Blondýny jsou inteligentnější než brunety. Ovšem jen ty přirozené

Blondýny jsou inteligentnější než brunety. Ovšem jen ty přirozené

Blondýny mají vyšší IQ a lepší prostorové vnímání nezbytné pro dobrou orientaci při řízení. S takovým výsledkem přišli antropologové ze Švédska, podle nichž ženy mající světlé vlasy předčí v testech inteligence a prostorového vnímání brunety, zrzky a černovlásky. Má to ale jeden háček. Testované blondýny měly ve většině případů vlasy přirozeně světlé, nikoli odbarvené. Jednalo se totiž o světlovlasé Švédky.

Tým antropologů z Vysoké školy Borås ve středním Švédsku testoval IQ třiceti tisíc obyvatel země. A snažil se porovnat jejich inteligenci s různými vlastnostmi, mimo jiné také s barvou vlasů.

„Možná je načase skoncovat s hloupými vtipy o blondýnách,“ uvedla jedna z autorek studie Sofia Håkanssonová v rozhovoru pro deník Local.

Nápad porovnat IQ žen podle různé barvy vlasů dostala před mnoha lety na posilování spolupráce v týmu. Všimla si, že některé blondýny byly mnohem bystřejší než brunety.

„Jednou jsem položila IQ test před drobnou blondýnku, která na něj začala zírat a přitom si kroutila blond pramenem vlasů. Nejprve jsem si říkala, že je pomalá a hloupá, ale po minutě začala vyplňovat všechny otázky a vyplnila úplně každou, získala velmi vysoké IQ skóre,“ uvedla Håkanssonová v rozhovoru pro Local.

Pak se pustila do výzkumu, který by však v dnešním kontextu mohl být vnímán jako politicky nekorektní. Snažit se prokázat, že nositelé určité barvy vlasů jsou chytřejší, trochu zavání rasismem. Håkanssonová k tomu dnes uvádí, že sice zjistila, že jsou blondýny v průměru poněkud bystřejší než brunety, ten rozdíl je ale malý. A navíc se jedná o průměr, takže mezi blondýnami i brunetami je spousta velmi bystrých i málo inteligentních jedinců.

„Nehovoříme tady o žádném chytrém genu, zdá se ale, že existuje vztah mezi světlými vlasy a lepšími výsledky v IQ testech, nevím, proč tomu tak je,“ dodává Håkanssonová.

Doporučujeme

Články odjinud