Bojíte se rakoviny prsu? Jděte na mamograf!

Bojíte se rakoviny prsu? Jděte na mamograf!

Karcinom prsu je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění na celém světě. Ačkoliv se týká hlavně žen, nebývají ušetřeni ani muži. Pokud na svém prsu pozorujete nějaké změny, například bulku, vklesnutí kůže nebo její zarudnutí, požádejte ihned o vyšetření na mamografu. Mnohdy může zachránit i život!

www.ulekare.cz

Podmínky pro vyšetření

Mamografický screening funguje v naší zemi od roku 2002. Jeho cílem je zachytit nádor již v počátečním stadiu.

Každá žena ve věku nad 45 let má právo na bezplatnou preventivní prohlídku jednou za dva roky.

Podmínkou pro toto vyšetření je pouze žádanka od praktického lékaře či gynekologa.

Ženy mladší 45 let mají nárok na mamografii v případě obtíží, nutné je opět doporučení od lékaře.

Pokud nepatříte ani do jedné skupiny, můžete si toto vyšetření prsů objednat a zaplatit samy. Cena není nijak vysoká, pohybuje se v rámci několika set korun. Na internetu naleznete akreditovaná mamografická centra.

Co vás čeká

Mamograf je rentgen určený pro snímkování prsů. Používají se velmi nízké dávky záření, které mají minimální škodlivý účinek. Ve stoje je prs snímkován ze dvou odlišných úhlů, přičemž je stlačen mezi podložku a kompresní desku. To se může stát zdrojem nepříjemných pocitů, je proto vhodné naplánovat si mamograf mimo období menstruace, kdy jsou prsa často velmi citlivá. Před vyšetřením je vhodné mít vyholená podpaží a nenanášet si na hrudník žádné tělové pudry nebo krémy.

Nejlepší přítel ženy

Pokud jste na svém prsu objevila jakékoliv změny nebo patříte do skupiny žen s nárokem na bezplatné vyšetření, neváhejte a požádejte svého lékaře o poukaz na mamograf. Tahle bezbolestná a rychlá metoda zachránila už mnoho životů po celém světě.

www.ulekare.cz

Zdroj: www.lecba-rakoviny.cz

Doporučujeme

Články odjinud