Bolesti hlavy mučí naši populaci

Bolesti hlavy mučí naši populaci

Bolest hlavy trápila Lenku již od útlého dětství. Její matka stížnosti utrápené holčičky nebrala příliš vážně, dala jí půlku aspirinu a poslala Lenku dřív spát. Jako mladé ženě se však Lence občasné bolesti ve spáncích proměnily v opravdové utrpení.

Nesnesitelná bolest vystřeluje od očí do celé lebky, až má pocit, že se jí hlava rozletí na tisíc kousků. Tím to však nekončí. Od hlavy směřuje bolest dál ke krku a ramenům. V pubertě trvaly záchvaty bolesti jen pár minut, to se ještě dalo vydržet. Nyní se však nesnesitelná trýzeň prodloužila na celé hodiny! Vyčerpaná Lenka zašla za obvodním lékařem. Postěžovala si na občasné bolesti hlavy, lékař řekl, „koho občas hlava nebolí, že…“ Poté jí předepsal lehké analgetika a rozloučil se.

Pozor na léky! Záchvaty však Lenku nepřešly a doba bolesti s rychle prodlužovala. Protože jí bylo hloupé chodit pořád k lékaři, který označil její potíže za běžné, začala si kupovat prášky proti bolesti v lékárně za hotové. Brzy objevila celou škálu léků proti bolesti, které začala různě kombinovat. Za pár měsíců již polykala prášky po hrstech a střídala lékárny, aby ji lékárníci nezačali považovat za narkomanku… Lenka si neuvědomila, že se ocitla v bludném kruhu. Kvůli neustálému kombinování nevhodných léků a jejich vysokým dávkám začala trpět nemocí zvanou léková cephalea.

Tato civilizační choroba, způsobená předávkováním nevhodnými léky, obvykle začíná laickým léčením bolesti hlavy. Tisíce lidí na světě však pod vlivem lékové cephalei spáchají sebevraždu, zoufalí, že ze svého utrpení nenacházejí úniku. Od běžné migrény se totiž léková cephalea liší tím, že kromě spánku trvají bolesti hlavy prakticky pořád. Jediným řešením je přijmout pacienta do nemocnice na detoxikační léčbu.

Druhy migrény Současná medicína přitom rozeznává několik druhů bolestí hlavy, lišících se příčinou, příznaky i délkou záchvatů. Nejčastější chorobu, klasickou migrénu, zkoumají lékaři již od dob starověku. Toto chronické onemocnění se vyznačuje takzvanou bolestí hlavy prvotní - primární, což znamená, že bolest sice nemocného značně obtěžuje a znepříjemňuje mu život, ale není životu nebezpečná. Bolesti hlavy sekundární jsou naopak způsobeny většinou jiným závažným onemocněním. O těch však nyní hovořit nebudeme. Zaměříme se na migrénu, kterou již v dávných dobách léčili bylinnými odvary či vůni kadidla, což mělo, bohužel, podobné účinky, jako současné léčebné preparáty, které při bolestivých stavech pacientů přinášejí jen dílčí úlevu.

Ataky migrény mohou trvat hodiny, ale i dny. Bolest, která trápila i těžce zkoušenou Lenku, pulsuje obvykle za očními důlky, způsobuje zvracení a světloplachost. Pacienti si stále častěji stěžují také na takzvanou auru, která někdy záchvaty migrény doprovází. Člověk má dojem, že je oslepován ostrými záblesky světla, které mu po dobu trvání bolesti podstatně zhoršují vidění. Dalším nepříjemným typem migrény je takzvaná hroznovitá bolest hlavy, která postihuje třikrát častěji muže než ženy. Nejčastěji se projevuje dvěma až třemi patnáctiminutovými záchvaty denně, ale odborníci již zaznamenali i případy, kdy bolest trvala bez přerušení i více než dvě hodiny. Specifikem této poruchy je také skutečnost, že propuká pouze v noci. Bolest vystřeluje od očí ke spánkům, často však rozbolaví i čelisti a bradu, proto získala označení hroznovitá. K úporné bolesti hlavy se v těchto případech často přidává i opuchání víček a slzení.

Káva a odpočinek přináší úlevu Další typ bolesti hlavy, tenzní cephalea, trápí naopak spíše ženy než muže. Tato diagnóza má nespornou výhodu, že vědci znají důvod záchvatů. Je jím především stres, který způsobí dlouhodobé stažení svalů krku a hlavy. Bolest se pak rozšiřuje do celé dutiny lebeční, ale zahnat ji často dokáže šálek kávy. Kofein totiž rozšíří cévy a uvolní tlak, způsobující bolest. Poučené ženy, trpící tímto druhem bolesti tak často vůbec nemusí sahat po lécích. Stačí jen odpočinout si nad šálkem voňavého moku.

Lékaři stále důrazněji varují před polykáním léků při sebemenší bolesti hlavy, po hádce s manželem či rozčilením nad zlobivými dětmi. Lehčí formy migrény doporučují odborníci radši přetrpět, než se vystavovat nebezpečí lékové cephalei. Opakuje-li se však bolest více než třikrát měsíčně a trvá déle než dvě hodiny, je vhodné navštívit odborného neurologa, který zvolí odpovídající léčbu. Smutnou zprávou je, že migréna je dědičnou chorobou. Jejím spouštěčem však může být také dlouhotrvající stres a některé potraviny; citrusy, čokoláda, sýry a především alkohol. Zásadním doporučením odborníků však zůstává: nepřehánějte to s léky a radši se poraďte s neurologem. Počet lidí trpících mučivou lékovou cephaleou totiž rok od roku nebezpečně stoupá!

Projevy migrény: Záchvaty bolesti hlavy, doprovázené nevolností, zvracením, větší citlivostí na zvuky či vůně, světloplachost. Migréna se vyskytuje častěji u žen (15 %), než u mužů (7 %). Největší počet záchvatů migrény se dostavuje mezi třicátým a čtyřicátým rokem života.

Spouštěcí mechanismy migrény: stres, únava, změna životních návyků, přepracování, nedostatek spánku, změna klimatických podmínek, hluk, kouř, hladovění, alkoholismus, hormonální změny

zdroj: Plus

Doporučujeme

Články odjinud