Borůvkový koláč s tvarohem, mřížkový, s drobenkou i borůvkové muffiny

27. 7. 2020
S borůvkami je život hned veselejší: Barví pusy i ruce a báječně chutnají! Výborné budou ve šťavnatých koláčích, tiramisu i jako sladká snídaně.

Lehké borůvkové tiramisu

Delikátní moučník má hustou smetanovou konzistenci, voní po kávě a mandlích a není ho nikdy dost.

Suroviny (na 4 porce):
1 balíček cukrářských piškotů
1 šálek velmi silné kávy
3–4 lžíce mandlového likéru
500 g mascarpone
3–4 lžíce moučkového cukru
120 g jahod
120 g borůvek

POSTUP:

Kávu s mandlovým likérem vlijte do hlubšího talíře a z obou stran v ní smáčejte piškoty, ale ne moc, aby se nerozpadly. Vyložte jimi porcelánovou nebo skleněnou mísu. Pak prošlehejte mascarpone s cukrem a hmotu navrstvěte na piškoty. Nechte v lednici uležet asi 3 hodiny, aby se chutě propojily a piškoty natáhly vlhkost. Před podáváním ozdobte tiramisu pokrájenými jahodami a očištěnými borůvkami.

Borůvkový koláč s drobenkou

Až budete borůvkami zaplavená, upečte si tenhle výjimečný koláč. Budete jich potřebovat opravdu hodně!

Suroviny (na formu 28 cm):

Na těsto: 
1 a 1/4 šálku hladké mouky + na vál
125 g másla
špetka soli

Na náplň:
2/3 šálku cukru
2 a 1/2 lžíce škrobu
1 lžička citronové kůry
2 lžíce citronové šťávy
5 šálků borůvek

Na drobenku:
3/4 šálku hladké mouky
6 lžic cukru
5 lžic másla
špetka skořice

Ke skvělému moučníku patří i skvělá káva. Jak dopadla recenze kavárny Original Coffee? Mrkněte na video: 

POSTUP:

Přísady na těsto zpracujte v robotu nebo rukama, a pokud to jde ztuha, přidejte 3 lžíce studené vody. Těsto nechte zabalené ve fólii 1 hodinu v lednici. Pak ho vyválejte na pomoučené ploše, vložte do formy, dno propíchejte vidličkou a nechte 30 minut v lednici. Mezitím smíchejte všechny přísady na náplň a nechte borůvky, aby pěkně pustily šťávu.

Do formy na těsto položte pečicí papír, vsypejte do něj suché luštěniny a při 190 °C pečte 20 minut a pak ještě bez luštěnin a papíru asi 12 minut. (V této fázi můžete nechat korpus vystydnout, v tom případě ale připravte náplň později.)

Do korpusu vlijte borůvkovou náplň a posypejte ji ručně zpracovanou drobenkou. Pečte 1 hodinu při 190 °C – když začne náplň bublat a okraje budou temně zlatavé, je hotovo. Formu postavte na plech, aby případná šťáva nevytekla do trouby! Před podáváním nechte koláč úplně vychladnout, aby náplň ztuhla.

Klasický borůvkový koláč s drobenkou najdete ZDE.

Borůvkový koláč s tvarohem

Stačí pár minut v troubě a pár minut s vidličkou v ruce – a budete mít hotovo!

Suroviny (na 6 porcí):
1 balení vyváleného listového těsta
1 žloutek
250 g tučného tvarohu
1 vanilkový cukr
4–5 lžic smetany
150 g borůvek

POSTUP:

Listové těsto rozviňte a přeneste ho i s papírem na pečicí plech. Okraje potřete vodou a ohněte je dovnitř. Pak okraje zase potřete vodou a znovu je ohněte dovnitř. Nakonec potřete okraje i těsto žloutkem rozkvedlaným s několika kapkami vody a dejte korpus péct při 200 °C na 12 minut nebo až se těsto nafoukne a zezlátne. Nechte vychladnout. Tvaroh vyšlehejte s vanilkovým cukrem a několika lžícemi smetany. Těsně před podáváním natřete tvarohový krém na korpus a povrch ozdobte borůvkami.

Borůvkové bochánky

Je v nich minimum cukru, takže se dají jíst třeba i se šunkou. Nejlépe chutnají s máslem nebo šlehačkou.

Suroviny (na 12 kousků):
2 šálky hladké mouky + na vál
2 lžičky kypřicího prášku
2 lžíce cukru
60 g studeného másla
3/4 šálku podmáslí + na potírání
1/2 šálku borůvek
1–2 lžičky vanilkového extraktu

POSTUP:

Mouku prosejte do mísy s kypřicím práškem a promíchejte ji s cukrem. Přidejte máslo a pokrájejte ho příborovým nožem na kousky. Pak vmíchejte podmáslí a vše zpracujte na lepkavé těsto. Nakonec rychle, ale jemně zapracujte borůvky. Na pomoučené ploše vyválejte těsto na tloušťku asi 2 cm. Skleničkou nebo vykrajovátkem o průměru 6 cm vykrojte 12 kousků. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete podmáslím a při 220 °C je pečte asi 15 minut.

