Bojíte se šílených krav?

V posledních několika týdnech jsem svědky diskusí týkajících se nemoci šílených krav. Sdělovací prostředky nás straší - ze zemí EU se šíří smrtelná choroba zvířat.

Bojíte se šílených krav?

Jaké je riziko nakažení se touto chorobou? Nemoc šílených krav tzv. bovinní spogiformní encefalopatie je rozhodně menším rizikem v porovnání například s AIDS nebo jen obyčejnou chřipkou. Baktérie se navíc během řádně dodrženého tepelného zpracování masa ničí. Vyjímkou je tatarský biftek, krvavý steak apod.

Navíc hovězí dobytek je u nás krmen masokostní moučkou, jejíž technologické zpracování za velmi vysokých teplot neumožňuje přežití bakterií ( to je podstatný rozdíl od používaných technologií zpracování kostní moučky např. ve Velké Británii, kde došlo k nakažení zvířat právě z krmných směsí). Z těchto důvodů byl k nám dovoz moučky ze zahraničí zakázán, ovšem jestli včas se může ukázat až za několik let. 

V každém případě bychom se měli u prodejců informovat o tom, odkud hovězí maso pochází a dodržovat správné zásady při jeho konzumaci.


Bojíte se také nákazy touto chorobou? Kupujete hovězí maso?

Doporučujeme

Články odjinud