Boxerský zápas Nikitta - Fikáček

- aneb mezi ozubenými koly krásy a inteligence. Oficiální stanovisko ředitele soutěže Miss Internet.

Boxerský zápas Nikitta - Fikáček
(aneb mezi ozubenými koly krásy a inteligence)

Chtěl bych říci pár slov k článku "Něco prohnilého je v Miss Internet" http://www.zive.cz/r-art.asp/ID=19392 . Je v každém případě škoda, že se autor tohoto článku nebo server Živě nezajímali o názor druhé strany, na což už upozornili i čtenáři. To by mělo dnes patřit ke korektní novinařině. Pokud chce někdo tepat chyby jiných, neměl by se sám přitom dopouštět hrubek.

Hned ze začátku přiznám svoji chybu. Ano, je pravda, že jsem nenapsal do pravidel soutěže, že podmínkou pro vstup do finále je smlouva s agenturou. A chápu, že to byla hloupá chyba. Omlouvám se. Je pravda, že jsem si ani nepřečetl návrh modelingové smlouvy, spoléhaje na to, že to bude standardní smlouva v branži, což zřejmě taky je, i když je to pro neznalé velmi překvapivé. V každém případě nebudeme nikoho nutit k podpisu smlouvy, přestože je smlouva postaven tak, že i po jejím podepsání nemusí dáma realizovat žádnou zakázku, nebude-li chtít.
To, co mě ale přimělo k návrhu smluv pro finalistky byla v prví řadě snaha o kvalitní zpracování nabídek pro soutěžící. V průběhu soutěže chodily z různých stran i podivné nabídky různých pánů. Pokud jsem měl trochu času, často osobně jsem zkoumal jejich totožnost, kvality a úmysly. Téměř vždy se ukazovaly jako podezřelé (jedním případem byl ženatý cizinec z Brna, který si výslovně nepřál, aby se o jeho amatérských "fotografických" pokusech dověděla jeho žena). Výsledky svého zkoumání jsem soutěžícím sděloval a ony tuto činnost oceňovaly. Jak se blížilo finále, času se začalo nedostávat, množství nabídek rostlo. To, spolu s faktem, že jsem v oboru modelingu amatér, mě vedlo k názoru, že to profesionálové zvládnou lépe než já. Vybrali jsme prestižní agenturu Nova models, která například dnes pořádala na Žofíně prestižní módní přehlídku firmy E.daniely, což je firma dvou z nejlepších českých módních návrhářek. Je to agentura, která objevila a mediálně zviditelnila třeba Janu Štefánkovou. Samozřejmě, že jsme se tím snažili ošetřit i finanční záležitosti a to způsobem zcela standardním v celém českém a světovém modelingu. Chcete-li tento styl zlikvidovat, pokuste se změnit lidi na celém světě, zakažte celou reklamu. Já tento styl jako zakladatel Klubu nepřátel reklamy, který najdete na www.cybermiss.cz/reklama , nijak neobdivuji, ale opravdu jsem ho nevytvořil. Budu prosazovat ale po seznámení se s obvyklými podmínkami v modelingu, aby poměry v Miss Internet byly jiné.
Smlouva ale také má za účel chránit jednak dívky při nabídkách, zajistit jejich serióznost, dobré podmínky. Opravdu si nepřejeme, aby soutěž zprostředkovala například nějaký kontakt, na základě něhož dojde například ke znásilnění, což se už jinde stalo. Když takové kontakty nebude kontrolovat zkušená agentura, mohou mladé dívky naletět. Každým rokem před finále jsme dívky varovali, aby si daly velký pozor na nabídky, které pak dostanou. Teď s rostoucím zájmem o soutěž chceme kolem dívek vytvořit ochrannou hradbu. Samozřejmě máme také zájem bránit se tomu, aby se například Miss Internet 2000 neobjevila někde v erotické reklamě atd.
Co se týče mého osobního prospěchu, bylo mi celkem jedno, jaké budou podmínky pro finalistky. Nepředpokládal jsem žádné výrazné zisky. Návrh podmínek pro dívky byl spíše mechanický, podle informací, které jsem dostal z oblasti modelingu, kde jsou podmínky zřejmě obvykle dosti přísné. Nebyl problém se dohodnout prakticky na čemkoliv.
Proč tedy ten skandál? Myslím si, že kdo jen malinko zná Nikittu a mě, ten nepochybuje i podle agresivity "brutální Nikitty", že určitě se nanejvýš já mohu stát její obětí, nikoliv naopak J. Konkrétně celá věc začala tím, že jsme se s Nikittou domluvili, že 11.10. se sejdeme osobně (což bych ostatně před finále neměl) a vyřešíme její nesouhlas se smlouvou. (Mimochodem, má snaha je zásadně se kvůli regulérnosti soutěže s finalistkami před soutěží nesetkávat.) Toho dne jsem se jí dovolal až na třetí pokus odpoledne, ale to už dávno Nikitta na nic nečekala a bezhlavě útočila. Hned od začátku to vypadalo, že se ani nechce domlouvat. Takto agresivně postupovala stále a přes mnoho pokusů o kontakt s ní, nevnímala vůbec, co ji chci sdělit, jen chrlila spoustu slov a mailů. V tom přívalu si ani nevšimla, že jsem ochoten přistoupit i na její podmínky. Naposledy, když jsem se snažil s ní domluvit mobilem, jsem se prakticky nedostal ani ke slovu. Oznámila mi, že se nehodlá se mnou setkat a věci si vysvětlit.
V metafoře boxerského zápasu vidím situaci takto: Cestou v ringu jsem nechtěně zavadil o Nikittu, nevšiml jsem si toho a začal jsem rozmlouvat v rohu se svým trenérem. Nikitta se ozvala a já řekl "Moment, za okamžik se vám budu věnovat.", a pokračoval jsem v rozhovoru s trenérem. Asi po třech vteřinách jsem dostal ránu se slovy: "Okamžik už uplynul." Než jsem byl schopen cokoliv říci, dostal jsem další. Tak jsem začal couvat a kryl se. Když se unavila a na chvíli přestala, chtěl jsem říci, že přistoupím na cokoliv, ale nestačil jsem to ani říci a dostal ránu železnou tyčí - tedy článek na Živě. Protože se žena nemlátí a já nejsem agresivní typ, chci ji teď jen vytrhnout tyč z ruky a opustit ring. Nemám zájem o tento typ komunikace.
Článek na Živě je jinak plný nepřesností, polopravd a věcí vytržených z kontextu. Například vstupenky na finále jsou všechny zdarma, kromě 50, které se prodávají za 700,- Kč v pokladně divadla Bez zábradlí pro vnější zájemce. Kapacita sálu je jen 300 lidí. 50 bylo třeba zdarma rozlosováno mezi hlasující na internetu, 24 dostanou zdarma finalistky pro svůj doprovod atd..
Kritický názor pana Pavláska z MissOnLine bych nebral příliš vážně. Jde o konkurenci, která dva roky po Miss Internet začala používat jméno Miss Internet, které na naše upozornění musela změnit na MissOnLine. Po krátkém sporu tak korektně, leč s jistou nechutí učinila, nicméně na další nabídky na spolupráci už nereagovala. Přesto si práce pana Pavláska vážím a jeho fotky obdivuji.
Dále ony "levně získané modelky" vždy podle navrhované smlouvy získávají nejméně 70% ceny zakázky. Nebo - některé námitky proti smlouvě, které se používají proti mně, byly mé námitky proti smlouvě (povinnost sdělit náhradní kontakt do 3 dnů, povinnost sdělovat změnu rodinného stavu). A tak by se dalo pokračovat.
Nakonec ještě přidám pár odpovědí na reakce pod článkem na Živě.

