Borelióza mi vzala zdraví i chuť do života

15 komentářů

fizulka
11. dubna • 23:28

Jsem rok a půl po duální infekci encefalitidou a neuroboreliozóu. Dvě klíšťata - ve vlasech a na páteři, nevěděla jsem o nich. Asi po týdnu od nákazy jsem trpěla bolestmi hlavy, teplotou a neskutečnou únavou. Z nemocnice mě propustili do domácí péče, ale pak jsem upadla do bezvědomí . Pak odvoz na neurologii , tam zjistili příčinu a 3 týdny léčení antibiotiky. Zde jsem ztratila 9 kg váhy/ to jsem nabrala zpět až za 9 měsíců/. Zcela neschopná pohybu další měsíc, potíže identické jak popisují ostatní postižení t.j. nechutenství, zhoršení zraku, sluchu, svědění kůže po celém těle, neschopnost mluvit a bolest všech kloubů, jemná motorika špatná. Totální ztráta energie, nejistá chůze, třes hlavy a rukou. Jsem sama v RD a chodí ke mě 2x týdně "Domácí péče". Snažím se dělat vše možné pro zlepšení stavu, ale jde to moc pomalu. Díky Vašemu článku a diskutujícím zkusím doporučené přípravky, děkuji za radu. Je mi 77 let a ještě bych chtěla být zdravá. Moc lituji mladé lidi, které tato nemoc postihla, není to žádná legrace.

Anonymizovaný
19. května • 10:58

Nevim, jestli jste uz nasla svuj lek.
Znam dobre vase priznaky. Mela jsem boreliozu hlavne v nervovem systemu a umirala jsem bolesti rok. O zivote nemohla byt ani rec.
Vsechny leky me pomohly jen udrzet pri zivote, ale na lecby byly slabe.
Zasadni je zdrava lehka strava, naprosty odpocinek a roztridit v zivote, co je dulezite a co ma odejit. Idealni je sauna doma kazdy den, idealne infra-red phizioterm v kombinaci s horkymi koupelemi nejlepe ve vode s jablecnym octem.
Nicmene me vylecila kambo-therapy. Nevim, jestli je to vase cesta, ale je to moznost.
Peclive volte, ke komu se vydat.....

Anonymizovaný
29. června • 1:01

Zdravím.
Lymskou boreliou trpím již od podzimu 2010. Začalo to jako snad u každého, flíčkem a "chřipkou". Léčila jsem se přes 2 měsíce doma antibiotiky a i tak hodnoty nebyly v pořádku, ale doktoři mě nechtěli dál trápit. Od té doby mám hodně oslabenou imunitu, jsem nemocná několikrát do roka, ale vždy se to nějak dalo. Bohužel, letos v březnu se mi opět vrátila, jsem doma už 3 měsíce a hodnoty jsou čím dál horší, musela jsem nechat i školy. Ráda bych si s někým o tom popovídala, s někým, kdo ví, jaké to je. Mám obavy ze své budoucnosti, protože doktoři řekli, že tuhle nemoc budu mít už do konce života. Je mi teprve 20.
Prosím, pojďte si někdo popovídat - u.karolina@seznam.cz

Loutna
31. května • 14:31

Dobrý den, na autorku zde není kontakt. Ráda bych se jí zeptala, zda nyní po 2 letech je na tom třeba už dobře. Zda se jí to podařilo vyléčit?
Mnohokrát děkuji.
Ale i tak si myslím, že se to k ní nedostane. Já mám boreliozou naprosto zničený život. Do toho onemocnění aktivní a sportující člověk, odrovnalo měto během chvilky (asi hodně virulentní kmen nebo nevím), nakonec se léčím soukromě. A je to už 10 mèsíců, spánek na padrť, budín se i 13x za noc vez uceleného spánkového cyklu...únava má tedy pré, navíc ty bolesti hlavy...ble. Sice aspoň už vymizely ty teploty, ale únava je tu stále. Netuším, co s tím.

ja1960
22. srpna • 13:43

Diana16: Idem si to nakupit a vyskušať,aj tak nemam čo stratiť.

