Bramborový salát 3x jinak

18. 12. 2015
Salát s vejci a majonézou
Ke štědrovečerní večeři v našich krajích neodmyslitelně patří bramborový salát. Ale kdo říká, že to musí být jenom ten klasický? Vyzkoušejte letos kromě něj i jiné varianty.

Salát s vejci a majonézou

  • domácí klasika

4 porce - příprava: 30 minut + rozležení

  • 650 g brambor typu A
  • 1 velká mrkev
  • 1 malá cibule
  • 200 g šunkového salámu
  • 2-3 sterilované okurky
  • 1/2 jablka
  • 2-3 vejce uvařená natvrdo
  • 4-6 lžic majonézy (podle chuti)
  • sůl a čerstvě mletý pep
  • citronová šťáva nebo ocet na dochucení

NA OZDOBU:

  • ředkvička
  • kousek vařeného vajíčka
  • jablko
  • zelené bylinky

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte doměkka a nechte vychladnout.

Brambory, mrkeva všechny ostatní ingredience nakrájejte na malé kostičky, smíchejte je dohromady a promíchejte s majonézou.

Salát osolte a opepřete, případně okyselte, a nechte důkladně proležet v chladu.


Pikantní salát s cibulí a chilli

  • německá kuchyně

4 porce - příprava: 20 minut + rozležení

  • 850 g brambor typu A
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 velké cibule
  • nasekaná zelená petrželka

ZÁLIVKA:

  • 100 ml octa
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 chilli paprička nakrájená na jemno
  • mletý barevný pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte na dno mísy. Do hrnce dejte olej a na kolečka nakrájenou cibuli a chvilku nechte prohřát.

Mezitím připravte ze všech surovin a 1 litru vody sladkokyselou zálivku, přilijte ji k cibuli a oleji a všechno přiveďte k bodu varu. Nálevem zalijte brambory, nechte vychladnout a nejméně dvě hodiny proležet.

Salát před podáváním sceďte a ozdobte nasekanou zelenou petrželkou.


Zdravý salát s avokádem

  • trocha exotiky

4 porce - příprava: 25 minut

  • 850 g brambor typu A
  • 1 avokádo hrst mandlí
  • 2 hrsti klíčků
  • fazole
  • mungo

DRESINK:

  • šťáva z 1 limetky
  • 3 lžíce panenského avokádového oleje (může být i olivový)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Avokádo vypeckujte, zbavte slupky a nakrájejte na plátky. V míse smíchejte brambory nakrájené na větší kousky, avokádo, mandle a 1 hrst klíčků.

Smíchejte všechny ingredience na dresink a prošlehávejte je tak dlouho, dokud nezhoustnou a dokonale se nespojí. Salát promíchejte s dresinkem a nakonec ho navrch ozdobte zbylými klíčky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D..

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Do popředí dnes u vás vystoupí otázka výše účtu za nákupy jídla a nákladů na bydlení. Je vhodná doba na to, abyste realizovali jisté úpravy nebo přímo rekonstrukci vašeho příbytku.…

Nejčtenější články