V posledních několika týdnech jsem svědky diskusí týkajících se nemoci šílených krav. Sdělovací prostředky nás straší - ze zemí EU se šíří smrtelná choroba zvířat.
Bojíte se šílených krav?
Jaké je riziko nakažení se touto chorobou? Nemoc šílených krav tzv. bovinní
spogiformní encefalopatie je rozhodně menším rizikem v porovnání například s AIDS
nebo jen obyčejnou chřipkou. Baktérie se navíc během řádně dodrženého tepelného
zpracování masa ničí. Vyjímkou je tatarský biftek, krvavý steak apod.
Navíc hovězí dobytek je u nás krmen masokostní moučkou, jejíž technologické
zpracování za velmi vysokých teplot neumožňuje přežití bakterií ( to je podstatný
rozdíl od používaných technologií zpracování kostní moučky např. ve Velké Británii,
kde došlo k nakažení zvířat právě z krmných směsí). Z těchto důvodů byl k nám
dovoz moučky ze zahraničí zakázán, ovšem jestli včas se může ukázat až za několik
let.
V každém případě bychom se měli u prodejců informovat o tom, odkud hovězí maso
pochází a dodržovat správné zásady při jeho konzumaci.
Bojíte se také nákazy touto chorobou? Kupujete hovězí maso?