Diana16
18. srpna • 22:15

Ahoj Hanko,
Váš článek mne celkem šokoval. Není to spravedlivé, tak mladá a takové problémy. Pokuste se pro sebe dělat co nejvíce můžete, a na co Vám stačí finance. Tato bakterie je velice tvrdohlavá, ale určitě né nepřekonatelná.
Zabývám se rostlinkami a zdravou výživou. Napíšu Vám co vím a co by vám mohlo pomoci.
Kořen křídlatky japonské, Pelyněk roční=Artemisia annua. Koloidní stříbro. Pacienti trpící boreliózou obvykle mají nedostatek acetylcholinu, a proto je vhodné kromě použití lékořice zajistit tělu dostatek surovin pro jeho tvorbu. Je doporučeno užívat Lecitin, Acetyl-L-karnitin, Cholin, DMAE, L-lysin, vit. C a vitamíny skupiny B, zejména B5 a B6.
Můžete si pomoci jedině sama, tak do toho!!! Držím palce.

Diana16
18. srpna • 22:06

Hani, přečetla jsem si Váš článek a zdá se mi to téměř nepravděpodobné a nespravedlivé. Zabývám se bylinkama a můžu Vám napsat co vím. Určitě vám to nemůže poškodit.
Kořen křídlatky japonské by Vám mohl pomoci. Pelyněk roční - Artemisia annua. Koloidní stříbro-dobře vyrobené - čirá voda je v malém množství neškodné. Koloidní stříbro o velikosti clusterů do 5 nanometrů, s koncentrací cca 10 mg stříbra na litr vody (10 ppm). převalovat jej v ústech, až zmizí jeho kovová příchuť, což signalizuje že se stříbro vstřebalo do sliznice. Pacienti trpící boreliózou obvykle mají nedostatek acetylcholinu, a proto je vhodné kromě použití lékořice, zajistit tělu dostatek surovin pro jeho tvorbu. Je doporučeno užívat lecitin, acetyl-L-karnitin, cholin, DMAE, L-lysin, vit.C - hlavně citrony a vitamíny skupiny B, zejména B5 a B6.
Z

ja1960
1. srpna • 17:45

Velmi pekné príbehy.
Boréliozu mám aj ja,ale nebudem ju opisovať.Dostal som ju neviem kedy,ako,z čoho.Bral antibiotika 3mes.Drags imun,Aloe vera,štětku lesní.atd..Nič mi nepomohlo,akurát jeden čaj - HERBATKA CZYSTEK (CZ-stranka- http://bylinne-caje.heureka.cz/bio-detox-ruze-skalni-cistus-incanus-250g/ ale nie dlho.
Žijem v Poľsku a som Slovák.Rozdiel v zdravotníctve v Polsku a CZ,SK je taký,že v každom meste je laboratorium,kde sa daju spraviť všetky krvné testy a vyšetrenia a na to nepotrebujete ani lekára ani kartičku poistenca.Za 50 Zl si spravíte testy na boreliozu za 5 dní.Laboratoria su k dispozícii od 8.00 do 18.00 hod.Nepotrebujete na zistenie diagnozy lekára ani psychiatra.Ked nemáte na laboratorium,tak si kupite v lekárni za 20 ZL test na boreliozu.
Inak lekáry su tu rovnako múdri ako CZ a SK.Tiež prisahaju iba na svoje kontá a peniaze
Ale viete si tu poradiť sami.V tom je ten rozdiel
Ked má niekto záujem na výmenu skúsenosti starebystre@outlook.com alebo Skype = stare bystre

