BLANKA (43): Žila jsem ve zlaté kleci. Vysvobodilo mě povolání uklízečky

17 komentářů

Linda
5. února • 22:37

Ted o tom jeste premyslim, co jsem uz jsem nize napsala.
Napadlo me jeste jestli Blanka
o to vubec stala si tu maturitu dodelat. Vzdyt na to mela cele dve desetileti.!!
To zase chapu toho jejiho manzela, ze s tim nebyl nikdy spokojeny, ze si skolu
dalkove nedodelala...
Kdyz manzel hodne vydelava a ma tedy vlastni firmu
je zvan casto do spolecnosti podnikatelu jako je on sam. je pozvan se svou manzelkou
a jsou vedeny rozhovory na urovni., Urcite se Blanky ostatni damy dotazuji , kde ona
pracuje......, Ikdyby se Blanka se svym manzelem nikdy nesetkala a odesla predcasne
z gymnazia , protoze ji nesla treba matika tak by si musela zvolit stejne jiny obor, aby se alespon
vyucila. Holky co odesly z tohoto duvodu z gymplu, se sly vyucit prodavackou, drogerie, s maturitou. to je uz hezka prace delat vedouci a nakupci v drogerii.
K tomu bych si pribrala obor obchod a podnikani,na stredoskolske urovni v kterem Blanka ma tolik zkusenosti.
Odbornost se da ziskat jen vzdelanim a dlouholetou zkusenosti...Hlavne kdyz se cloveku chce a ma ambice.

Linda
5. února • 12:39

Je dost zarazejici a sobecke, ze manzel Blanky ji nikdy nepodporil, aby si
dodelala maturitu a sla dal studovat. ..Ten vztah mezi Blankou a jejim manzelem
je dost nevyrovnany. Umi ji akorat ponizovat, ze nic neumi. Proste si ji vubec nevazi.A co Blanka, ktera studovala na gymplu, vzdyt si musela hned uz tenkrat
zvolit obor , co by chtela studovat dal po maturite. Gymnazium je prece vseobecne
vzdelani a i po maturite clovek nic konkretniho neumi. Blanka se o svych ambicich,
jeste jako sudentka nikde nezminuje.Ja osobne Blance radim, jako zde vetsina diskutujicich ve svych prispevcich, :......
Blanko , mela by jste si co nejdrive udelat maturitu a sla dal studovat VS.!seznamite se s novymi zajimavymi lidmi, ziskate prehled a zvysite si sebevedomi. a vedomosti.,najdete
si novou profesi, ktera vas bude vic bavit nez ten uklid a hlavne vas take uzivi, kdyz zustanete sama.

batoh
3. února • 19:03

Každý touží po tom co nemá nebo by chtěl. Já bych s ní měnila a kdyby mě ten luxus přestal bavit, to je to nejmenší skončit, jít makat a začít počítat každou kačku. o<:)

SandraN
30. ledna • 18:30

Zajímavé je, že bohatí úspěšní muži si vyberou ženu výrazně mladší a nebo výrazně umírněnou. Asi vědí, proč. Potřebují mít doma navrch. Stejně staré ženě, která by taky měla svou firmu a byla dobře zajištěna, se radši vyhnou. V takovém domově se páni tvorstva necítí totiž dobře. Vidí tam konkurenci, kdo doma nosí kalhoty. A o tu asi nejspíš nestojí. Kdyby si dotyčný nevyhlédl studentku, do řad sobě rovných by životní partnerku jistě hledat nešel.
Pro každou ženu je vztah s někým takovým docela riziko. Na slova osobní růst, kariéra, finanční nezávislost a sebedůvěra může každá taková manželka rychle zapomenout. Protože skončit jako někdo, kdo se ze dne na den ocitne bez prostředků, domova a dětí, k tomu je kdykoli jen malý krok.

