Plněné lososové brambory
4 porce - příprava: 50 minut
- 8 středních brambor typu A
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
NÁPLŇ:
- 200 g uzeného lososa
- 8 ředkviček
- 200 g zakysané smetany
- 200 g smetanového jogurtu
- sůl a pepř
- 1 lžička citronové šťávy
- hrst kopru a pažitky
Brambory důkladně omyjte, očistěte, zalijte vroucí osolenou vodou a vařte do poloměkka. Pak je slijte a nechte oschnout. Každou potřete trochou oleje, zabalte do pečicího papíru, vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi půl hodiny.
Mezitím si připravte náplň: plátky lososa nakrájejte na tenké proužky a ředkvičky najemno. Pak vše promíchejte se zakysanou smetanou a jogurtem. Osolte, opeřete a ochuťte citronovou šťávou a dejte chladit do ledničky.
Brambory vyjměte z trouby, podélně nařízněte, vezměte do dlaně a zmáčkněte tak, aby se řez rozevřel. Naplňte je připravenou směsí,ozdobte kouskem lososa a bylinkami a podávejte.
Bramboráky
4 porce - příprava: 40 minut
- 850 g brambor typu B, C
- 1 vejce
- 1 dl polotučného mléka
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky majoránky
- olej na smažení
Brambory oloupejte a nastrouhejte. Nechte je chvilku odstát a vymačkejte z nich vodu. Přidejte vejce rozšlehané v polovině mléka, česnek utřený se solí, pepř, mouku a rozemnutou majoránku a vymíchejte řidší těsto. Pokud je příliš tuhé, nařeďte ho mlékem. Rozpálenou pánev potřete trochou oleje, nalijte na ni těsto, lžící je rozetřete a usmažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk odsajte papírovým ubrouskem.
Pizza s bramborami a gorgonzolou
na 1 velký plech - příprava: 90 minut
- 1 lžíce krupicového cukru
- 15 g čerstvého droždí
- 450 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje
- hrubá mouka na vál
NÁPLŇ:
- 500 g brambor typu B, C
- 1 velká tvrdší hruška
- 3 lžíce mascarpone
- sůl a pepř
- 150 g gorgonzoly
- 100 g pršutu
- pár lístků šalvěje
Z cukru, droždí a 6 lžic vlažné vody připravte kvásek. V míse smíchejte mouku a sůl, olej, 1,5 l vody a kvásek a vypracujte těsto. Zakryté utěrkou nechte asi hodinu kynout.
Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte na 2 minuty vařit do osolené vody. Hrušku nakrájejte.
Těsto rozválejte a na plechu potřete mascarpone, osolte, opepřete, poklaďte plátky brambor a hrušek, sýrem, pršutem a šalvějí. Pečte při 190 °C asi 15 minut.
Bramborová bábovka
na 1 bábovkovou formu - příprava: 90 minut
- 250 g brambor vařených ve slupce typu B, C
- 1 žloutek
- 100 g krupicového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 60 g másla
- 250 g hrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 g směsi sušeného ovoce a sekaných mandlí
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 dl polotučného mléka
- 2 bílky
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr
Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Žloutek utřete s oběma cukry a změklým máslem do světlé pěny. Potom do ní vmíchejte brambory, mouku s práškem do pečiva, ovoce s oříšky a kůru z citronu. Pokud se těsto špatně spojuje a je příliš tuhé, zřeďte je vlažným mlékem. (Brambory mohou být více či méně moučné, proto je třeba množství mléka přizpůsobit podle konkrétních brambor, které zpracováváte.)
Z bílků vyšlehejte tuhý sníha po lžících ho zlehka zapracujte do těsta. Formu vymažte, vysypte a naplňte ji těstem. To nahoře uhlaďte, bábovku vložte do trouby předehřáté na 165 °C a pečte asi hodinu. Vyzkoušejte špejlí, zda je propečená. Hotovou bábovku nechte zchladnout ve formě. Před podáváním ji vyklopte a posypte moučkovým cukrem.
Bramborové knedlíky se švestkami
4 porce - příprava: 60 minut
- 500 g švestek
- 600 g brambor typu B, C
- sůl
- 1 vejce
- 150–200 g hrubé mouky
- hrubá mouka na vál
- 100 g másla
- 4 lžíce strouhanky
- 3 lžíce rozdrobených máslových sušenek
- 3 lžíce hnědého cukru
Švestky opláchněte, nechte okapat a vypeckujte. Oloupané syrové brambory uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte je a ještě horké rozmačkejte na pomoučněný vál. Zapracujte vejce a přidávejte mouku, aby vzniklo nelepivé pružné těsto. Důkladně je prohněťte a vyválejte váleček. Z něj ukrajujte kousky a do každého zabalte švestku a uzavřete. Pomoučněnýma rukama knedlíky zakulaťte a vhoďte je opatrně do hrnce s vroucí mírně osolenou vodou. Vařte je asi 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
Mezitím si připravte přeliv. Na třetině másla orestujte strouhanku a sušenkové drobečky dozlatova, přidejte cukr a ještě chvilku restujte. Zbytek másla rozehřejte v rendlíčku. Uvařené knedlíky rozdělte na talíře, každou porci posypte opečenou strouhankou a přelijte máslem.
