Bobří varlata, chléb a další kuriózní pověry, jak zabránit početí

Bobří varlata, chléb a další kuriózní pověry, jak zabránit početí

V anglické populaci stále přežívají některé dost neuvěřitelné mýty o tom, co všechno se dá použít jako alternativní antikoncepční metoda.

Průzkum u 1 000 anglických žen ve věku mezi 18 až 50 lety, prováděný společností Opinion Health, například potvrdil, že dvacet procent dotazovaných žen slyšelo o tom, že se jako bariéra proti spermatu dají užít chleba, tenká plastová fólie a dokonce i kůže z kuřete. Jiné Angličanky se podle BBC doslechly o tom, že jako náhrada antikoncepčních pilulek můžou posloužit i coca cola, kebab nebo brambůrky.

Mýty o antikoncepci jsou v oběhu už tisíce let. Pravěké metody užívaly například krokodýlí trus a med nebo mořské houby a vosk. Zřejmě nejopojnější antikoncepční přípravek, který užívali naši předci, ale byl alkohol připravený z varlat vařeného bobra. Ten sice už zřejmě nikdo nepoužívá, ale zdá se, že ve Velké Británii přežívá celá řada různých podivných a nespolehlivých metod.

"Ani to není moc překvapivé, když vezmeme v úvahu, že Británie má nejvyšší procento neplánovaných těhotenství v Evropě," říká až sarkasticky Dr. Annie Evansová z Bristol Sexual Health Centre.

Další pověry se týkají užívání antikoncepčních pilulek. Deset procent žen má za to, že po skončení užívání trvá několik let, než se obnoví plodnost. Jsou i takové, které jsou přesvědčeny, že je hormonální antikoncepce může ochránit před nákazou HIV.

"Je to hrozivé, ale moc mne to nepřekvapuje. Během let praxe jsem se u pacientek setkal s mnoha zneklidňujícími názory," vyjádřil se k výsledkům výzkumu profesor Steve Field, předseda Královské koleje rodinných lékařů.

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, dámy: Jsou věty, které muže rovnou vyženou z postele!

Doporučujeme

Články odjinud