Bramborový salát patří k Vánocům Foto: archiv

Bramborový salát patří k Vánocům Foto: archiv

Většina lidí ho jí s kaprem Foto: archiv
Každá rodina má svůj recept Foto: archiv
Někdy je ale čas na změnu či inovaci Foto: archiv
Někdo nastavuje majonézu jogurtem Foto: archiv
5
Fotogalerie

Bramborový salát 3x jinak: Klasický, s chilli nebo s avokádem

Ke štědrovečerní večeři v našich krajích neodmyslitelně patří bramborový salát. Ale kdo říká, že to musí být jenom ten klasický? Co alespoň jako druhou variantu zkusit něco netradičního?

Salát s vejci a majonézou

4 porce, příprava: 30 minut + rozležení

650 g brambor typu A, 1 velká mrkev, 1 malá cibule, 200 g šunkového salámu, 2–3 sterilované okurky, půlka jablka, 2–3 vejce uvařená natvrdo, 4–6 lžic majonézy (podle chuti), sůl a čerstvě mletý pepř, citronová šťáva nebo ocet na dochucení

NA OZDOBU: ředkvička, kousek vařeného vajíčka, jablko, zelené bylinky

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte doměkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a všechny ostatní ingredience nakrájejte na malé kostičky, smíchejte je dohromady a promíchejte s majonézou. Salát osolte a opepřete, případně okyselte a nechte důkladně proležet v chladu.

Pokračování 2 / 3

Pikantní salát s cibulí a chilli

4 porce, příprava: 20 minut + rozležení

850 g brambor typu A, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 velké cibule, nasekaná zelená petrželka

ZÁLIVKA: 100 ml octa, 3 lžíce krupicového cukru, 2 lžičky soli, 1 chilli paprička nakrájená, najemno mletý barevný pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte na dno mísy. Do hrnce dejte olej a na kolečka nakrájenou cibuli a chvilku nechte prohřát. Mezitím připravte ze všech surovin a 1 litru vody sladkokyselou zálivku, přilijte ji k cibuli a oleji a všechno přiveďte k bodu varu. Nálevem zalijte brambory, nechte vychladnout a nejméně dvě hodiny rozležet. Bramborový salát před podáváním sceďte a ozdobte nasekanou zelenou petrželkou.

Pokračování 3 / 3

Zdravý salát s avokádem

4 porce, příprava: 25 minut

850 g brambor typu A, 1 avokádo, hrst mandlí, 2 hrsti klíčků fazole mungo

DRESINK: šťáva z 1 limetky, 3 lžíce panenského avokádového oleje (může být i olivový), sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Avokádo vypeckujte, zbavte slupky a nakrájejte na plátky. V míse smíchejte brambory nakrájené na větší kousky, avokádo, mandle a 1 hrst klíčků. Smíchejte všechny ingredience na dresink a prošlehávejte je tak dlouho, dokud nezhoustnou a dokonale se nespojí. Salát promíchejte s dresinkem a nakonec ho navrchu ozdobte zbylými klíčky.

Recept na vídeňský bramborový salát najdete ZDE

Doporučujeme

Články odjinud