Bramborový závin
na 1 závin - příprava: 120 minut
- 10 g krupicového cukru
- 30 g droždí
- 1 dl polotučného mléka
- 160 g vařených brambor typu B, C
- 80 g másla
- 250 g hrubé mouky
- špetka soli
- špetka nastrouhané citronové kůry
- 2 vejce
- mouka na vál
NÁPLŇ:
- hrst rozinek
- 3 lžíce rumu (nemusí být)
- 100 g másla
- 300 g nastrouhaných jablek
- 400 g nakrouhaného hlávkového zelí
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 celá skořice
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžíce plátků mandlí
Cukr a droždí rozmíchejte ve vlažném mléce a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Nastrouhejte vařené oloupané brambory, přidejte máslo, mouku, sůl, citronovou kůru a vejce. Spolu s kváskem zadělejte tužší těsto, poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teple kynout asi hodinu.
Připravte si náplň: rozinky namočte do rumu a na části másla poduste jablka se zelím, polovinou cukru a skořicí. Směs nechte úplně vychladnout, pak z ní vyjměte skořici a vmíchejte okapané rozinky a polovinu mandlí.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 2 mm. Potřete ho zbytkem rozpuštěného másla, rozprostřete na něj náplň a posypte ji zbytkem cukru a strouhankou. Plát stočte, opatrně ho přeložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 10 minut kynout.
Pak závin potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbytkem mandlí a vložte do trouby předehřáté na 160 až 170 °C. Pečte dozlatova asi 30 minut.
Brambory na plechu
4 porce - příprava: 30 minut
- 800 g brambor typu A, B
- 4 červené cibule
- olivový olej
- čerstvě mletý černý pepř
- hrubozrnná sůl
Brambory důkladně očistěte kartáčkem a i se slupkou je nakrájejte na silnější kolečka. Povařte je 4 minuty ve slané vodě, aby částečně změkly, a ihned je slijte. Plech vyložte pečicím papírem, potřete ho olejem, rozprostřete na něj brambory a na osminky nakrájené cibule. Pokapejte olejem, opepřete, osolte a v troubě předehřáté na 160 až 170 °C pečte, až brambory změknou a zezlátnou.
Tuto základní verzi můžete ještě vylepšit přidáním bylinek (skvělý je rozmarýn či tymián) nebo posypáním strouhaným sýrem těsně před dopečením.
BRAMBOROVÁ PORADNA
- Při vaření brambory vkládejte do vroucí vody, vařte je pod pokličkou a pokud možno ve slupce. Zbytečně je neloupejte ani nekrájejte na příliš malé kousky (ztratí tak cenné vitaminy a minerální látky).
- Při vaření či dušení brambor dbejte na to, aby byly podlité dostatečným množstvím vody. Snadno se připalují.
- Brambory se dají tepelně upravovat i v páře (ztrácejí méně vitaminů a minerálů) nebo v mikrovlnné troubě v sáčku. Nejméně zdravá úprava je smažení v tuku, zdravější úprava je pečení jenom lehce naolejovaných hlíz v troubě. Tak se dají upravovat jak předsmažené hranolky, tak i americké brambory (brambory předsmažené nebo pečené ve slupce, které se prodávají, stejně jako hranolky, zmrazené).
- Starší brambory můžete „oživit“ jejich rozkrojením a namočením na noc do studené vody.
- Nové brambory snáze oškrábete, vložíte-li je předem na půl hodiny do slané studené vody.
- Chuť brambor vylepšíte vařením s kmínem, libečkem, cibulí nebo stroužkem česneku.
- Najemno nastrouhanou oloupanou syrovou bramboru lze použít i na zahušťování omáček, polévek nebo zelí.
BRAMBOROPIS
Do nákupního seznamu si zapište i písmeno A, B nebo C, podle toho, na co chcete hlízy v kuchyni použít.
- Varný typ A je ideální na bramborový salát a pro vaření ve slupce.
- Varný typ B je vhodný jako příloha, ale i k restování.
- Varný typ C označuje moučné odrůdy brambor. Jsou vhodné na bramboráky, placky, na kaši i na knedlíky a do bramborového těsta.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.