Bolest při sexu - jak se vyrovnat s obtížemi?

Bolest při sexu - jak se vyrovnat s obtížemi?

Dobrý den,mám takový problém; před několika lety jsem žila s přítelem, se kterým jsem byla asi dva roky. Pak mě v jednom odpoledni znásilnil a i přesto jsem s ním dál zůstala, necelé dva roky. Pak jsem se s ním rozešla kvůli nevěře. V únoru loňského roku jsem zjistila, že mám kondylomata a šla jsem na zákrok.

Od jara loňského roku mám nového přítele a v sexu to není ono, mám pořád bolesti. Po fyzické stránce jsem v pořádku a po psychické stránce jsem se s tím co se mi stalo taky docela v pořádku, pomalu se smiřuji s tím co se mi stalo. Na příteli mi hodně záleží, ale nevím, jak tento problém řešit.

Příčiny bolesti při sexu Bolest při sexu může vynikat z mnoha různých příčin. Přestože fyzicky i psychicky jste v pořádku, sex může být nepříjemný. Bolest při sexu může být způsobena sebemenší nepohodou, jak psychickou, tak fyzickou. Mezi ty fyzické patří zejména nedostatečné zvlhčení pochvy, což je velmi snadno napravitelná záležitost například použitím lubrikantu. Ale také různé malé oděrky či počínající malý zánět mohou sexuální prožitek znepříjemňovat. Také je důležité, jak jste schopna se při sexu uvolnit, zda volíte polohu, která je vám příjemná a nemáte v ní nějaké zábrany.

I přestože jste, jak sama píšete, trauma ze znásilnění již překonala, psychika stále může hrát svoji roli. Je důležité jak se cítíte celkově, zda vás něco trápí, či máte nějaké starosti a nemusí se týkat traumatických či zásadních životních zvratů, ale může jít o zcela běžné každodenní povinnosti.

Pomalé a nenásilné milování Doporučuji vám a vašemu partnerovi o vaší nepohodě hovořit a volit pomalý způsob milování, kdy vás nejprve dlouho vzrušuje například prsty a poté, co se cítíte dostatečně vzrušená a již nepociťujete bolest při zavádění prstů zkusit pomalu zasunout penis. Můžete také vyzkoušet různé polohy, zejména ty, kde vám bude příjemně. Jestliže i přes různé pokusy budou bolesti přetrvávat, doporučuji návštěvu u sexuologa a s ním problém podrobně probrat.

Mgr. Kateřina Hollá zdroj: http://www.sexualne.cz>http://www.sexualne.cz ilustrační foto: Samphotostock

Doporučujeme

Články odjinud