jvlbc
8. června • 12:27

Babaloo55: Mne také poslali na psychinu, vyzkoušeli asi 15 různých léků a když viděli, že na mne nicv nezabírá, tak i tam si o mne mysleli, že simuluji. Mudr. na neurologii mi doslova řekl. V dnešní době je lék na všechny druhy bolesti, není možné , aby Vám nic nepomohlo. Tím i jasně naznačil, že jsem silmulant a hotovo.. Já právě také zkoušela kde co jako Vy , jen jsem nenašla odvahu jít do protoklu s ATB. Ničí to mikrofloru ve střevech a abych byla upřímá, mne se problémy objevily právě asi 14 dní po dobrání Doxybene na chlamydie. To vše odstartovalo a já myslela , že umírám, nemohla jsem nic a únavou a bolestí svalů jsem se ani nezvedla. Plazila se WC apod.|Jsem moc ráda, ale závidím Vám, že Vám něco pomohlo, protože mně ne . K tomu jsem náhle ohluchla , a ani to doktory neudivuje. Po 8 letech trápení jsem hluchá na 80 % na obě uši a ani to jim nepříjde divné, že jen tak člověk ohluchne. Prý jsem prodělala nějakou virozu... Máte pravdu, když si s člověkem neví rady, pošlou ho na psychinu. Ale co pak ??? Když nepomohou ani tam ?? Tak máte už navždy nálepku hypochondr a simulant. Vůbec se nechci hlídat a kontrolovat , zda mi něco je , či není !!! Prostě to tak je a hotovo. Copak za to mohu , že mám takové příznaky a že si s tím nevědí rady ? Než aby to přiznali a řekli třeba, že borelioza je svinstvo, že se ani ještě pořádně neví , co vše dovede.... tak z Vás udělají ...., no já nějak přežívám doma, ale ven vůbec nemohu. A to jsem dříve byla velmi aktivní.... Pracovala jsem ako servírka, pohybu měla víc než dost... Pak příjdou nějaké blbé chlamydie a vše se rozjede. Borelku mi diagnostikovali jako v IGg , jako již dávno prodělanou, protilátky. ( Ale to , že byly zvýšené, označené červeně z laborky ) to už neřešili, jsou to přeci jen protilátky .., že ??? Jenže ani ty protilátky se nezačnou zvyšovat nad hranici jen tak..N a něco reagují. Problém je , že lékaři u nás se věnují jen tomu svému oboru, nikoli celistvě. Neumí si slučovat diagnosy + příznaky. Je nás strašně hodně, co máme tyto potíže, nevím, co se musí stát, aby konečně lékaři uvěřili našim potížím.
DLE MNE DOKTOŘI PIODCEŇUJÍ BORELIOZU I CHLAMYDIE, NEMAJÍ TUŠENÍ, CO DOVEDE !
Není to nemohoucnost na 7 dní jako při chřipce, ten stav je stálý, velmi bolestivý, únavný... . U mne trvá už 8 let .
Taky se bojím klíšťat, nejhorší ale je, že mne tehdy žádné nekouslo, jen komáři. A to už se dnes ví, že i komáři tuhle blbou nemoc mohou přenést. Je pár doktorů, kteří onemocněli touto nemocí - boreliozou a Ti vědí, jek se člověk cítí.
Příklad : léčba RNDr. Hulínské, CSc., která se nakazila při práci ve výzkumu lymské boreliózy.
"Nakazila jsem se při kultivaci vysoce virulentního kmene borelie izolované z mozkomíšního moku. Počáteční léčba (doxybene 400 mg/den) byla po týdnu kvůli neuropříznakům nahrazena ambulantní intravenózní léčbou ceftriaxonem na 16 dní, následovaná léčbou doxycyklinem 14 dní a k tomu přibyl azitromycin dvě balení. Za 6 týdnů po léčbě jsem byla bez příznaků až dodnes. Což už je 10 let.
Léčba byla indikována předními specialisty na boreliózu, revmatologem a neurologem v době, kdy se celosvětově, tedy i v USA, používala na boreliózu vysoká koncentrace antibiotik. Žádná mykóza ani střevní selhání, kterými lékaři své pacienty často straší, mě po této indikaci nepotkala.
Znám dva vrcholové sportovce s roztroušenou boreliózou léčené stejným postupem, nyní jsou zcela bez následků."
Zdroj: deník Právo 6. 8. 2012 Mudr Hulínská měla to štěstí, že je z oboru a že o nakažení věděla. Jenže , když se o nákaze dovíte rok poté, je už prý léčba nanic, toto mi potvrdil primař na infekčním.Docela hezký článek je zde :
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/358116-nelecena-borelioza-muze-zasahnout-nervovy-system-cloveka.htmlpřeji všem podobně postiženým tímto bezohledným a bagatelizujicím zdrav. systémem hodně štěstí v samoléčbě :-)Omlouvám se za případné překlepy a chybky, píšu v rychlosti..

