Biovejce obsahují množství dioxinu

Biovejce obsahují množství dioxinu

Drobní chovatelé slepic si rozhodně nemohou stěžovat na nedostatek zájemců o čerstvá vejce. Podle mnohých hospodyněk jsou nejen chutnější, ale navíc i zdravější než vejce z velkochovů, protože jsou "produkována" v přirozených podmínkách. Vědci nyní zjistili téměř opak.

K naprostému překvapení drobných chovatelů i jejich zákazníků totiž vědci z hannoverské vysoké veterinární školy zjistili, že vejce i maso slepic, jež tráví pozemské dny v moderních klecích ve velkochovech, obsahují nižší dávky dioxinu, který je odpovědný za vznik rakoviny, než se vyskytuje u příslušnic jejich rodu, těšících se pobytu ve volné přírodě. Přípustné limity totiž překračují až o osmadvacet procent.

Podle předpisů Evropské unie, které začaly platit od 1. ledna, smějí na jeden gram tuku připadat pouze tři piktogramy (tři biliontiny gramu) dioxinu. Při veterinárních kontrolách, jež proběhly v Německu, přitom bylo zjištěno, že vejce od drobných chovatelů přípustné normy značně překračují, zatímco z velkochovů na horní mez nedosáhlo plných 99 procent celkové produkce.

Podle odborníků hlavní vinu nese především kontaminace půdy různými hnojivy a chemikáliemi, k níž docházelo zejména v šedesátých a sedmdesátých letech. Negativní roli přitom sehrává i fakt, že takzvané domácí slepice žijí podstatně déle než jejich družky v umělých chovech. Navíc si samy vyhledávají potravu, již vyklovávají ze země a polykají. Tím však těžko odbouratelný jed kumulují v tukových tkáních a přenášejí i do vajec.

Na obranu volně chovaných nosnic nicméně vystoupili ochránci zvířat a životního prostředí, kteří poukazují na to, že i průmyslová produkce vajec má své stinné stránky. Podle nich by bylo třeba také pečlivě prozkoumat vliv speciálního složení stravy i rozmanitých přidávaných léků na jejich kvalitu.

Dosavadní zjištění o zvýšeném obsahu dioxinu však podle Renate Künastové, německé ministryně pro ochranu spotřebitelů, nepředstavují pro konzumenty domácích vajec vážné zdravotní riziko. Ostatně i Světová zdravotnická organizace před časem stanovila, že dospělému jedinci neškodí denní příjem od jednoho do čtyř piktogramů dioxinu na kilogram tělesné váhy. Přesto však ministryně trvá na tom, aby vejce, jež překročila povolený limit, byla neprodleně stažena z trhu a zničena. Na dodržování nařízení budou přísně dbát kontrolní orgány jednotlivých spolkových zemí. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud