Bojíte se kontaktních čoček ?

Bojíte se kontaktních čoček ?

Na rozdíl od klasických brýlí poskytují kontaktní čočky zcela jiný pohled na svět. Pokud o koupi kontaktních čoček uvažujete, ale máte obavy z vedlejších účinků, přečtěte si, jaké jsou přednosti a výhody kontaktních čoček.

Bojíte se kontaktních čoček ?

Na rozdíl od klasických brýlí poskytují kontaktní čočky zcela jiný pohled na svět. Pokud o koupi kontaktních čoček uvažujete, ale máte obavy z vedlejších účinků, přečtěte si, jaké jsou přednosti a výhody kontaktních čoček.

Celé zorné pole!
Na oku umístěná kontaktní čočka se pohybuje na vrstvě slzného filmu, pokrývajícího rohovku. Při každém očním pohybu setrvává v této pozici. Naproti tomu brýle vytvářejí známá "prasátka", boční odrazy a neumožňují dokonalou ostrost vidění (projevitelné např. při řízení automobilu). V kontaktních čočkách se také neprojevují obrazové deformace v okrajových částech zorného pole - jev důvěrně známý především osobám s vyšším počtem dioptrií. V kontaktních čočkách navíc vidíme sledovaný předmět v jeho přirozené velikosti, což nám brýle neumožňují. Plusová brýlová skla, určená ke korekci dalekozrakosti, předměty zvětšují a minusová skla ke korekci krátkozrakosti je naopak zmenšují. Čím větší je dioptrická hodnota těchto skel, tím větší zvětšení či zmenšení daného předmětu se projeví. S nasazenými kontaktními čočkami není tato změna rozpoznatelná.

Estetický vzhled!
Na rozdíl od kontaktních čoček brýle značně mění vzhled. U dalekozrakých pacientů nepřirozeně zvětšují jejich oči, u krátkozrakých je zmenšují. Užitím kontaktních čoček tento problém zaniká, jelikož jsou na oku prakticky nerozpoznatelné a neruší jeho přirozený vzhled. Barevné kontaktní čočky umožňují pozměnění barvy duhovky u osob se světlýma očima. Kosmetický prvek je velice důležitý pro psychickou pohodu - mnoho uživatelů kontaktních čoček lépe vypadá a připadá si více atraktivní.

Důkladná korekce zraku!
Kontaktní čočky poskytují dokonalou korekci zraku při mnoha očních vadách. Velice silná krátkozrakost a dalekozrakost, veliké dioptrické rozdíly mezi očima mohou být důkladně korigovány pomocí kontaktních čoček.

Neomezené sportování!
Bez ohledu na to, jestli běháte, plavete,šplháte, jezdíte na lyžích nebo na koni,hrajete tenis nebo fotbal, kontaktní čočky vám dávají pocit naprosté svobody a bezpečí. Nyní můžete vykonávat jakýkoli sport bez omezení. Při provozování vodních sportů odpadá obava o brýle, které by mohly spadnout do vody. Ale je nutné pamatovat na plavecké brýle. V opačném případě se může stát, že Vám pod vodou čočka z oka vyplave.

Náročná práce bez brýlí!
Kontaktní čočky jsou nenahraditelné v místech, kde je přílišná vlhkost vzduchu, např. v kuchyních, v restauracích, na operačních sálech. Nezamlžují se a neusazují se na nich vodní kapky, což je velice obtěžující pro osoby s brýlemi. Kontaktní čočky, umístěné přímo na rohovce, dovolují nošení nedioptrických ochranných a slunečních brýlí. Dokonale zastoupí brýle i při té nejjemnější práci. Rovněž umožňují práci s fotoaparátem mikroskopem a jinými optickými přístroji.

Jaké jsou druhy čoček?
Osoby, které volí ke korekci své oční vady kontaktní čočky, volí nejčastěji čočky měkké, které poskytnou rohovce dostatečné množství kyslíku během celého dne. Čočky Focus jsou zhotoveny z jemného materiálu, který je příjemný pro oko. Jsou tenké a na okrajích hladké a zároveň ne tak pevné, aby oko poškodily. Dostupný dioptrický rozsah kontaktních čoček Focus je od -15,00 do +6,00 Dpt.
Dříve byly využívány tvrdé kontaktní čočky, které se snášely mnohem hůře. Jejich tvrdost způsobuje pocit cizího tělesa v oku. Tvrdé kontaktní čočky se v optice dodnes využívají v případě některých velice řídkých onemocnění.
Z pohledu uživatele dělíme čočky na roční, čtvrtletní a měsíční. Z nich jsou pro oko nejzdravější měsíční a náklady na jejich pořízení nejsou tak velké, jak se obecně soudí. Denní výdaje na kontaktní čočky Focus společně s roztokem na jejich údržbu nečiní více než 15 - 18 Kč.

Je to bezpečné pro oko?
Čočky jsou bezpečnější, než brýle, jelikož se nerozbijí a umožňují bezpečně vykonávat spoustu činností, které jsou nositeli brýlí zapovězeny. Nezpůsobují oslabení zraku a jsou prověřené. Na trhu jsou již 37 let.

Jaké vady mohu kontaktními čočkami korigovat?
Kontaktní čočky jsou využívány při korekci mnoha očních vad a onemocnění. Jsou důležité pro krátkozrakost, dalekozrakost, anisometropii (nestejnou dioptrickou mohutnost obou očí), astigmatismus a další zakové vady. Astigmatismus s cylindrickou hodnotou nad 0,5 dpt bývá nemožné korigovat pomocí běžných čoček. Jsou nutné tzv. torické čočky, např. měsíční Focus Toric.

Jak rychle si moje oko na čočky zvykne?
Měkká kontaktní čočka na oko jemně přilne. Čočky Focus se obvykle přestávají vnímat po 20 minutách až dvou hodinách při jejich prvním nasazení. Někteří pacienti mohou mít zpočátku potíže s návykem na tento pro ně doposud neznámý způsob korekce zraku, ale tento stav by neměl trvat déle, než několik dní. Aplikátor Vám poradí, jak postupovat, aby si oko zvyklo co nejrychleji.

Jsou nějaké kontraindikace?
K nejvážnějším překážkám patří cukrovka a hormonální poruchy, které mohou mít vliv na množství a kvalitu námi vyprodukovaných slz, některé choroby způsobují přecitlivělost okrajů očních víček a alergie.

Mohou se vyskytnout ještě nějaké překážky?
Kvalitu nošení může v prvních měsících ovlivnit užívání perorální antikoncepce, těhotenství a menopauza, dále pak nadměrné kouření tabákových výrobků. V těchto případech je po souhlasu specialisty vhodné používat zvlhčovací kapky.

Objevují se na čočkách usazeniny?
Na všech kontaktních čočkách se utvářejí bílkovinno-tukové usazeniny, které se mohou stát živnou půdou pro bakterie. Množství těchto usazenin závisí na době používání čoček. Jestliže nejsou usazeniny včas odstraněny, mohou způsobit podráždění a záněty oka. Proto se doporučuje použití roztoků, které usazeniny odstraňují. Do této skupiny náleží např. mj. SOLO-Care. Nejlepší je zvolit si čočky pro plánovanou měsíční výměnu, na nichž se bílkoviny nemají čas vytvořit.

Nevypadne mi čočka z oka, pokud mne někdo udeří do zad?
Pravděpodobnost, že čočka během dne vypadne, je velice mizivá. S měkkými kontaktními čočkami je možné volně točit hlavou, naklánět se, poskakovat a dělat kotouly. Pravděbodobnější je ztráta čočky, pokud se potápíme, nebo nám do oka stříkne voda. Je to způsobeno změnou povrchového napětí, díky kterému se čočka na oku udržuje. V bazénu se doporučuje používání plaveckých brýlí.