  1. Co se týče pokusu o sdělení názoru druhé strany, pokouším se ho prosadit do Živě již druhý den bez úspěchu.
  2. Blábol o svatbě, srpu a pozdravu "Čest práci" snad netřeba ani komentovat. K vytvoření názoru na tuto věc doporučuji přečtení mého textu "Krize socialismu" vytvořeného v říjnu 1989.
  3. Pán, který se chlubil IQ 167. Sám dokazuje správnost svého negativního postoje k Mense. ON je totiž typický mensan. Super IQ spojené s neschopností prostých, správných a přiměřených úvah. Kdo vidí například podstatu tvořivosti Einsteina v jeho hře na housle, ten nevidí svět moc realisticky. Nemám příliš kladný názor na Mensu, ale občas se tam výjimečně objeví pár skvělých jedinců. Ti většinou odcházejí a kvalita organizace tak klesá.
  4. Nevidím tak těžký škodlivý vliv peněz na Miss Internet. Zatím roste publicita soutěže i bez nutnosti se přizpůsobovat pokleslému vkusu. Ostatně těžké prachy se loni projevily u mě v zisku cca 10 tisíc Kč za celý rok a jednoho scaneru za 3 a půl. J Kdo si chce podobně "nahrabat", je zván do organizačního štábu soutěže.
  5. Má-li tato soutěž cenu, je věc diskuse. Když odsoudíte Miss Internet, kde je jen 40 procent krásy, museli byste daleko tvrději kritizovat Miss ČR. Proč tak nečiníte?
  6. Že sami vytváříte ten svět, který tak tvrdě kritizujete, ukazuje i to, že všichni víte o Miss Internet, ale nikdo si nepřečte třeba "Technologii výroby skutečnosti" na www.cybermiss.cz/skutecnost . Už se těším, až budu mít v oblasti filosofie tolik kvalitních možností, abych se tam mohl plně seberealizovat a slušně uživit. A aby byly vnímány i jiné projekty, na kterých se podílím, podívejte se třeba na www.e-area.cz .

A co se týče názorů lidí, moc mě zajímají. Rád bych ale zejména četl vaše konkrétní návrhy, co v soutěži změnit a udělat, aby měla výraznější image inteligence. Ale nezlobte se na mě, že nebudu souhlasit s názory typu: krása je svinstvo, inteligence je svinstvo. Myslím si, že svinstvo je jen arogance z přeceňování obou. Pomozte mi tedy najít optimální polohu soutěže. V tomto smyslu otevíráme dveře pro vaše návrhy, ale také pro vaši organizátorskou a jinou účast v Miss Internet. Rádi s vámi budeme spolupracovat. Můžete pro soutěž navrhnout dokonalou modelingovou smlouvu, můžete ovlivnit její pravidla, můžete být v její porotě na internetu, můžete učit dívky vytvářet weby apod. Vlastní návrhy jsou vítány. Pokusem je například v týdnu od 23.10. zorganizovat chat, kde budu osobně reagovat na každou kritiku a vnímat každý návrh. Jsem ochoten to udělat třeba i osobně někde v TV nebo na veřejné besedě, kterou připravím. Navrhujte i další možnosti. Těším se na spolupráci s vámi. Jen prosím pochopte, že člověk někdy není schopen reagovat na množství podnětů od lidí, které se na něj valí, okamžitě už prostě z důvodu omezení své rychlosti komunikace.

Jan Fikáček, ředitel Miss Internet


Celou kauzu a její průběh můžete sledovat na Dámě u tiskové zprávy Nikitty. Tam můžete napsat i Váš názor.

Doporučujeme

Články odjinud