍHLEJŠÍ PAS

Světovou novinku v odbourávání podkožního tuku 9 v oblasti pasu představuje přístroj VANQUISH™. „Metoda využívá selektivního vysokofrekvenčního pole, jehož účinky dokáže zaměřit přímo do tukové vrstvy a zredukovat ji,“ říká MUDr. Jiří Pumprla, vedoucí lékař kliniky estetické medicíny Vila krásy v Olomouci.

„Během třicetiminutové terapie obsáhne celé bříško včetně boků. Ošetření je bezkontaktní, bezpečné a bezbolestné. Nevyžaduje rekonvalescenci.“ Pro výrazný úbytek centimetrů je ideální podstoupit ošetření čtyřikrát, a to bez jakýchkoli diet a cvičení. Vybírejte si však salony s důkladně vyškoleným personálem a kvalitními přístroji. Mezi kontraindikace ošetření patří těhotenství, kardiostimulátor a kovové nebo elektronické implantáty.

Cena: 5000 - 10 000 Kč

INTIMNÍ PARTIE

PROTÉGÉ INTIMA™ NAVRACÍ PRUŽNOST

Revoluční novinkou pro omlazení ženských genitálií je přístroj Protégé INTIMA™. Mezi nejběžnější důvody zákroku patří ztráta elasticity a pružnosti po porodu či vlivem stárnutí, jizvy po epiziotomii nebo genitálních bradavicích, asymetrie stydkých pysků nebo snížené vnímání sexuálních prožitků. „Přístroj využívá synergického efektu radiofrekvence a vysokofrekvenčního ultrazvuku,“ uvádí gynekoložka MUDr. Zuzana Fučíková.

„Díky intenzivnímu ohřevu všech vrstev tkáně dochází k tvorbě nových kolagenních a elastinových vláken.“ Ošetření je bezbolestné, nevyžaduje rekonvalescenci. Pro dosažení nejlepších výsledků doporučují odborníci čtyři terapie.

Cena: 4000 Kč

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud