Plněné lososové brambory Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Plněné lososové brambory Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Bramboráky Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Pizza s bramborami a gorgonzolou Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Bramborová bábovka a Bramborové knedlíky se švestkami Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Bramborový závin Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
6
Fotogalerie

Brambory - podzimní královny. Tradiční i neobvyklé recepty

Pečené, vařené nebo nasladko - brambory nikdy nezklamou.

Plněné lososové brambory

4 porce - příprava: 50 minut

  • 8 středních brambor typu A
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje

NÁPLŇ:

  • 200 g uzeného lososa
  • 8 ředkviček
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g smetanového jogurtu
  • sůl a pepř
  • 1 lžička citronové šťávy
  • hrst kopru a pažitky

Brambory důkladně omyjte, očistěte, zalijte vroucí osolenou vodou a vařte do poloměkka. Pak je slijte a nechte oschnout. Každou potřete trochou oleje, zabalte do pečicího papíru, vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi půl hodiny.

Mezitím si připravte náplň: plátky lososa nakrájejte na tenké proužky a ředkvičky najemno. Pak vše promíchejte se zakysanou smetanou a jogurtem. Osolte, opeřete a ochuťte citronovou šťávou a dejte chladit do ledničky.

Brambory vyjměte z trouby, podélně nařízněte, vezměte do dlaně a zmáčkněte tak, aby se řez rozevřel. Naplňte je připravenou směsí,ozdobte kouskem lososa a bylinkami a podávejte.

Bramboráky

4 porce - příprava: 40 minut

  • 850 g brambor typu B, C
  • 1 vejce
  • 1 dl polotučného mléka
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžičky majoránky
  • olej na smažení

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Nechte je chvilku odstát a vymačkejte z nich vodu. Přidejte vejce rozšlehané v polovině mléka, česnek utřený se solí, pepř, mouku a rozemnutou majoránku a vymíchejte řidší těsto. Pokud je příliš tuhé, nařeďte ho mlékem. Rozpálenou pánev potřete trochou oleje, nalijte na ni těsto, lžící je rozetřete a usmažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk odsajte papírovým ubrouskem.

Pizza s bramborami a gorgonzolou

na 1 velký plech - příprava: 90 minut

  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 15 g čerstvého droždí
  • 450 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • hrubá mouka na vál

NÁPLŇ:

  • 500 g brambor typu B, C
  • 1 velká tvrdší hruška
  • 3 lžíce mascarpone
  • sůl a pepř
  • 150 g gorgonzoly
  • 100 g pršutu
  • pár lístků šalvěje

Z cukru, droždí a 6 lžic vlažné vody připravte kvásek. V míse smíchejte mouku a sůl, olej, 1,5 l vody a kvásek a vypracujte těsto. Zakryté utěrkou nechte asi hodinu kynout.

Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte na 2 minuty vařit do osolené vody. Hrušku nakrájejte.

Těsto rozválejte a na plechu potřete mascarpone, osolte, opepřete, poklaďte plátky brambor a hrušek, sýrem, pršutem a šalvějí. Pečte při 190 °C asi 15 minut.

Bramborová bábovka

na 1 bábovkovou formu - příprava: 90 minut

  • 250 g brambor vařených ve slupce typu B, C
  • 1 žloutek
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 60 g másla
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g směsi sušeného ovoce a sekaných mandlí
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 dl polotučného mléka
  • 2 bílky
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr

Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Žloutek utřete s oběma cukry a změklým máslem do světlé pěny. Potom do ní vmíchejte brambory, mouku s práškem do pečiva, ovoce s oříšky a kůru z citronu. Pokud se těsto špatně spojuje a je příliš tuhé, zřeďte je vlažným mlékem. (Brambory mohou být více či méně moučné, proto je třeba množství mléka přizpůsobit podle konkrétních brambor, které zpracováváte.)

Z bílků vyšlehejte tuhý sníha po lžících ho zlehka zapracujte do těsta. Formu vymažte, vysypte a naplňte ji těstem. To nahoře uhlaďte, bábovku vložte do trouby předehřáté na 165 °C a pečte asi hodinu. Vyzkoušejte špejlí, zda je propečená. Hotovou bábovku nechte zchladnout ve formě. Před podáváním ji vyklopte a posypte moučkovým cukrem.

Bramborové knedlíky se švestkami

4 porce - příprava: 60 minut

  • 500 g švestek
  • 600 g brambor typu B, C
  • sůl
  • 1 vejce
  • 150–200 g hrubé mouky
  • hrubá mouka na vál
  • 100 g másla
  • 4 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce rozdrobených máslových sušenek
  • 3 lžíce hnědého cukru

Švestky opláchněte, nechte okapat a vypeckujte. Oloupané syrové brambory uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte je a ještě horké rozmačkejte na pomoučněný vál. Zapracujte vejce a přidávejte mouku, aby vzniklo nelepivé pružné těsto. Důkladně je prohněťte a vyválejte váleček. Z něj ukrajujte kousky a do každého zabalte švestku a uzavřete. Pomoučněnýma rukama knedlíky zakulaťte a vhoďte je opatrně do hrnce s vroucí mírně osolenou vodou. Vařte je asi 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu.