Co je možné s čočkami vykonávat a co ne?
Čočky jsou vhodné pro jakýkoli sport, neomezují zorné pole a nemění velikost oka, jako je tomu u brýlí. Umožňují návrat k aktivnímu stylu života. Díky čočkám Focus se můžete prohlédnout v zrcadle bez brýlí a používat sluneční brýle. Můžete bezstarostně vejít ze zimy do tepla - kontaktní čočky se nezamlžují!

Existují čočky, které není nutné sundavat na noc?
Ano! Nejnovější čočky Focus Night&Day se po vložení do oka sundavají teprve po 30 dnech a nocích. Jejich index propustnosti pro kyslík (Dk/t) činí 175, což zaručuje šestinásobný průchod kyslíku k rohovce ve srovnání s dosavadními typy čoček pro plánovanou výměnu. V čočkách typu Night&Day je možné spát, nevyžadují denní údržbu pomocí roztoků a můžete zapomenout, že je vůbec máte na očích.

Můžu se s kontaktními čočkami líčit?
Samozřejmě, pod podmínkou, že se budete líčit po nasazení čoček. Je to i logické - líčení pak bude pečlivější, jelikož na své oči lépe uvidíte. Nebudete pak mít nepřirozeně silné linky a přehnaně dlouhé řasy. Mějte na paměti, abyste se kosmetickými přípravky nedotýkali vnitřní strany víček. Může dojít ke znečištění povrchu čočky. Při používání aerosolových přípravků mějte oči zavřené, abyste zabránili jejich usazování na čočkách. Odlíčení provádějte po sundání čoček z oka - zabráníte tak přenesení kosmetiky na čočku.

Je vhodné nosit barevné kontaktní čočky?
Někteří lékaři varují před čočkami, které výrazně mění barvu oka. V běžných podmínkách se zornice rozšiřuje v závislosti na intenzitě dopadajícího světla a u barevných kontaktních čoček je průzračná střední část obkroužena výrazným, světlo nepropouštějícím prstence barvy. Zornice je jakoby svázaná, okleštěna v možnosti přizpůsobovat se intenzitě dopadajícího světla. Dívá se na svět jakoby klíčovou dírkou.
Lepším řešením jsou čočky pro osoby se světlou barvou očí. Jsou průzračné a přirozeným způsobem dokreslují barvu oka a korigují zrakovou vadu. Na trhu jsou dostupné čočky Focus Softcolors ve třech barvách: královsky modré, mořské a zelené. Tyto čočky mohou také nosit osoby bez oční vady, jejichž jediným cílem je změna barvy oka.

Existují čočky "jednorázové"?
Samozřejmě! Je to nesmírně příjemný způsob korekce zraku. Jednodenní čočky, jako Focus Dailies, nasazujeme ráno a večer vyhazujeme do koše. Není nic lepšího na cesty k moři, do hor, na dovolenou...Nemusíme mít starost s pravidelným, každodenním čištěním a v batohu zaberou méně místa než roztok a pouzdro.

Je možné nosit čočky déle, než doporučuje lékař, nebo výrobce?
Kontaktní čočky se nesmí nosit déle, než určí lékař nebo výrobce. Doba nošení je určena především s ohledem na výdrž materiálu, ze kterého jsou zhotoveny. Kontaktní čočky, používané příliš dlouho, mění svoje optické parametry, což vede ke zhoršení vidění. Navíc se časem zanášejí a tím se zvětšuje riziko podráždění či infekce oka. Nošení čoček déle, než uvádí výrobce, je o to zrádnější, že počínající změny v očích nejsou hned cítit.

Barevné variace kontaktních čoček a šíři nabízeného sortimentu najdete na stránkách firmy CibaVision.

Zdroj: www.cibavision.cz

Doporučujeme

Články odjinud