Boj s jarní únavou - tipy a rady

Boj s jarní únavou - tipy a rady

Příčinou únavy je bezesporu dlouhodobá absence přirozeného tepla a slunce. Na jaře třeba se postavit čelem čtyřem soupeřům: špatné náladě, nedostatku slunce, nedostatku vitaminů a vyčerpanosti. Sluníčko víc svítí, jíme méně tučného jídla, přesto se cítíme unavení? Může za to jarní únava.

Pojem jarní únava nenajdete v žádných lékařských diagnózách, přesto se s ním doktoři ve svých ordinacích setkávají. Vžil se pro označení celkového rozpoložení, ve kterém se spousta lidí na počátku jara nachází. Je to pocit fyzické i psychické únavy až vyčerpání.

Rady pro zlepšení vašeho pocitu:

1. Nastartujte látkovou výměnu! Pomůže vám zázvor. Uvařte půl litru vody, dejte do něj vylouhovat tři plátky zázvoru. Ochuťte citronem a medem.

2. Omezte maso, sýr, cukr, alkohol a bílou mouku. Nahraďte je zeleninou, ovocem a celozrnnými výrobky.

3. Krevní oběh probudíte i bez ambiciózního sportovního programu. Vyvezte kolo z garáže, promažte řetěz a dojeďte na nákup, pro děti do školy nebo se projeďte jen tak po parku.

4. Probuďte serotonin, hormon dobré nálady. Nejlepší je jít na vzduch. A co ještě pomáhá? Vyházejte tmavé zimní oblečení ze skříně! Světlé barvy oblečení vás potěší!

5. Probuďte svou pleť. Ta je po zimě suchá a unavená. Nejrychlejší řešení je rozpustit ve vaně čtvrt kila mořské soli – a máte thalassoterapii ve vlastní koupelně!

6. Sauna není určena jen pro zimní měsíce. Je ideální i na jaře, při každodenním střídání teplot. To se natrénuje nejlépe právě v sauně. Posílený imunitní systém vám poděkuje při jarním nachlazení.

Boj s únavou

K osvěžení unaveného těla i mysli poslouží ovocné čaje, lze doporučit například čaj šípkový, nebo šípek kombinovaný s ibiškem, čaj zelený nebo čaj maté. Pro mnohé z nás je ovocný čaj příliš malý kalibr, pak nastupuje kofein nebo guarana. Proti únavě působí i leuzea (maralí kořen) a vitaminům podobná látka koenzym Q 10. Ženšen je označován za "životabudič".

Vyvážená strava, slunce a pohyb jako lék

Pro milovníky zázraků je tu jedna špatná zpráva: zdravá a vyvážená strava a pohyb jsou klíčem také k jarní únavě. Pocit nedostatečné výkonnosti po zimě může vyplývat ze špatné stravy, přecpávání se, nedostatku ovoce a zeleniny, nadměrné konzumace těžkých jídel, časté konzumace masa a plácání různých druhů jídel do sebe. Lidé také mají často málo pohybu.

Existují dvě hlavní zásady, které by měl člověk dodržovat, chce-li jíst zdravě: • jíst často a pravidelně • jíst pestrou a plnohodnotnou stravu, aby mělo tělo dostatek vlákniny, vitaminů, minerálů a dalších nezbytných látek

ČTĚTE TAKÉ:
Jak pročistit organismus po zimě + recept na Zelený nápoj plný jarní síly

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud