Bramboráky na 4 způsoby

23. 2. 2015
Milovaly je naše babičky, zbožňujeme je i my. Placky z brambor nemusejí být stále stejné. Zkuste je se sýrem, špenátem nebo nasladko.

Bramboráky se špenátem a čedarem

4 porce - příprava: 40 minut

  • 6 velkých brambor typu B
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 5 stroužků česneku
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
  • olej na smažení
  • 100 g čedaru

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, sůl, pepř a drcený česnek. Vmíchejte spařený a nakrájený špenát. Nakonec promíchejte s moukou, aby těsto pojilo. Smažte na oleji dozlatova a podávejte s čedarem.


Bramboráky plněné játry

4 porce - příprava: 40 minut

  • 6 velkých brambor typu B
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
  • olej na smažení
  • 3 šalotky
  • 400 g drůbežích jater
  • kmín

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř.Vše smíchejte, nakonec přidejte mouku podle potřeby. Smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou šalotku a přidejte očištěná játra, dochuťte kmínem, solí a pepřem. Restujte asi 4 minuty a poté podávejte s bramboráky.


Bramboráky se slaninou a batáty

4 porce - příprava: 50 minut

  • 3 velké brambory typu B
  • 3 batáty
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • sůl a pepř
  • 300 g anglické slaniny
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
  • olej na smažení

Omyjte, oloupejte a nastrouhejte brambory a batáty. V míse smíchejte s mlékem, vejci, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Vmíchejte nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a přidejte mouku. Smažte na oleji dozlatova. Můžete si dát pár kousků slaniny stranou, orestovat je a ozdobit jimi hotové bramboráky.


„Bramboráky“ s mrkví a jablky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 3 velká jablka
  • 6 větších mrkví
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby)
  • olej na smažení
  • 80 g čerstvého sýra

Jablka a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte v míse s mlékem, vejci, přidejte mleté ořechy, třtinový cukr a skořici. Vmíchejte mouku a smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na talíři ozdobte čerstvým sýrem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co možná nevíte o bramborách a jim podobných hlízách

Brambory doputovaly do Evropy v 16. století, kdy je přivezli ze svých objevitelských výprav mořeplavci. Existuje jich kolem 400 odrůd. V obchodech se ale s tolika druhy nesetkáte, nejčastěji budete vybírat podle toho, zda jsou rané, či skladované, nebo podle varných typů. Představíme si také dva „příbuzné“ brambor, jež mohou zpestřit váš jídelníček.

  • ROHLÍČKY: Protáhlé brambory typu A s lojovitou dužninou mají menší obsah škrobu a hodí se do salátů nebo jako příloha. Z českých odrůd jsou známé např. keřkovské rohlíčky.
  • ŽLUTOMASÉ BRAMBORY: Brambory typu B jsou polopevné, mají žlutou dužninu a hodí se jako příloha, na vaření, k pečení i smažení.
  • BRAMBORY TYPU C: Tyto brambory obsahují nejvíce škrobu, dobře se „rozsýpají“ a využijete je do pyré či na bramborové těsto.
  • TOPINAMBURY: Hlízy rostliny z rodu slunečnic neobsahují škrob, ale látku zvanou inulin. Jsou tedy vhodnou přílohou i pro diabetiky, kteří musejí v jídelníčku hlídat přísun sacharidů.
  • BATÁTY: Rostou v tropickém podnebí a dorůstají až do velikosti 5 kg. Pro jejich zvláštní chuť se jim říká sladké brambory. Mají protáhlý tvar a načervenalou slupku. Konzumují se podobně jako brambory.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Nedorozumění, které visí ve vzduchu, by mohlo mít dalekosáhlé důsledky, které nedokážete jen tak vymazat ze svého života. Zkuste se se svým známým domluvit na tom, co je pro vás v současné…

Nejčtenější články