Normální muskulatura bigorektikovi nestačí, chce být větší a svalnatější. Foto: iStock

Normální muskulatura bigorektikovi nestačí, chce být větší a svalnatější. Foto: iStock

A tak zvedá stále těžší a těžší závaží. Foto: iStock
Bigorektik na první pohled vypadá úžasně. Foto: iStock
Po cvičení se bigorektik cítí unavený, ale už přemýšlí, kdy zas bude moci posilovat. Foto: iStock
Doplňky stravy jsou typickým průvodcem. Foto: iStock
7
Fotogalerie

Bigorexie: Když se touha po vypracovaném těle zvrhne v posedlost

Bigorexie je také známá jako svalová dysmorfie nebo Adonisův komplex. Jde o stav, kdy postižený jedinec neustále přemýšlí o svém vzhledu. Je zaujat představou, že jeho tělo je příliš malé nebo nedostatečně svalnaté. Proto chce svaly posílit, aby byl zdravější a krásnější. Jenže nedělá v podstatě nic jiného, než že cvičí. Zní vám to povědomě? Netýká se to vašeho partnera? Nebo snad vás?

Duševní nemoc

Anorexie je dobře známá a popsaná porucha, která postihuje zejména mladé ženy. To ale neznamená, že jí nemohou trpět i jiné skupiny – například dívky na prvním stupni základní školy, starší ženy, či dokonce muži. Podobný typ nemoci, jako je anorexie, je bigorexie. I když to tak na první pohled rozhodně nevypadá. Postižený jedinec je totiž na první pohled zdravý a plný života, je vidět, že se o sebe stará.

Stejně jako u anorexie se ale nemocný trpící bigorexií trýznivě zabývá svým domnělým vzhledovým defektem, připadá si malý, špatně vyvinutý a tuto nerovnováhu se snaží všemožně odstranit. Bigorexie je podle odborníků na vzestupu, zejména mezi mladými muži ve věku 18 až 20 let, ale může postihovat i ženy. Podle jednoho britského průzkumu je bigorexií postižen každý desátý návštěvník posilovny. Hlavním příznakem je chorobná závislost na cvičení.

Jde vám hlavně o zdraví? Tady ve videu najdete cvičení z jógy, která nebudují svaly, ale posílí střed těla:

Pokračování 2 / 9

Nikdy nemají dost

Svalová dysmorfie může vypadat například tak, že postižený tráví hodiny v posilovně a tlačí své tělo daleko za své limity. Pak ale místo zaslouženého odpočinku cítí nutkání vrátit se a trénovat znovu a znovu. Bigorektik pořád dodržuje nějakou dietu, aby dosáhl vysněné váhy a nabral svaly, ale nikdy není spokojen. Také nenávidí své tělo a má pocit, že nedostatky, které na něm vidí on, zřetelně vnímají všichni kolem. Stejně jako se anorektičky srovnávají s hubenými modelkami v časopisech i bigorektici se srovnávají s fotkami vypracovaných kulturistů a herců.

Pokračování 3 / 9

Je to závislost

Ačkoliv dotyčný původně začal s posilováním, aby získal zdravější vzhled, proměňuje se pomalu v otroka posilování. Touží se stát největším svalovcem z okolí, protože silní a svalnatí muži jsou společností vzýváni a obdivováni. Pokud se bigorexie neléčí, může se zhoršovat a vést až ke zneužívání steroidů, depresím nebo myšlenkám na sebevraždu. Svalová dysmorfie se často pojí s dalšími psychickými problémy, jako je porucha příjmu potravy a obsedantně kompulzivní porucha.

Pokračování 4 / 9

Jaké jsou příznaky bigorexie?

Přestože je bigorexie především psychické onemocnění, může se projevovat i fyzickými příznaky. Patří sem především posedlost vzhledem, která se projevuje neustálou kontrolou těla v zrcadle. Postižený se fixuje na zdravou stravu a doplňky stravy, nespokojenost se vzhledem pak vede k depresím nebo záchvatům vzteku. Mnoho příznaků bigorexie se může zdát relativně normální. Ale když postižený své tělo tlačí k dosažení fitness cílů, kterých však vlastně nikdy nedosáhne, a nikdy není spokojený, je zaděláno na problém.

