Bojíte se hypotéky?

Bojíte se hypotéky?

Každý úvěr je třeba si promyslet. Bezhlavé zadlužování znamená dříve či později nepříjemnosti ve formě exekuce. Dobrým úvěrem je hypotéka. Čekat, až na byt nebo dům našetříme, není rozumné. Pořízení vlastní nemovitosti je dobrá investice.

Při správném naplánování je hypoteční úvěr jeden z mála výhodných úvěrů. Investice do vlastního bydlení je rozhodně správným krokem. Splácet hypotéku třeba 20 nebo 25 let je veliký závazek. Možnost bydlet ve svém však za to rozhodně stojí. Zvláště když vybraná nemovitost odpovídá našim představám o bydlení a částka hypotéky zase našim finančním možnostem. Hypotéka je tak možností, jak si splnit své sny a ještě se chovat finančně zodpovědně.

Splácet hypotéku neznamená, že se budeme méně bavit. Budeme však lépe hospodařit. Budeme pravidelně a důkladně sestavovat rodinný rozpočet. Rodiny, které splácejí hypotéku, utrácejí méně za hlouposti. Každý výdaj si promyslí. V konečném důsledku výdaje za důležité věci nebo dovolenou neklesají. Splácení hypotéky však minimalizuje nákup věcí, které nepotřebujeme. Pomocí hypotéky jsme finančně zodpovědnější.

Vybíráme nemovitost i hypotéku

Při pořízení nemovitosti je tedy potřeba se zaměřit na dva aspekty:

  • Výběr vhodného bytu nebo domu

Budoucí bydlení je potřeba vybrat velmi pečlivě s ohledem na budoucí vývoj a naše požadavky, jako je například velikost, dostupnost do centra, vybavenost, parkování, vybavení nemovitosti a další. Cena nemovitosti by měla odpovídat současné i předpokládané finanční situaci rodiny. V případě, že plánuje mladý pár v příštích letech rodinu, tak jeho čistý příjem poklesne, což je potřeba zohlednit.

  • Výběr vhodné hypotéky

Hypoteční úvěr poskytují všechny renomované banky, nabídka je široká. Rozhodně neplatí, že si ho musíme zvolit u banky, kde máme osobní účet. Vyplatí se probrat nabídku konkurence. Hypoteční úvěr není rozhodně jednoduchý, často se vyplatí obrátit se na odborníka.

Se správnou ušetříme

Nabídka hypoték na trhu je velmi pestrá. Jednotlivé banky ji umožňují přizpůsobit zájemcům „na tělo“. Výběr správné hypotéky je důležité finanční rozhodnutí. V ideálním případě můžeme značně ušetřit. Je však potřeba sledovat více údajů než pouze úrokovou sazbu. Důležité jsou i další parametry, například náklady na uzavření hypotéky či její zajištění. Při výběru hypotečního úvěru se určitě vyplatí spolupracovat s poradcem. Partneři by měli vždy co nejlépe odhadnout budoucí finanční možnosti rodiny, počítat s narozením dětí. Nemovitost kupovaná na hypotéku by měla odpovídat jejich finančním možnostem. A výhledu do budoucna. Zadlužení není nikdy příjemné a každý úvěr je potřeba zvážit. V případě výhodného nákupu nemovitosti je však hypotéka správnou volbou. Výběrem správného hypotečního úvěru, fixace a dalších parametrů lze významně ušetřit.

Šetří nám náklady

Hypotéku lze v podstatě „ušít na míru“ rodinné situaci a optimálním zvolením jejích parametrů může rodina velmi ušetřit. Vlastní bydlení na hypotéku je přínosné. Šetří se vedlejší náklady za pronájem, vlastněná nemovitost se dá vždycky prodat nebo zdědit. Koupí nemovitosti tedy myslíme i na svoji rodinu. Při čerpání hypotečního úvěru můžeme bydlet ve svém bytě i domě poměrně brzy po nástupu do prvního zaměstnání. Čím dříve bydlíme ve svém, tím více šetříme náklady na podnájem. Mladí lidé, kteří čerpají brzy hypotéku, se potom chovají finančně zodpovědněji dříve než vrstevníci. Získají finanční náskok.

Můj dům - můj hrad

Nabídka podnájmů je široká. Jako podnájemníci si můžeme více vybírat. Ale ruku na srdce, většina z nás se nikdy v podnájmu necítí tak dobře jako ve svém. Pocit vlastnictví je velmi příjemný, zlepšuje nám náladu. Máme pocit, že se vždy máme kam vrátit. Vlastní domov je zkrátka vlastní domov. Ve vlastní nemovitosti můžeme provádět jakékoli úpravy. Během roku můžeme několikrát změnit design a vzhled. Je to jenom na nás. I když budeme pořád bydlet ve stejném bytě nebo domě, tak se budeme cítit „nově“.

V podnájmu takové možnosti nemáme. Ve dvaceti, třiceti nebo čtyřiceti letech není pro některé lidi problém neustále měnit podnájem. A lehce se stěhovat. Nabídka podnájmu je ve většině měst v současné době dostatečná. Rozdílná situace je však ve vyšším věku. Pronajímatelé upřednostňují mladší podnájemníky. Mít vlastní byt nebo dům, kde si mohu dělat, co chci, který je naším přístavem, na nás velmi pozitivně působí a přináší nám radost.

Platíme nižší daně

Zaplacené úroky na hypotečním úvěru snižují daňovou povinnost. Aby mohl daňový poplatník uplatnit odpočet úroků, tak musí být úvěrem vyřešena jeho bytová potřeba. Odpočet úroků tedy nelze uplatnit například při výstavbě chalupy, chaty a jiných rekreačních objektů.

I za rok 2012 půjde snížit daňový základ o zaplacené úroky až do výše 300 000 Kč. Jestliže během roku zaplatíme na úrocích třeba 50 000 Kč, tak to bude znamenat daňovou úsporu ve výši 7500 Kč (15 % z 50 000 Kč). S prokázáním zaplacených úroků přitom není v praxi žádný problém. Banky nebo spořitelny zasílají svým klientům včas potvrzení o výši zaplacených úroků z úvěrů. To je součástí daňového přiznání nebo ročního zúčtování. O zaplacené úroky se nesnižuje daňová povinnost během roku. Vždy pouze jednou ročně v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování, které provádí zaměstnavatel.

Nemovitost jako investice

Hezká nemovitost na dobré adrese se v čase zhodnocuje. Nejvíce budoucí vývoj ceny ovlivňuje právě poloha bytu/domu. V případě finančních problémů lze tedy dobrou nemovitost v budoucnu výhodně prodat nebo vyměnit za menší. Když se neprodá, tak zůstane našim dětem, které ji zdědí. Nákup vlastní nemovitosti je tedy finančně zodpovědným rozhodnutím i vůči naší rodině. Nejdůležitějším aspektem pro zhodnocení naší nemovitosti, ať už bytu, nebo domu, je její poloha.

I v menších městech v Česku bude rozdíl v její ceně, podle toho, v jaké lokalitě se nachází, stoupat. O ceně nemovitosti rozhoduje mnoho věcí: ekonomický vývoj v zemi, pracovní možnosti v dané lokalitě, studijní život nebo životní prostředí. Každý kupující by při nákupu nemovitostí měl sledovat demografické trendy. Klíčem k úspěchu je výběr vhodné lokality (jak města, tak městské části).

Doporučujeme

Články odjinud