Mezitím si připravte přeliv. Na třetině másla orestujte strouhanku a sušenkové drobečky dozlatova, přidejte cukr a ještě chvilku restujte. Zbytek másla rozehřejte v rendlíčku. Uvařené knedlíky rozdělte na talíře, každou porci posypte opečenou strouhankou a přelijte máslem.

Bramborový závin

na 1 závin - příprava: 120 minut

  • 10 g krupicového cukru
  • 30 g droždí
  • 1 dl polotučného mléka
  • 160 g vařených brambor typu B, C
  • 80 g másla
  • 250 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • špetka nastrouhané citronové kůry
  • 2 vejce
  • mouka na vál

NÁPLŇ:

  • hrst rozinek
  • 3 lžíce rumu (nemusí být)
  • 100 g másla
  • 300 g nastrouhaných jablek
  • 400 g nakrouhaného hlávkového zelí
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 celá skořice
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce plátků mandlí

Cukr a droždí rozmíchejte ve vlažném mléce a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Nastrouhejte vařené oloupané brambory, přidejte máslo, mouku, sůl, citronovou kůru a vejce. Spolu s kváskem zadělejte tužší těsto, poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teple kynout asi hodinu.

Připravte si náplň: rozinky namočte do rumu a na části másla poduste jablka se zelím, polovinou cukru a skořicí. Směs nechte úplně vychladnout, pak z ní vyjměte skořici a vmíchejte okapané rozinky a polovinu mandlí.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 2 mm. Potřete ho zbytkem rozpuštěného másla, rozprostřete na něj náplň a posypte ji zbytkem cukru a strouhankou. Plát stočte, opatrně ho přeložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 10 minut kynout.

Pak závin potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbytkem mandlí a vložte do trouby předehřáté na 160 až 170 °C. Pečte dozlatova asi 30 minut.

Brambory na plechu

4 porce - příprava: 30 minut

  • 800 g brambor typu A, B
  • 4 červené cibule
  • olivový olej
  • čerstvě mletý černý pepř
  • hrubozrnná sůl

Brambory důkladně očistěte kartáčkem a i se slupkou je nakrájejte na silnější kolečka. Povařte je 4 minuty ve slané vodě, aby částečně změkly, a ihned je slijte. Plech vyložte pečicím papírem, potřete ho olejem, rozprostřete na něj brambory a na osminky nakrájené cibule. Pokapejte olejem, opepřete, osolte a v troubě předehřáté na 160 až 170 °C pečte, až brambory změknou a zezlátnou.

Tuto základní verzi můžete ještě vylepšit přidáním bylinek (skvělý je rozmarýn či tymián) nebo posypáním strouhaným sýrem těsně před dopečením.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

BRAMBOROVÁ PORADNA

  • Při vaření brambory vkládejte do vroucí vody, vařte je pod pokličkou a pokud možno ve slupce. Zbytečně je neloupejte ani nekrájejte na příliš malé kousky (ztratí tak cenné vitaminy a minerální látky).
  • Při vaření či dušení brambor dbejte na to, aby byly podlité dostatečným množstvím vody. Snadno se připalují.
  • Brambory se dají tepelně upravovat i v páře (ztrácejí méně vitaminů a minerálů) nebo v mikrovlnné troubě v sáčku. Nejméně zdravá úprava je smažení v tuku, zdravější úprava je pečení jenom lehce naolejovaných hlíz v troubě. Tak se dají upravovat jak předsmažené hranolky, tak i americké brambory (brambory předsmažené nebo pečené ve slupce, které se prodávají, stejně jako hranolky, zmrazené).
  • Starší brambory můžete „oživit“ jejich rozkrojením a namočením na noc do studené vody.
  • Nové brambory snáze oškrábete, vložíte-li je předem na půl hodiny do slané studené vody.
  • Chuť brambor vylepšíte vařením s kmínem, libečkem, cibulí nebo stroužkem česneku.
  • Najemno nastrouhanou oloupanou syrovou bramboru lze použít i na zahušťování omáček, polévek nebo zelí.

BRAMBOROPIS

Do nákupního seznamu si zapište i písmeno A, B nebo C, podle toho, na co chcete hlízy v kuchyni použít.

  • Varný typ A je ideální na bramborový salát a pro vaření ve slupce.
  • Varný typ B je vhodný jako příloha, ale i k restování.
  • Varný typ C označuje moučné odrůdy brambor. Jsou vhodné na bramboráky, placky, na kaši i na knedlíky a do bramborového těsta.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Doporučujeme

Články odjinud