Brambory mohou prospívat lidskému zdraví, ale taky zabíjet

18. 1. 2012
Brambory mohou prospívat lidskému zdraví, ale taky zabíjet
Draslík je důležitý minerál, který reguluje činnost srdce, pomáhá vést nervové vzruchy a obstarává kontrakce svalů. Při nevhodné úpravě potravin se o něj ale zbytečně připravujeme.

Dospělý člověk potřebuje 4 - 4,7 miligramu draslíku denně. Jeho hlavním zdrojem jsou brambory, rajčata a banány. Při krájení brambor na kostky se sice zkrátí doba vaření, ale zároveň je tím zbavíme prvku, který je pro organismus nezbytný.

Doktoři Paul Bethke a Shelley Janskyová vypracovali na popud amerického ministerstva zemědělství studii, při níž zjistili, že krájení nebo strouhání a následná tepelná úprava připraví brambory o většinu této látky.

"Toto zjištění je důležité nejen pro lidi, kteří dbají na svou výživu, ale i pro ty, kteří mají nemocné ledviny a musí příjem draslíku omezovat," říkají oba lékaři.

Za normálních okolností ledviny filtrují tento prvek z krve, takže se jeho množství nemůže zvednout na úroveň, kdy by působil toxicky. Lidem s poruchou ledvinových funkcí hrozí při přemíře draslíku vážné potíže - slabost, malátnost a dokonce selhání srdce.

Vědci zjistili, při přímém vaření brambor nakrájených na kostky klesl obsah draslíku o 75 procent. Zdraví lidé by proto měli vařit tuto potravinu v celku.

ČTĚTE TAKÉ:
Hledá se ideál mužské krásy

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, mnoho tekutin při nachlazení škodí!

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Co se týče vaší kariéry a financí, nedá se mluvit o tom, že byste měli v těchto dnech zaznamenat nějaký raketový vzestup. Naopak to vypadá spíše na tendenci k určité stagnaci. V klidu si…

Nejčtenější články

Články odjinud