Blanka Matragi – zrození pohádky

Blanka Matragi – zrození pohádky

Jméno Blanka Matragi je ve světě módy uznávaným pojmem. 30 let své práce oslavila česká návrhářka loni na podzim módní přehlídkou v pražském Obecním domě. Nejenom tento slavnostní večer si můžete připomenout v dokumentu Igora Chauna Blanka Matragi – zrození pohádky, který vysílá program ČT2 dnes večer ve 21:00.

Křest nové knihy, instalace výstavy, která přibližuje její celoživotní tvorbu, a konečně i velkolepá módní přehlídka. Blanka Matragi měla loni v Praze opravdu náročný program. Času bylo málo, spolupráce vázla a atmosféra houstla. Není proto divu, že to okolí od slavné Češky sem tam pěkně slízlo…

Blanka Matragi vystudovala střední průmyslovou školu sklářskou a pak oděvní výtvarnictví na UMPRUM v Praze. V české metropoli se také seznámila se svým pozdějším manželem Makramem Matragim, se kterým v roce 1980 odjela do Libanonu.

K zákazníkům Blanky Matragi dodnes patří vládnoucí královské rodiny z oblasti Perského zálivu, manželky politiků a také umělecké a podnikatelské osobnosti z celého světa. Za svou práci Matragi získala řadu ocenění – Evropskou cenu umění, cenu Salvátora Dalího nebo titul Významná česká žena.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud