Příčiny gastritidy
Zánět žaludku neboli gastritidu může způsobit strava, která je příliš kořeněná, přejídání se nebo časté užívání nesteroidních antirevmatik typu brufen nebo diclofenac. Tyhle léky vyvolávají zánět žaludeční sliznice, protože snižují schopnost bránit se samonatrávení žaludeční kyselinou. Mnohem častěji je ale gastritida způsobená specifickým mikrobem Helicobacterem pylori. Ten proniká ochrannou vrstvou žaludeční sliznice a vyvolává zánět, což vede nejen ke gastritidě, ale i k žaludečním vředům.
Aneta Pařízková
25. září 2017
Pokračování 2 / 6
Často jste nafouklí a cítíte se plní
Existuje spousta důvodů, proč se cítíte přecpaní. Obvykle jste se až moc najedli. V případě gastritidy ale stačí málo nebo nějaké konkrétní jídlo, a budete se tak cítit. Na vině může být právě bakterie Helicobacter pylori (dále jen H. pylori), která mění enzymovou aktivitu žaludku, což vede pocitům pálení, plnosti a nafouklosti. To že se rychle nasytíte, tak vůbec nemusí být důvodem k radosti - hurá, konečně se mi stáhl žaludek a stačí mi jíst méně - ale může to být příznakem zánětu žaludku.
Marta Pušová
22. května 2016
Pokračování 3 / 6
Ubýváte na váze nebo se vám chce zvracet
Když se cítíte často plní, nechce se vám moc jíst. Je tedy jasné, že začnete hubnout. Někteří lidé nejsou schopni jíst kvůli nepříjemným pocitům, které gastritida vyvolává. Pokud je příčinou H. pylori, je nutné zahájit léčbu co nejdříve. „Léčba je důležitá i pro to, aby se později vyloučila rakovina žaludku,“ říká gastroenterolog Neeti Bathia. Spolu s úbytkem na váze se může objevit i nevolnost, kterou způsobuje pohyb žluče a trávicích tekutin z tenkého střeva do žaludku.
Pokračování 4 / 6
Máte nedostatek vitaminu B12
Tento vitamin získáte především z masa, mléčných výrobků a vajec a potřebujete ho pro řadu věcí. Podporuje zdraví kostí, chrání před osteoporózou, je důležitý pro tvorbu červených krvinek a dodává energii. Pokud dojde k infekci bakterií H. pylori, sníží se schopnost těla rozkládat bílkoviny potřebné k absorbování tohoto vitaminu. Máte-li tedy vysokou hladinu vitaminu B12 v těle, sníží se riziko gastritidy. Naopak v případě gastritidy vám hrozí nedostatek tohoto vitamínu.
Pokračování 5 / 6
Často konzumujete alkohol, kouříte nebo užíváte určité léky
Infekce H. pylori není jediným viníkem gastritidy. Může za ni i nadměrná konzumace alkoholu či zneužívání protizánětlivých léků typu Ibuprofen. Alkohol narušuje ochrannou vrstvu sliznice žaludku a tím zvyšuje riziko vzniku gastritidy. V případě bolesti raději užívejte paracetamol (lék Paralen a podobně), který žaludek nedráždí. Vyhněte se také všemu, co zvyšuje kyselost žaludeční šťávy. Pravděpodobnost vzniku gastritidy zvyšuje i kouření, protože nikotin snižuje produkci ochranného hlenu v žaludku, a naopak zvyšuje produkci pepsinu, což je žaludeční enzym rozkládající bílkoviny.
Pokračování 6 / 6
Co vám pomůže při gastritidě?
Kromě omezení kouření, alkoholu či vyloučení kořeněných jídel můžete zkusit také babské rady. Bolavý žaludek uklidní některé bylinky, hlavně kmín, majoránka, kopr, libeček či saturejka. Pro obnovu sliznice trávicího traktu můžete do jídla třikrát denně přidat lžičku lněného semínka. V závažnějších případech se podávají léky proti bolesti, takzvaná spasmoanalgetika, nebo léky proti zvracení a taky léky proti kyselosti žaludku. Podávají se i antacida (patří sem i soda bikarbona).
Marta Pušová
27. dubna 2018