Studie, publikovaná v respektovaném periodiku Journal of Agricultural and Food Chemistry dokazuje, že ovocnářské a zelinářské bioprodukty obsahují více protirakovinných látek, než plodiny pěstované „průmyslově“.
Jedná se zejména o flavonoidy, látky s antioxidačním účinkem, které rostlinu chrání před UV zářením. Existuje jich více než 4 000 typů. V lidském organismu pomáhají buňkám odolávat útokům volných radikálů, zapříčiňujících jejich stárnutí, působí protizánětlivě, mají protirakovinné účinky a podporují krevní oběh. Zkrátka mají téměř všechny ctnosti, pro které je konzumace ovoce a zeleniny lékaři tolik doporučovaná.
Jmenovanou studii publikoval doktor Dani Asami působící na univerzitě v kalifornském Davisu, který analyzoval a porovnával obsah flavonoidů v kukuřici. Výsledky jeho pokusů dokazují, že kukuřice, pěstovaná bio způsobem, obsahuje až o 59% více flavonoidů, než při konvenčním pěstování, tedy za použití herbicidů a pesticidů.
U bioproduktů je však největší problém, jak účinně přírodními prostředky bojovat s parazity a nemocemi. Co se však týče obsahu vitamínů a minerálů, na které je dnes kladen obzvláštní důraz, nemají konkurenci. (Plus)