Zvládněte jarní úklid ve zdraví: Na tohle si dejte při gruntování pozor! | Foto: iStock

Foto: iStock

Zvládněte jarní úklid ve zdraví: Na tohle si dejte při gruntování pozor!

Generální úklid k jaru patří. Pokud se na něj také chystáte, určitě se těšíte, jak při něm vyčistíte nejen domácnost, ale i svou hlavu, a ještě pohybem uděláte něco pro zdraví. Jenže i při uklízení si můžete uškodit a ohrozit své zdraví. Víte, jaká rizika vám hrozí?

Agresivní chemie neprospívá ani nám, ani životnímu prostředí

Používání chemických čisticích prostředků dlouhodobě neprospívá životnímu prostředí ani našemu zdraví. Zvlášť pro některé citlivé jedince a alergiky jsou nevhodné. Do těla se dostávají přes kůži i dýchacími cestami. „Některé látky totiž mohou působit v našem těle jako alergeny, endokrinní disruptory (látky mající negativní vliv na hormonální systém), karcinogeny nebo neurotoxiny,“ vysvětluje odborná konzultantka BENU Lékáren PharmDr. Ivana Lánová.

Zkraťte úklid na polovinu díky vychytávce. Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Chraňte se a větrejte

Dnes jsou naštěstí v drogeriích už běžně dostupné přírodní alternativy. I při jejich používání byste ale měli při úklidu dostatečně větrat. Výpary z nich sice nejsou tak agresivní, jako tomu je u chemických přípravků, ale i tak vám mohou některé z nich podráždit sliznice nebo oči. Také zamezte styku s pokožkou a noste při manipulaci s nimi ochranné rukavice.

Pokračování 3 / 5

Pozor na nebezpečné kombinace chemických látek

Podle etiket na přípravcích byste se neměla žádných negativních dopadů obávat. Jenže už nepočítají s kombinacemi s jinými chemickými přípravky. „Jde přitom o látky, které se nacházejí v běžných úklidových a čisticích přípravcích v dávkách, které by jednorázově byly pro lidské zdraví neškodné. Běžně se ale setkáváme s kombinací několika cizorodých látek denně a opakovaně, což může mít pro náš organismus negativní následky,“ říká Ivana Lánová a dodává: „Mezi tyto negativní účinky řadíme především poruchy související s rozmnožováním, vrozenými vadami a s vývojem dětí. Nejčastěji se v literatuře uvádí předčasná puberta, ale i poruchy chování, učení a pozornosti.“ Raději tak dejte přednost alespoň univerzálnímu prostředku, který většinou bohatě stačí.

Pokračování 4 / 5

Úrazy při úklidu: Jak jim předejít?

Kam nedosáhneme, tam si pomáháme tím, co máme zrovna po ruce. Snadno se tak stane, že při utírání poliček spadnete z rozviklané židle. V lepším případě to odnesete zhmožděninami, v tom horším zlomeninou. Než někam vylezete, ujistěte se, že máte stabilitu, a hlavně nespěchejte. Většina úrazů se děje doma, a to kvůli zbrklosti a únavě. Nesnažte se stihnout vše během jednoho dne, ale rozdělte si úkoly do několika dní.

Pokračování 5 / 5

Škodlivý prach

Vypadá neškodně, ve skutečnosti je ale prach plný škodlivin, a pokud ho uklízíte jen tak, že ho rozmetete prachovkou, tak tyto škodlivé částice vdechujete. „Polétavý prach je na první pohled neviditelný, vznáší se ve vzduchu několik hodin a ty nejmenší částice někdy i několik týdnů. Větší částice prachu zachytí naše nosní sliznice, ty menší až naše průdušky a celé dýchací ústrojí. Jedná se o malé částice různorodých látek, které jsou různě velké a také různě těžké,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Prach nejčastěji vyvolává astma, plicní choroby, u starších lidí pak může způsobovat cukrovku, vysoký krevní tlak a různé srdeční nemoci. Nově vědci zjišťují, že může mít vliv i na vznik nebo rozvoj neurodegenerativních onemocnění. Je proto třeba snažit se udržet vzduch v našem obydlí co nejčistší.

Doporučujeme

Články odjinud