Boj s chřipkou lze vyhrát i díky chytrému jídelníčku

Boj s chřipkou lze vyhrát i díky chytrému jídelníčku

Chřipka dokáže pořádně vyřídit každého, ať už trvá několik dní, nebo pár týdnů. S vysokou horečkou, bolavými klouby a hlavou jako střep nemáme na jídlo často ani pomyšlení. Přesto ale můžeme tím, co jíme, organismus v boji s chřipkovým onemocněním podpořit.

Žádná „protichřipková“ dieta sice tak docela neexistuje, výsledky nových studií ale dokazují, že moudrost našich babiček byla opodstatněná a že cenné látky, které nám boj s chřipkou a zotavování po ní usnadní, najdeme v řadě dostupných potravin.

Slepičí polévka pro tělo i duši

Imunitní systém vyžaduje (nejen) při chřipkovém onemocnění dostatečný přísun kvalitních bílkovin, které najdeme například v mase. Jelikož ale chřipka většinou zažene veškerou chuť k jídlu a představa šťavnatého steaku tentokrát nechává i největší gurmány zcela chladnými, je ideálním zdrojem bílkovin silný vývar. Naše babičky dobře věděly, proč horkou slepičí polévkou léčily nejen nachlazení, ale i chřipku. Vědci dokonce prokázali, že slepičí polévka má mírné protizánětlivé účinky a potlačuje příznaky infekce horních cest dýchacích.

Posilněte imunitní systém vitamíny a minerály

Pro správnou činnost imunitního systému, který má při nákaze s chřipkovým virem plné ruce práce, je zapotřebí mnoha takzvaných mikronutrientů. Tedy živin, které přijímáme v minimálním množství, ale přesto jsou pro náš organismus nezbytné, neboť pomáhají při celé řadě buněčných dějů.

Mezi nejdůležitější mikronutrienty patří:

  • Vitamín C, dostupný v citrusových plodech, kysaném zelí, čerstvém ovoci a zelenině.
  • Vitamin D, který najdeme především v rybím tuku. Ten je možné přímo zakoupit v lékárně nebo získat z kvalitních tučných mořských ryb (tuňák, makrela, losos). Dalším zdrojem jsou mléčné výrobky a vejce.
  • Selen, minerál obsažený v celozrnných obilovinách, mase, ořeších či mléčných výrobcích.
  • Zinek, jejž najdeme v největším množství v játrech, tmavém mase a dýňových semínkách.

Zapomínat bychom neměli ani na přirozené antioxidanty. Rostlinné látky ze skupiny flavonoidů působí protizánětlivě a dokážou potlačit bouřlivou imunitní reakci spuštěnou chřipkou, která se ale může vymknout z kontroly a poškodit organismus. Flavonoidy také mají protivirový účinek. Nejcennějším zástupcem této skupiny je reservatrol, obsažený ve velkém množství v černém rybízu a červeném víně.

Pořádně to chřipce opepřete!

Přestože lidé nakažení chřipkou nemají obvykle žádnou chuť k jídlu, měli by se podle indické medicíny přemoct a ve svém jídelníčku dát přednost teplému a kořeněnému jídlu. Syrové a studené pokrmy bychom měli nejen při chřipce, ale přes celou zimu přijímat minimálně. V boji s chřipkou nám pomůže i běžně užívané koření. Tisíciletími ověřená ajurvéda doporučuje především kurkumu (žluté koření obsažené i v kari), zázvor a černý pepř.

Připijte si na zdraví čajem

Samozřejmostí při chřipce a vysokých teplotách je i dostatečný příjem tekutin. Kvůli horečce a pocení se zvyšují ztráty tekutin, a proto je třeba je pravidelně doplňovat. Ideální jsou v tomto případě horké čaje. Jestli tedy cítíte, že na vás „leze“ chřipka, připravte si k posteli termosku, nebo ještě lépe požádejte partnera či partnerku, aby vám pravidelně přinesl konvičku s vaším oblíbeným čajem na noční stolek.

  • Zázvorový čaj s citrónem a medem.
  • Bílý či zelený čaj, obsahující antioxidanty.
  • Bylinkový čaj proti chřipce a nachlazení obsahující bez černý, lípu, šípky či mateřídoušku.

Jídelníček nemocného s chřipkou by měl být pestrý a obsahovat všechny potřebné živiny. Protože na jídlo obvykle není ani pomyšlení, není potřeba jíst ve velkém množství, stačí jen málo. Nechuť k jídlu nemusíte přemáhat násilím, snězte třeba jen několik lžic polévky, ale snažte se nehladovět úplně. Přestože jídlo samo o sobě nemocného nevyléčí, přispěje k rychlejšímu uzdravení a rekonvalescenci po chřipkové nákaze. Kromě vhodných potravin k regeneraci organismu po proběhlé nemoci přispěje nejvíce dostatek odpočinku a dlouhý spánek.

Zdroj: www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud