Biofarma u Jihlavy

7. 5. 2010
Biofarma u Jihlavy
Další důležitou inovací těchto jatek je absolutní odmítnutí elektrických poháněčů. Není to povinnost, ale tady vše řeší nadstandardně, a tak i v tomto případě se jich zřekli.



Testováno na lidech

Zasmáli jsme se u historky, jak k tomu došlo: „Měli jsme tu jednoho divočáka, který nešel ovládat. Nevěděli jsme, co s ním. A tak jsem udělal červený elektrický kruh, že až do něj narazí hlavou, tak ho to omráčí, ale protože vše testuji nejdřív na sobě, abych zvířatům neublížil, tak jsem si to zkusil. Viděl jsem všechny svatý a všechny elektrické nástroje ihned vyhodil,“ vypráví s úsměvem hospodář.

Po zralé úvaze

Pustili se tu také do zajímavého experimentu, kdy nechávají hovězí maso zrát. Je to běžný způsob zpracování masa ve všech okolních zemích, ale u nás se rozšiřuje teprve odnedávna. Proslavené steakhousy v Praze prodávají jihoamerické maso, které považujeme za největší lahůdku.

Ovšem kouzlo chuti není v původu, ale v jeho zrání. Celý projekt prodeje zralého masa je teprve v plenkách, ale jak jsem poznala pana Sklenáře, určitě ho brzy ochutnáme v těch nejznámějších restauracích po celé republice.

K sobě blíž

Základní myšlenkou podpory ekologického zemědělství je především podpora a rozvoj místních farmářů, kteří by měli nejen rekultivovat půdu, ale hlavně se starat o přísun kvalitních čerstvých potravin do našich domácností. Jeden z největších problémů je tedy logistika.

Zajímala jsem se o distribuční sítě i možnosti nákupu a byla jsem mile překvapena moderním přístupem. Veškerý sortiment si totiž můžete koupit přes internetovou prodejnu www.biofarma. cz a rozvozy se každých čtrnáct dnů postarají o donášku až domů.

Tento způsob zvolili zcela záměrně poté, co ukončili spolupráci se supermarkety a dali se cestou přímého spotřebitele. Biofarma chce být se svými zákazníky v úzkém kontaktu, a tak jim zaručit čerstvost i správné uchování masa před jeho konzumací.

Kvalita je tu na prvním místě. Mezi další produkty, které tu můžete zakoupit, patří třeba biouherák nebo biošunka, zajímavá je také výroba biobramborových polotovarů.



Hned po návratu z exkurze jsem sedla k počítači a objednala jsem si biokrkovici a biobramborový knedlík, k tomu červené biovíno. Těším se, až zazvoní závozník a v ruce bude držet tašku s mojí zásilkou.

Nebudu už nikdy muset přesvědčovat své známé, že jíst bio rozhodně není příliš náročné ani komplikované. Uvidíme, co řeknou na moje bio knedlo zelo vepřo… Dobrou chuť a děkuji, pane Sklenáři.





„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My Life.„

ČTĚTE TAKÉ:
První biojatka u nás


Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Páteční den přinese Kozorohům kapánek shonu, protože budou kontrolovat své celotýdenní počiny, a nejen svoje. Naštěstí vše dobře dopadne a budou se pyšnit nadlidskými výkony. Možná je…

Nejčtenější články

Doporučujeme