Babaloo55
2. června • 5:06

nokyk: Asi jste zkusila od bolesti kde co, ale doporučila bych Vám Tramal. Jsou kapky i tablety, ty jsou navíc s paralenem. Taky možná marihuanu. Zní to blbě, ale hodně lidem to pomáhá. Mně paradoxně ne. Jenže když člověk trpí jako hovado, zkouší možné i nemožné.

Babaloo55
2. června • 5:02

jvlbc: Můj názor na doktory je po té roční anabázi úúúplně stejný. Pokud tam jdete víckrát než jednou za rok, už jste otravná, protože jim dokazujete, že si s vámi neví rady. S primářem na infekčním jsem se tak pohádala, že nakonec vystřelil z ordinace jako blesk. Jak jsem psala - já na té psychině opravdu skončila, naprosto nesmyslně do mě rvali antidepresiva. Děkuji bohu - ač ateista, že jsem se z toho vyhrabala sama. A to jsem utratila spoustu peněz za alternativní léky - koloidní stříbro, akupunkturu, chlorellu, zelený ječmen, echinaceu, už si ani nevzpomenu, co všechno. A příznaky byly tak typické, že by to po přečtení například na stránkách www.borelioza.cz musel poznat i naprostý laik. Asi jsem z toho všeho už ujetá, ale z klíšťat mám teď panický strach a varuju všechny ve své rodině a okolí, aby to nepodceňovali.

jvlbc
1. června • 0:17

Také to znám a jako bych četla vlastní příběh. Jen s tím rozdílem, že moje tělo vypovědělo službu ve 33 letech a to už jsmem měla boreliozu diagnostikovanou 10 let před tím. Než mi ji ale diagnostikovaly, , 2 roky jsem chodila k lékaři, že nezvlkádnu ani umýt nádobí, že mám stabilně teplotu 37,2 a byla jsem schopna skoro pořád spát. Jenže jsem měla 3 letou dcerku a musela jsem fungovat. Myslím, že po porodu mi začaly problémy, bolesti zad, kloubů , hlavy. Když jsem chodila k lékaři, sváděl to na psychiku atd... Po roce jsem mu řekla, zda by mi mohl udělat testy na borelku, že jsem o ní četla a že mám stejné příznaky.. Vysmál se mi, že moc čtu ,ale protože mi za celou dobu nevzal ani krev, tak prý mi ji vezme, abych měla klid. No a světe div se, po 14 dnech na kontrole , ani se mi nepodíval do očí. Jen mi od stolu řekl, Vy tu boreliozu opravdu máte. Zbytečně jsem ztratila 1 cenný rok léčby, kdy má léčba ještě smysl, pak je to prý již bezvýznamné. Řekl mi to primář na infekčním, borelioza se musí přeléčit do 1 týdne po nakažení klíštětem, komárem, či jiným způsobem ( např. pozřením nepast. kravským, nebo kozím mlékem a výrobky z něj ). Pak mi dal obyč. penicilin a nazdar. Po 10 letech mi ale začaly kruté potíže. , nechci se tu rozepisovat, ale jsou na chlup, stejné jako u stovek lidí z portálu borelioza.cz, nebo chlamydie.cz . A jak jsem skončila ? Jsem po 3 operacích páteře, v PID , nemohu sama nikam jít, protože se motám a pro bolesti v celém těle nemohu chodit a fungovat. A doktoři ? Do té doby než jsem onemocněla jsem je považovala za kapacity a odborníky.. Dnes vidím věci jinak. Pokud jdete k lékaři a vyjmenujete více jak 3 věci, které vás trápí, už se nezbavíte nálepky hypochondr... Jak mi mile a upřímně řekl jeden rehab.lékař , nechoďte tak často k lékařům a nestřídejte je, nepřinese Vám to užitek . Když jsem se zeptala proč a kam mám tedy jít , když mám stálé a velké zdrav. problémy, odpověděl , že ne všichni lékaři se na takové pacienty dívají stejně. Myslel to dobře , viděl, že jsem nemohla ani stát, ale mě to úplně omráčilo. Tak kam asi jít, když máte zdrav. problém ? Pak se mudrci diví, že lidem nezbyde nic jiného, než hledat info na netu a léčí se sami. Bohužel i já jsem už v ně ztratila důvěru. Nebýt mé lékařky na revmatologii, nejspíš bych na té psychárně skončila, protože pro jiné odborné lékaře jsem byla zdravá..... Přeji pisatelce, aby se z toho co nejlépe dostala a hlavně, nebát se říci si dioktorovi o nějaké testy, odběry krve, atd... oni Vám to sami nenabídnou !!!! Všem , kdo má podobný problém, doporučuji výše zmíněné portály . Tam najdete příběhy lidí, ve kterých se určitě poznáte a hlavně, podpoří Vás, alespoň někdo vás bude chápat, protože oni zažívají totéž... Je tam spousta rad. Hodně štěstí.

