Borůvky se mohou stát zbraní proti rakovině

Borůvky se mohou stát zbraní proti rakovině

Látky obsažené v borůvkách mohou bránit růstu cévních nádorů u malých dětí. Potvrdila to studie amerických vědců, kteří původně zjistili, že extrakt z tohoto lesního ovoce pomáhá přežít myším trpícím zmíněnou nemocí.

Myši s cévními nádory (tumory), kterým byl podáván extrakt z borůvek, žily dvakrát déle než stejně postižená zvířata, která látku nedostávala.

Jejich nádory přitom byly o 60 procent menší. Stejné nádory se objevují během čtyř týdnů po narození člověka a postihují tři procenta dětí, především předčasně narozených.

"Náš výzkum podává první důkazy o tom, že výtažek z borůvek může omezit tvorbu tumorů a možná ji i zastavit," vysvětluje vedoucí studie Gayle Gordillová z univerzity v Ohiu a dodává: "V budoucnosti může být jeho užívání účinným způsobem, jak zhoubné bujení cévních buněk léčit." Podle Gordillové vypadají cévní tumory jako veliká houba naplněná krví. Současná léčba oslabuje imunitní systém a způsobuje opoždění vývoje novorozenců a chirurgický zákrok není možný, protože pacientům by hrozilo vykrvácení.

"Doufáme, že léčba pomocí borůvek pomůže tvorbu nádorů zastavit dřív, než se pro dítě stanou skutečně vážným zdravotním problémem. Teď musíme vytvořit pilotní studii, která se bude zabývat tím, jak účinky borůvkového extraktu měřit a monitorovat u člověka," uvádí Gordillová. Pokud se její teorie potvrdí, může mít velký význam při léčbě dalších typů rakoviny.

"Včetně melanomu, rakoviny prsu, vaječníků nebo mozku," tvrdí lékařka.

foto: Samphotostock

Doporučujeme

Články odjinud