Bramborový salát 3x jinak

18. 12. 2015
Salát s vejci a majonézou
Ke štědrovečerní večeři v našich krajích neodmyslitelně patří bramborový salát. Ale kdo říká, že to musí být jenom ten klasický? Vyzkoušejte letos kromě něj i jiné varianty.

Salát s vejci a majonézou

  • domácí klasika

4 porce - příprava: 30 minut + rozležení

  • 650 g brambor typu A
  • 1 velká mrkev
  • 1 malá cibule
  • 200 g šunkového salámu
  • 2-3 sterilované okurky
  • 1/2 jablka
  • 2-3 vejce uvařená natvrdo
  • 4-6 lžic majonézy (podle chuti)
  • sůl a čerstvě mletý pep
  • citronová šťáva nebo ocet na dochucení

NA OZDOBU:

  • ředkvička
  • kousek vařeného vajíčka
  • jablko
  • zelené bylinky

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte doměkka a nechte vychladnout.

Brambory, mrkeva všechny ostatní ingredience nakrájejte na malé kostičky, smíchejte je dohromady a promíchejte s majonézou.

Salát osolte a opepřete, případně okyselte, a nechte důkladně proležet v chladu.


Pikantní salát s cibulí a chilli

  • německá kuchyně

4 porce - příprava: 20 minut + rozležení

  • 850 g brambor typu A
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 velké cibule
  • nasekaná zelená petrželka

ZÁLIVKA:

  • 100 ml octa
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 chilli paprička nakrájená na jemno
  • mletý barevný pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte na dno mísy. Do hrnce dejte olej a na kolečka nakrájenou cibuli a chvilku nechte prohřát.

Mezitím připravte ze všech surovin a 1 litru vody sladkokyselou zálivku, přilijte ji k cibuli a oleji a všechno přiveďte k bodu varu. Nálevem zalijte brambory, nechte vychladnout a nejméně dvě hodiny proležet.

Salát před podáváním sceďte a ozdobte nasekanou zelenou petrželkou.


Zdravý salát s avokádem

  • trocha exotiky

4 porce - příprava: 25 minut

  • 850 g brambor typu A
  • 1 avokádo hrst mandlí
  • 2 hrsti klíčků
  • fazole
  • mungo

DRESINK:

  • šťáva z 1 limetky
  • 3 lžíce panenského avokádového oleje (může být i olivový)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Avokádo vypeckujte, zbavte slupky a nakrájejte na plátky. V míse smíchejte brambory nakrájené na větší kousky, avokádo, mandle a 1 hrst klíčků.

Smíchejte všechny ingredience na dresink a prošlehávejte je tak dlouho, dokud nezhoustnou a dokonale se nespojí. Salát promíchejte s dresinkem a nakonec ho navrch ozdobte zbylými klíčky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D..

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Výborné profesní nápady vám určitě chybět nebudou. Řadě lidí se budou dokonce velice líbit, ovšem jenom jedna osoba vás osloví se zajímavou nabídkou. Než jí na ni kývnete, měli byste…

Nejčtenější články