lebahu
31. května • 19:58

Sice nemám boreliozu, ale taky mám diagnozu, která není vidět, ovšem člověk jde večer spát k smrti unavenej, aby s stejně unavenej vzbudl. Téměř 3 roky jsem byla schopná se skřípěním zubů dělat pouze to nejnutnější (umyt nádobí se fakt dalo srovnat s výstupem na Everest) a pak jsem jen seděla a čuměla do blba. K tomu po lécích 20 kilo nahoru.. A když člověk od okolí slyší, že jsem líná a tlustá... fakt to "potěší". Ale už to jde k lepšímu, tak držím palce, ať je všem brzo taky líp.

nokyk
29. května • 23:26

Mám chronickou boreliozu a vypadám jinak zdravě! Píšu vypadám ,protože nikdo nevěří jaké mám bolesti v kloubech.Je to únavný a nic nepomáhá.Dva roky jsem bolestma nemohla spát.Byla jsem nucena omezit své aktivity na zahrádce a smířit se s tím že spoustu věcí nemohu dělat,když nechci mít velké bolesti.Zvykla jsem si na každodenní bolest ,ale někdy to je fakt nápor na nervy.

Babaloo55
29. května • 21:11

Ano, znám to a zcela chápu. Já jsem se mořila rok a nepřeju to ani největšímu nepříteli. Je mi 59 a tolik bolesti, kolik jsem zažila za ten rok, jsem nezažila za celý život. Pisatelka má svým způsobem štěstí - léčí ji. Já jsem skončila na psychině s tím, že si to namlouvám. Naštěstí se můj organizmus nějak dal dokupy (po mojí máti máme dost tuhý kořínek) a už celkem funguju. Nejhorší je, když vám nikdo, posléze ani rodina, nevěří, jak strašně trpíte. Jak bylo zmíněno - vypadáte normálně. Prostě pokud vám nebloncá ruka na cáru kůže, jste zdraví. Fakt nepodceňujte klíšťata a pokud máte takové nějaké divné příznaky, požadujte vyšetření na boreliózu ze všeho nejdřív. Hledejte informace, nejsou jen vyšetření krve, ale i kloubního punktátu, mozkomíšního moku, apod. Hlavně najít DOBRÉHO, CHÁPAVÉHO doktora, který VÁM VĚŘÍ!!! Mně můj doktor řekl, že borelióza je fáma a další vyšetření mi odmítl udělat....

Doporučujeme

Články odjinud