Bojujte s únavou či depresemi léčivými houbami

Bojujte s únavou či depresemi léčivými houbami

Únava, oslabená imunita, časté nachlazení, deprese. To je jen zlomek nepříjemností, které provází podzimní období a nastupující zimu. Bojujte proti celkové únavě organismu přírodními produkty. Jedním z nich jsou léčivé houby, které umí nastartovat imunitu a ulevit od potíží. Zde jsou příklady některých z nich.

Houba reishi, královna mezi houbami v pestrosti obsažených účinných látek, je ve světě známá především jako doplňující prostředek v průběhu léčby rakoviny. Mírní následky chemoterapie a pomáhá organismu nabrat síly po velkém fyzickém i psychickém vyčerpání. Proto je právem považována za nejúčinnější houbu v boji proti únavě. Reishi působí pozitivně také při snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi a je známá i svými protizánětlivými účinky.

reishi

„Významné účinky má také houba shii-take, jež je hodnotným zdrojem proteinů, draslíku a zinku, především v oblasti posilování imunity. Na posílení obranyschopnosti organismu se shii-take podílí zejména vysokým obsahem prospěšné látky lentinan, která eliminuje virové, bakteriální, plísňové a parazitální infekční onemocnění. Houba obsahuje také eritadenin, který snižuje obsah cholesterolu v krevním séru a má antitrombotické účinky,“ doplňuje Ing. Ivan Jablonský, odborník na léčivé houby.

shii-take

Další účinnou houbou je korálovec ježatý neboli hericium. Mezi jeho silné stránky patří především blahodárné působení na záněty v oblasti zažívacího ústrojí a trávení. Poradí si nejen se žaludečními potížemi a vředy dvanáctníku, pozitivně stimuluje také nervovou soustavu, koncentruje pozornost a zlepšuje paměť.

Nakonec je třeba zmínit také hnojník obecný. Obsahuje důležité bílkoviny, 20 druhů aminokyselin a široké spektrum minerálních látek a vitaminů. Vynikající výsledky si připisuje především při snižování hladiny cukru v krvi. Používá se také pro úpravu výše cholesterolu v krvi a má příznivé účinky na krevní tlak.

Kombinací těchto čtyř léčivých hub dosáhneme maximálního účinku na náš organismus, v našich podmínkách je ale velice těžké úspěšně je vypěstovat. Dobrá zpráva ale je, že jsou k mání v lékárnách v podobě doplňku stravy.

Doporučujeme

Články odjinud