Borůvky brání vzniku zánětů ve střevech

Borůvky brání vzniku zánětů ve střevech

Zatímco jižané mají své modré hrozny nabité antioxidanty, seveřané se mohou spoléhat na borůvky. Černomodré bobule jsou totiž nesmírně bohaté na antioxidanty a vitaminy, které chrání střevní sliznici před vznikem zánětů.

A dokonce mohou přispět k omezení zánětů již vzniklých. Ještě výraznější jsou pak blahodárné účinky borůvek, pokud jsou tyto konzumovány čerstvé s jogurtem či jinými probiotiky.

„V posledních letech se stále častěji ve výzkumech ukazuje, že naše zdraví se řídí tím, co se děje v tlustém střevě,“ tvrdí Camilla Hakanssonová z Lundské univerzity.

Podle testovací studie jsou borůvky opravdu nabity blahodárnými účinky, ale jejich účinek tlumící záněty se ještě zesiluje společnou konzumací s probiotickými bakteriemi Lactobacillus a Bifidobacter.

„A probiotika měla ochranný účinek na játra, která jsou často negativně ovlivněna právě zánětlivostí střev,“ tvrdí Hakanssonová.

Borůvky, podobně jako modré hrozny či zelený čaj, obsahují velké množství polyfenolů působících jako antimikrobiální a antioxidační prostředky.

zdroj: FAMOUS

Doporučujeme

Články odjinud