Dáša
29. ledna • 21:40

Nedokázala bych prodat vlastní život za prachy a nechápu, že to někdo udělá. Nebyla bych nikdy s chlapem, který by zpochybňoval moje schopnosti. Nesnesla bych, aby mi jako dospělé kdokoliv říkal, kam mám nebo nemám chodit. Jestli mu připadá uklízení jako zábava, proč se tím nezabavil sám? Nechápu. Nikdy jsem nepotřebovala od chlapa, aby mě živil. Nemám nic proti tomu, aby žena byla v domácnosti, pokud jí to naplňuje a baví a má třeba koníčky, kterými vyplní čas. Ale toto? No, ten by letěl! 8-P

batoh
29. ledna • 18:35

Víc než maturita je sociální inteligence. Náš šéf vysokoškolák kdykoliv přišel do kanceláře nikdy nepozdravil a dveře zavíral kopnutím nohy do nich. O jeho pravopisných chybách nemluvě a děkuji bylo pro něj sprosté slovo. Každá práce je veledůležitá a není třeba se za ní stydět. Bez popelářů by to bylo kolem nás samá krysa, bez uklízeček bordel až na půdu, bez prodavaček ani nemluvě. Tyto profese se bez maturantů skvěle obejdou ale oni bez nich ne. Jen hlupák opovrhuje někým kdo je míň.

Realista
29. ledna • 18:40

@batoh: Správně. Mám kamaráda,teoretického matematika,napsal několik knih,spolupracoval s NASA,přednáší na světových univerzitách. Neopraví kliku, neumí řídit auto. Neměl by si dodělat maturitu?

Karlax
29. ledna • 15:20

Tady to dobře dopadlo, pisatelka je šikovná, že dokázala vybudovat malou firmu a zároveň má čas na rodinu. K anketě - může být příjemné nechat se živit. Jsou i manželé, kteří ženu takto neomezují (ale těch omezujících je dost). Nicméně ženy, zejména matky, by měly myslet na případné horší časy. Může se stát, že muž odkloní prachy a rozvede se, nebo zemře, vážně onemocní, propadne závislosti, zkrachuje apod. Pak se může stát, že žena zůstane s dětmi bez prostředků, nebude mít bydlení, žádnou velkou finanční rezervu ani vzdělání, natož pracovní zkušenosti. Další věc je, že ve stáří bude mít malý důchod (pokud jí tedy manžel neposílá nějaké rozumné odvody na sociální zabezpečení nebo jinak nezabezpečuje do budoucna). Takže pozor na to, finanční závislost na partnerovi může být v přítomnosti fajn život v luxusu, ale v budoucnu může znamenat i život v chudobě. Samozřejmě to nemusí vůbec nastat, ale je dobré na tyhle věci myslet.

Elynor
29. ledna • 11:14

K anketě - vyhovovalo by mi nemuset chodit do práce, ale ne "díky partnerovi". To mi přijde, že jaksi není za co děkovat. To obvykle bývá oboustranná dohoda - já tě budu živit a ty budeš... něco, cokoli". Je to obchod, něco za něco. Když na to někdo přistoupí, fajn, ale pak ať si nestěžuje. Tadyhle Blanka s tím byla srozuměna, sama to píše - on mě i s dítětem zabezpečí, co bych se vracela do školy. Sama si to vybrala, sama se tak rozhodla, nemá nárok frflat. Má, co chtěla. Ano, bylo to hloupé rozhodnutí dívky z gymplu, bez zkušeností, ve čtyřiceti to vidí jinak, no ale pořád je to jen její věc, ne manželova, on svou část dohody plnil, a nyní by mohl právem namítat, že ona svou část nedodržuje.

Elynor
29. ledna • 10:57

Z článku není patrné, v čem spočívá ono dobré zajištění Blančina manžela. V případě, že je podnikatel, udělal velmi dobře, když nestrčil manželku do své firmy. To je obvykle cesta do pekel, zejména pro běžné zaměstnance, kteří pak mají takovou paničku na krku. Jinak bych si dovolila Blanku opravit - úklid není podřadná práce, a ani by to neměl dělat nikdo bez základních znalostí. Dnešní moderní úklidové stroje vyžadují aspoň minimální znalosti a inteligenci, aby je obsluha nezničila a efektivně využívala ty možnosti. Také znalosti z chemie se hodí, není možno bezhlavě všechno pucovat jen saponátem a jedním hadrem vzít všechno od nádobí až k wc. Ani venkovní úklid není zas taková legrace. Ano, zametat koštětem listí může skutečně každý, ale to není úklid. Otázka je, co Blanka vlastně rozumí pod pojmem úklidová firma. Ale to je vedlejší. Pro vztah samotný to není důležité, protože Blanka i nadále zůstala tou ženou, která nemá ani maturitu a nic pořádného neumí. Což ve 43 letech není mnoho.

