Ve svých 59 letech (ročník 1963) vypadá Brad Pitt pořád skvěle Profimedia

Ve svých 59 letech (ročník 1963) vypadá Brad Pitt pořád skvěle Profimedia

Brad Pitt jako malý chlapec Profimedia
Brad Pitt ve filmu Cutting Class Profimedia
Brad Pitt v seriálu Glory Days Profimedia
Odhalený Brad Pitt ve filmu Klub rváčů Profimedia
19
Fotogalerie

Brad Pitt slaví 59: Začínal rolí obřího kuřete, dnes žije jen se svým psem

Kdo by to byl řekl, že hollywoodskému fešákovi zbývá už jen pouhý rok do šedesátky? Právě dnes, 18. prosince 2022, slaví Brad Pitt své devětapadesáté narozeniny a vypadá snad lépe než kdy jindy. Jaká byla jeho cesta až ke zlaté sošce Oscara?

Čekání na Oscara

I když má populární herec na svém kontě role, ze kterých se divákům často tajil dech, na to nejvyšší ocenění si musel hodně dlouho počkat, ačkoliv by si ho zasloužil už dávno. Nakonec se dočkal v roce 2020, a to za herecký výkon ve filmu Tenkrát v Hollywoodu, kde ho jako bájného fénixe vytáhl z popela režisér Quentin Tarantino. Pitt se totiž po rozvodu s herečkou Angelinou Jolie a po tahanicích u soudů stáhl do ústraní a nikdo už téměř nedoufal, že by mohl ještě zazářit. Herec ale všem vytřel zrak, za vedlejší roli shrábl Oscara a nedávno opět zaujal v akční komedii Bullet Train. Ačkoliv se šuškalo, že jde o jeho poslední herecký počin, po novém roce si jeho charisma budou moct fanoušci vychutnat v dalším akčňáku Babylon.

Jeden z posledních filmů, které Pitt natočil. Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 7

Miluje rituály a svého psa

Od té doby, co se rozešel se svou ženou Angelinou Jolie, žije Brad Pitt ve starém domě v Hollywood Hills sám, pouze se svým buldokem Jacquesem. Brad o něm prozradil, že chrápe víc než on. Se psem taky chodí na dlouhé procházky a miluje ranní čajový rituál, kdy si zapálí v krbu oheň a uvaří zelený čaj matcha. Jak říká, je to pro něj oslava života, stejně jako popíjení samotného čaje a sledování plamenů v ohni. „Oheň zapálím ráno i večer, než jdu spát. Když hoří, cítím život. A cítím život i v tomto domě,“ říká.

Od rozvodu s Jolie již uplynulo šest let, a ačkoliv fanoušci doufali, že se pohledný herec vrátí ke své bývalé lásce Jennifer Aniston, již kdysi opustil právě kvůli Jolie, zatím se tak nestalo. Osamělý ale Brad Pitt není, naopak. S jeho jménem byla spojována řada hereček, často výrazně mladších. A není divu, ačkoliv mu šedesátka téměř klepe na dveře, jeho věk by pohlednému vypracovanému herci hádal málokdo.

Pokračování 3 / 7

Začínal jako obří kuře

Jeho první hereckou příležitostí byla postava obřího kuřete,  v jehož kostýmu s nápisem „El Pollo Loco“ lákal zákazníky do stejnojmenné restaurace. Od kuřete se postupně vypracoval k herecké hvězdě první velikosti. V roce 1991 ho proslavilo dvacet minut ve filmu Thelma a Louise a pak už točil jeden film za druhým. I díky své krásné tváři a charismatu. Přesto několikrát prohlásil, že být krásný není žádná zásluha a že rozhodně nechce být jen sexsymbolem. Pravda je, že mu hezká tvář velmi často pomohla k rolím, ovšem nikdo ani na chvíli nepochybuje o jeho talentu. Zahrál si například ve snímcích Teče tudy řeka, Legenda o vášni, Interview s upírem, 12 opic, Podfu(c)k či Dannyho parťáci. Při natáčení Mr. & Mrs. Smith se zamiloval do kolegyně Angeliny Jolie a opustil kvůli ní dlouholetou partnerku herečku Jennifer Aniston.

Pokračování 4 / 7

Kde všude mohl hrát, ale nehrál

Tak to bývá, že některé role se k herci dostanou oklikou nebo je herec odmítne, i když je pak snímek veleúspěšný. Nebo naopak má některou roli hrát a na poslední chvíli ji dostane jiný herec. Brad si měl zahrát například ve filmu Karlík a továrna na čokoládu, ale nakonec si režisér vybral Johnnyho Deppa. Později Brad Pitt odmítl nabídku, aby si zahrál ve filmu Apollo 13, a to kvůli roli ve filmu Sedm, kde si zahrál se svou budoucí partnerkou Gwyneth Paltrow. Sedm let v Tibetu byla jeho vysněná role, kvůli ní však nikdy nesmí do Číny.

Pokračování 5 / 7

Má silné sociální cítění

Herec je známý pro své štědré humanitární činy, spoustu peněz každý rok věnuje různým charitativním organizacím po celém světě. Po hurikánu Katrina v USA daroval 5 milionů dolarů na opravu zničených domů v New Orleansu. Ještě když žil s Angelinou Jolie, velmi často navštěvoval místa, která byla zasažená přírodními katastrofami, jako jsou Pákistán, Haiti či Afrika.

Pokračování 6 / 7

Miluje sochařství, design i hudbu

Brad Pitt je majitelem několika kytar Taylor, a dokonce na ně hraje. Má taky pilotní průkaz Single Engine Land na pilotování jednomotorových letadel. Kromě toho miluje výtvarné umění, zejména sochařství, kterému propadl v roce 2017. Tehdy doslova řekl: „Je to moje nová láska. Chodil jsem do sochařského studia svého kamaráda a trávil tam hodně času. Můj přítel Thomas je ceněný sochař a byl tak laskavý, že mě u sebe nechal dřepět celý měsíc. Beru tyhle ,věcičky‘ za posvátné.“ Kromě sochařství ho vždy zajímal design, který kdysi dokonce studoval. Byl to on, kdo navrhl prsteny pro své snoubenky Gwyneth Paltrow a později Jennifer Aniston. Díky umění se prý udržuje v psychické pohodě.

Pokračování 7 / 7

Progresivní názory a vztah ke zbraním

Je sice odpůrcem Donalda Trumpa a patří k progresivním představitelům Hollywoodu, nemyslí si ale, že by bylo vhodné zakázat volné držení zbraní. Podle něj je Amerika založená na zbraních a je to v její DNA. „Se zbraní se cítím lépe. Když jednu nemám doma schovanou, necítím se bezpečně,“ prohlašuje. Poprvé dostal zbraň jako malý kluk od dědečka, když ještě chodil do školky. „Vyrostl jsem se zbraněmi díky svým předkům, po nichž jsme je zdědili,“ říká. V osmi letech pak poprvé vystřelil. Zbraní se nebojí. „Pozitivní je, že mi můj otec vštípil hlubokou úctu ke zbraním,“ dodává.

Doporučujeme

Články odjinud