Pokračování 5 / 9

Všeho s mírou

Cvičení jako takové je zdravé, ale neustálé cvičení tělo spíše ničí. Zvedání nadměrných zátěží poškozuje kostru. A protože bigorektikovi jde o svaly, jeho strava je bohatá na bílkoviny. Je doslova nacpaná bílkovinami. Jenomže jejich nadbytek také není zdravý, poškozuje játra a ledviny. Vždyť ne nadarmo se dně neboli pakostnici říkalo nemoc králů, protože jen bohatí lidé si kdysi mohli dovolit stravu bohatou na bílkoviny. A řada potravin bohatých na bílkoviny, jako je červené maso, vnitřnosti, zvěřina či ryby, obsahuje také puriny, které mohou za dnu.

Pokračování 6 / 9

Existují rizikové faktory pro rozvoj bigorexie?

Odborníkům není zcela jasné, kdo propadne chorobné touze po vysportovaném tělu. Je ale jisté, že to mohou být muži i ženy, určitý vliv mají nepříjemné zkušenosti z dětství, jako je šikana a výsměch. Ale i špatně řečená zdánlivě nevinná poznámka může citlivého jedince rozhodit. Záleží na sebevědomí a zdravém sebehodnocení. Svou roli jistě hrají i geny, někdo má větší predispozice k závislostem.

Pokračování 7 / 9

Nešťastná duše

Vědecká studie z roku 2019 na více než 14 tisících mladých lidech zjistila, že 22 procent mužů a 5 procent žen uvedlo, že pociťují souvislost mezi neuspořádanými stravovacími návyky a cvičením a nabíráním svalů. Stejná studie také zjistila, že jiné duševní poruchy zvyšují riziko bigorexie a že i určitá prostředí k této poruše svádějí. Riziková je zejména kulturistika, wrestling a další sporty, v nichž je důležité vypracované tělo.

Pokračování 8 / 9

Bigorexii sami jen tak neporazíte

Pokud v popsaných příznacích poznáváte sebe nebo někoho ze svého okolí, možná pátráte po způsobu, jak se s nutkavou touhou po dokonalém těle vypořádat. Základní pravidla mluví o zásadním omezení cvičení na maximálně hodinu denně, okamžitém ukončení užívání všech doplňků a léků (i těch zdravých), odstranění všech aplikací se cvičením a počítáním kalorií. Důležité je odhalit příčiny, které vedou k touze po dokonalém těle. Stejně tak je důležité omezit všechny nezdravé věci, které by vedly k „trestu“ v podobě cvičení, například přejídání, kouření a popíjení alkoholických nápojů.

Pokračování 9 / 9

Nejste v tom sami

Pokud však výše uvedené nepomáhá, převládá nutkavá touha, nebo postižený dokonce uvažuje o sebepoškozování, je třeba vyhledat odborníka na psychiku. Způsobů, kterými může terapeut pracovat, je mnoho a zahrnují například kognitivně behaviorální terapii, expoziční terapii a další. V určitých případech je možné nasadit i psychofarmaka.

Cílem léčby je najít strategie ke zvládání nutkavého chování, které budou fungovat, „když to přijde“. Někomu pomůže meditace a hluboké dýchání, jinému může zabrat aktivní trávení volného času pohybem v přírodě, může pomoci psaní deníku a vypisování negativních pocitů. Důležité je identifikovat spouštěče a za každou cenu se jim vyhnout. Spouštěčem může být cokoli – film, kde lidé vypadají tak, jak si myslíte, že byste měli, ale i osoba, která kritizuje, jak vypadáte.

Je důležité si uvědomit, že tento problém není tak ojedinělý, jak se může zdát, protože se o něm příliš nemluví. Začněte vy. Svěřte se někomu, komu důvěřujete, se svými problémy a zkušenostmi s bigorexií.

Doporučujeme

Články odjinud