TIP: Tyto bochánky se jedí teplé, do druhého dne by ztvrdly.

Borůvkové šátečky

Kombinujte ovoce podle svého a podle toho, co právě dozrálo.

Suroviny (na cca 24 kousků): 
400 g chlazeného listového těsta
hladká mouka na vál
2 šálky ovoce (borůvky, jahody)
3 lžíce cukru
1 lžička citronové kůry
1 lžíce škrobu
2 lžíce másla
1 žloutek

POSTUP:

Do rendlíku dejte polovinu ovoce, cukr, škrob a vše přiveďte za stálého míchání k varu. Ovoce trochu pomačkejte vařečkou, aby pustilo šťávu. Až směs zhoustne, vypněte plamen, vmíchejte druhou polovinu ovoce a citronovou kůru. Náplň nechte trochu vychladnout. Na pomoučené ploše vyválejte těsto a nakrájejte ho na čtverce. Do každého dejte trochu náplně, rohy spojte k sobě, šátečky potřete žloutkem a pečte je při 200 °C na plechu vyloženém pečicím papírem asi 15 minut.

Borůvkové muffiny

Díky kysané smetaně budou muffiny dlouho vláčné. Tedy pokud je dříve nestihnete sníst.

Suroviny (na 12 kousků):
360 g hladké mouky
1 lžíce kypřicího prášku
220 g cukru
3 lžičky citronové kůry
90 g másla
125 ml mléka
180 g kysané smetany
2 vejce
1 šálek borůvek

POSTUP:

Do jedné mísy prosejte mouku s kypřicím práškem a vidličkou vmíchejte cukr a strouhanou citronovou kůru. Máslo rozpusťte a spojte ho s mlékem. V míse prošlehejte kysanou smetanu s vejci, přidejte máslo s mlékem a pak postupně přimíchávejte suchou směs. Až bude těsto hotové, zlehka zapracujte borůvky. Těstem naplňte papírové košíčky nebo speciální formu a muffiny pečte při 180 °C asi 20 minut.

Borůvkové buchty

Díky zavařovačkám s gumovým kroužkem a svorkami si buchtu s čerstvými borůvkami užijete ještě na podzim.

Suroviny (na 4 sklenice 0,5 l):
250 g měkkého másla + na sklenice
200 g cukru
5 vajec
200 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
75 g zakysané smetany
150 g vlašských ořechů
1 lžička pomerančové kůry
2 špetky skořice
200 g borůvek

POSTUP:

Máslo vyšlehejte s cukrem doběla a po jednom pak přidávejte vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a střídavě s kysanou smetanou ji zapracujte do těsta. 100 g ořechů posekejte nadrobno nožem nebo v mixéru, zbytek nahrubo nožem a spolu s kůrou a skořicí je také vmíchejte do těsta. Rozdělte ho do vymazaných sklenic, horní okraje neumažte. Povrch zasypejte borůvkami a při 200 °C pečte buchty asi 40 minut. Mezitím nechte ve vodě namočit gumičky. Hned po vytažení z trouby je vlhké položte na okraje sklenic, přiklopte víčka a zajistěte je svorkami. Buchty vydrží zavařené tři měsíce.

TIP: Abyste neumazala okraje, použijte na plnění široké zavařovací trychtýře.

Mřížkový koláč s borůvkami

Křehký obal skrývá šťavnatou náplň – co víc si můžou mlsné jazýčky přát? Mřížkový koláč je prostě klasika. 

Suroviny (na formu 25 cm):
300 g hladké mouky + na vál
200 g másla
700 g borůvek
100 g cukru
1 lžíce pomerančové kůry

POSTUP:

Mouku se 175 g másla posekejte nožem, přidejte pár lžic studené vody a vypracujte těsto. Ze dvou třetin vyválejte na pomoučené ploše placku o průměru 40 cm. Tu pak přeneste do hlubší koláčové formy, těsto nechte viset přes okraje dolů. Borůvky promíchejte s cukrem a pomerančovou kůrou, vložte je do formy a posypejte posekaným zbylým máslem. Odloženou 1/3 těsta vyválejte a rádýlkem nakrájejte proužky. Těmi pak ozdobte povrch. Převislé okraje obraťte dovnitř a zmáčknutím upevněte okraje mřížky. Okraj můžete ozdobně prolamovat. Pečte při 220 °C asi 45 minut nebo dokud náplň nezačne bublat.

TIP: Pokud těsto rychle hnědne, zakryjte koláč alobalem. Nepodávejte ho horký, ale jen teplý nebo studený.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Už ráno poznáte, že nejste ve své kůži. Jindy se do práce těšíte, ale nyní je to naopak. Už nevíte, jak se odreagovat. Nejlepší bude, když splníte požadavky nadřízeného a nebudete všechno…

Nejčtenější články

Doporučujeme