Brambory vařené ve slupce jsou jednou z nejdietnějších příloh, navíc obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Z posledních výzkumů dokonce vyplývá, že pravidelná každodenní konzumace brambor má blahodárný vliv na krevní oběh a snižuje krevní tlak.
„Brambory, zřejmě více než jiný druh zeleniny, mají nezaslouženou špatnou pověst, která vede mnoho osob zabývajících se zdravou výživou k jejich vyloučení ze svého jídelníčku,“ tvrdí doktor Joe Vinson z University of Scranton v Pensylvánii.
Brambory vařené ve vodě bez tuku mají jen 460 kJ, ale obsahují také spoustu cenných látek a vitaminů včetně vitaminu C.
„Doufáme, že náš výzkum napraví reputaci brambor,“ dodal Vinson s tím, že pravidelná konzumace brambor v jeho výzkumu vedla u osob s nadváhou k upravení krevního tlaku a to o 3,5 až 4,3 procenta směrem od hypertenze k normálu.
Jak na správnou bramborovou kaši? Podívejte se ZDE.
Ovšem stále mluvíme o bramborách vařených ve vodě a bez másla. Smažené či doplněné máslem nebo smetanou mají naprosto odlišnou výživovou hodnotu i vlastnosti.
Hranolky, chipsy, krokety a jiné druhy výrobků z brambor, které se smaží, žádné z blahodárných účinků nemají. Přepálené tuky na nich naopak zdraví škodí. Pokud se dá hovořit o zdraví prospěšných bramborách, pak jen o vařených ve vodě bez přidaného tuku. Ani oblíbená bramborová kaše už nemůže být doporučovaná jako součást zdravého jídelníčku.
Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!