Blaho na jazyku: Třešně & čokoláda

Blaho na jazyku: Třešně & čokoláda

Prázdniny začínají a s nimi jsou neodmyslitelně spojené krásně červené třešně. Ať už masité srdcovky nebo trička barvící polochrupky, všechny ladí s čokoládou

Čokoládovotřešňové tartaletky

4 koláčky o o 10 cm příprava: 75 minut

350 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 225 g studeného másla, NÁPLŇ: 280 ml smetany ke šlehání, 140 g moučkového cukru, 150 g másla, 400 g hořké čokolády, 4 žloutky, 2 hrsti třešní

Mouku prosejte s kakaem a moučkovým cukrem. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Pak přidejte asi 100 ml studené vody a rychle vypracujte jemné hladké těsto, podle potřeby můžete trochu tekutiny přidat. Nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyjměte z ledničky a rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 4 mm. Vykrájejte z něj kolečka, která urovnejte do formiček (použít můžete i jednu velkou formu o o 26 cm). Přečnívající kraje zařízněte. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Položte na něj kruhy z pečicího papíru, zasypte fazolemi a dejte na 15 minut péct. Sejměte papír s fazolemi a ještě asi 7 minut dopečte dokřupava. Smetanu s cukrem a máslem zahřívejte, dokud se cukr a máslo nerozpustí, nesmí ale přejít varem. Čokoládu rozpusťte v parní lázni a postupně do ní vmíchejte smetanu. Nakonec všlehejte žloutky. Krém naneste do koláčků, rozprostřete do něj třešně a nechte vychladit.

Třešňové brownies

forma o rozměrech 20 x 20 cm příprava: 45 minut

130 g másla, 150 g hořké čokolády (se 70 % kakaa), 75 g třešní + k podávání, 55 g ořechů, 220 g krupicového cukru, 50 g kakaa, 75 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 3 vejce, 50 ml mléka

Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Třešně vypeckujte, rozpulte a spolu s nasucho opraženými ořechy dle vlastního výběru přimíchejte k čokoládě. Cukr promíchejte s kakaem, moukou a práškem do pečiva. Promíchejte s čokoládovou směsí. Nakonec vidličkou vmíchejte rozšlehaná vejce a mléko. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 15–20 minut dozlatova. I hotová buchta je uprostřed trochu mazlavá. Podávejte ji nakrájenou s čerstvými třešněmi. Náš TIP: Místo brownies upečte „blondies“ – hořkou čokoládu nahraďte bílou. U té si ale dejte pozor při rozpouštění (zejména pokud ji rozpouštíte ne v parní lázni, ale v mikrovlnné troubě, mnohem snáz se totiž připaluje). Kakao v tomto případě vynechte i ze surovin a místo něj navyšte množství mouky o 1 lžíci a přidejte vanilkový extrakt.

Pikantní čokoládová pěna

4–6 porcí příprava: 25 minut + chlazení

200 g hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa), 50 g másla, 2 lžíce červeného portského vína, 2 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžička přírodního vanilkového extraktu, špetka mletého chilli a kardamonu, 400 g třešní k podávání

Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte portské víno. Horní misku sejměte a nechte asi 5 minut chladnout. Mezitím v jiné misce nad parní lázní vyšlehejte žloutky s cukrem do vysoké pěny. Přidejte vanilku, chilli a mletý kardamom. Hotová pěna má konzistenci krému. Vmíchejte čokoládovou směs a odstavte. Bílky vyšlehejte dotuha a vmíchejte do připravené čokoládovo-žloutkové hmoty. Pěnu rozdělte do 4–6 skleniček a dejte minimálně na 2 hodiny chladit do ledničky. Podávejte s čerstvými třešněmi.

Doporučujeme

Články odjinud