Miluše
29. ledna • 18:19

@Elynor: Elynor,proboha,jak souvisí vztah s maturitou? To má manžela u večeře ohromovat integrály,logaritmy a popisem dobývání Cařihradu? Já mám v oboru nejvyšší možné vzdělání,několik mezinárodních certifikátů a např v dějepise mě kamarád zedník strčí do kapsy. Přirozená inteligence a noblesa žití s maturitou nesouvisí,naopak mně je mezi lidmi jiných oborů ( i když jsou třeba bez maturity) dobře. Něco se dozvím,nakouknu do jiného světa, něco se od nich naučím a oddychnu si od stressu v práci.

Elynor
29. ledna • 18:54

@Miluše: To přece podle článku říkal manžel Blanky - že ona nic neumí, že nemá vzdělání, a že ji nikdo nezaměstná. Nakonec jí dovolil - slyšíte? - dovolil - dělat uklízečku. Zjevně si své ženy nijak neváží, nechová k ní žádnou úctu a respekt. A na tom se nic nezměnilo. Jen ona má iluzi, že není na něm tolik závislá, a má nějaké svoje kapesné. To si nemyslím, že je nějaká výhra. V tom vztahu ona je a zůstane tou podřízenou, i když má úklidovou firmu. V manželových očích nijak nestoupla, jen jí dovolil... to je vztah, jaký by chtěl každý. 8-)

Miluše
29. ledna • 19:49

@Elynor: To je pravda- manžel si jí neváží,shazuje ji,nakonec jí dovolil dělat uklízečku,ten vztah nestojí za nic. O to větší uznání si Blanka zaslouží. Soustavně utloukaná a shazovaná,o to víc musí opatrně manévrovat,aby si prosadila alespoň něco a trochu se z toho vymanila a zároveň nevyvolala dusnou atmosféru,jsou tu děti. To je mnohem namahavější a obtížnější než v běžném vztahu.Žít s takovým manželem a přežít bez ztráty sebeúcty je velmi těžké . Takže klobouk dolů,že to dokázala a snad i bude pokračovat dál. Děti porostou,život pokračuje,stát se může cokoli (nemoc,krach firmy,milenka s maturitou..),tak má Blanka alespoň něco. Je s podivem, že i v dnešní době takové vztahy existují.

Realista
29. ledna • 18:06

@Elynor: Blanka toho umí dost. Vychovává děti,stará se o rodinu,dokázala se postavit na vlastní nohy i přesto, že ji manžel podceňoval- "nic neumí",má vlastní firmu,vlastní příjem a ještě se stará o rodinu tak,že jsou všichni spokojeni. Pravděpodobně je zdatná organizátorka,přistupuje k životu aktivně a odpovědně a nebojí se vzít za práci. Vést firmu,shánět zakázky,všechny ty zákony,paragrafy,dohlédnout na zaměstnance,účetnictví..-smekám. A dobrá úklidová firma je díra na trhu. A že je "nic" protože nemá maturitu? Papír není nic,znám spoustu lidí bez maturity,kterých si vážím a spoustu tupounů,podrazáků,lemplů a křiváků s maturitou i tituly. Před Blankou smekám.

Elynor
29. ledna • 19:08

@Realista: To, o čem píšete, že Blanka toho umí dost, to je běžný standard, nebo spíš průměr. Aby to někdo neuměl, musel by být retardovaný. ]:-D To by bylo hodně smutné, kdyby to neuměla, to by na tom gymplu neměla co dělat. Ale máte pravdu, že jakýkoli papír je ve vztahu mezi manželi k ničemu, když tam není důvod k lásce, úctě a respektu. Což si může zasloužit i osoba zcela bez vzdělání, stejně jako člověk s diplomy několik universit ne. Vztah, který článek popisuje, nebyl nikdy rovnocenný vztah partnerů, byl nerovný od samého začátku a tím, že má Blanka úklidovou firmu, se fakticky nic nevylepšilo, ona je stále tam, kde byla, i když možná má sama pro sebe lepší pocit.

Realista
29. ledna • 19:22

@Elynor: To je naprostá pravda,manžel je asi tak trochu macho,
tak alespoň na něm není závislá. Stát se může cokoli. A jestli si jí manžel neváží,bude si jí vážit někdo jiný - zákazníci,zaměstnanci,děti, přátelé atd

mambule
29. ledna • 7:58

Na místě paní Blanky bych si po mateřské určitě dodělala aspoň maturitu a možná bych šla i na nějakou lehčí "kecací" VŠ. Asi není studijní typ, ale každopádně jakýsi rozhled se hodí.

Doporučujeme

Články odjinud