Brambory jsou praktické a neuvěřitelně variabilní!
Brambory, nebo také zemáky, erteple, kobzole, mají v souvislosti s dietami zcela neprávem špatné jméno. Jsou vnímány jako jakási výplň, jídlo chudých, jednoduše nejsou příliš „in“. Jen málokterá rostlinná potravina je však tak variabilní. Brambory lze připravovat na mnoho způsobů – dietních i nedietních – vařit, péct, zapékat, smažit, gratinovat, grilovat. Lze z nich uvařit hlavní jídlo, přílohu, salát, placky, zeleninou či obilninami nastavované kaše a pyré, a dokonce z nich můžeme připravovat sladké i slané pečivo. Úžasný je třeba bramborový chleba či bramborová buchta s jablky. Brambory jsou trvanlivé i bez jakýchkoliv konzervantů a chemických látek, což je v dnešní „éčkové“ době nesmírně cenné!
Mrkněte na video, kde najdete recept na bramborové rösti:
Snadná stravitelnost, málo kalorií a žádný tuk
Vařené brambory jsou nízkokalorickou a velmi lehce stravitelnou potravinou: 100 g vařených brambor v sobě ukrývá jen 250 kJ. Brambory obsahují velké množství vody, objem sušiny je zhruba 24 %. V bramborové sušině je pouze půl procenta tuku! Dominantní složkou sušiny jsou škroby, složité sacharidy, okolo 10 % sušiny pak tvoří bílkoviny. Vzhledem k obsaženým škrobům je velkou výhodou brambor jejich sytivost. Určitým úskalím však může být vyšší glykemický index, ten udává rychlost využití glukózy z určité potraviny.
Mají vyšší glykemický index, ale ten lze chytře snížit
Vyšší glykemický index (GI) brambor způsobuje, že po jejich konzumaci míváme rychleji hlad. Jednoduše nám rychle vytráví. Je zajímavé, že pečená a smažená bramborová jídla mají vyšší GI než vařené brambory. Glykemický index lze snížit kupříkladu tak, že bramborové jídlo bude obsahovat víc vlákniny či bílkovin – například zeleniny, luštěnin apod.
Nejen z pohledu glykemického indexu je skvělé brambory kombinovat s kysanými mléčnými nápoji, tvarohem či jogurtem. Ty obsahují málo tuku, hodně bílkovin, jsou snadno stravitelné a zdravé. Nicméně i vyšší GI lze rafinovaně využít! Jídla s vyšším glykemickým indexem, jako jsou brambory, těstoviny či rýže, se u sportovců doporučují konzumovat po velké fyzické zátěži, kdy skvěle doplní zásoby glykogenu, což je naše záložní „palivo“ uložené ve svalech a játrech. Glykogen se nejefektivněji ukládá po sportovním výkonu.
Lepek ani cholesterol v nich nenajdete!
Syrové bramborové hlízy obsahují nezanedbatelné množství vitaminů C, B1, B2, K a PP, jejich obsah však značně kolísá v závislosti na době vaření i uskladnění. Nové brambory jsou zkrátka nejzdravější! Brambory jsou velice bohaté na draslík, který je důležitý v prevenci onemocnění oběhového systému a pro správnou funkci svalů, nervů a srdce. Zajímavé je i množství fosforu, hořčíku a vápníku. Brambory navíc neobsahují žádný cholesterol ani problematický sodík a jsou stoprocentně bezlepkové!
Dietní tipy: Bramborová kaše s mrkví i brambory zapečené s chřestem
Ubrat sacharidy a přidat vlákninu lze například v bramborové kaši snadno; několik brambor jednoduše nahraďte mrkví, dýní či jinou oblíbenou zeleninou.
Dále existuje nepřeberné množství lehoučkých bramborových salátů bez majonézy, bývají výborné a chutnají i mužům, což není u dietnějších variant pokrmů úplně obvyklé.
Brambory lze pochopitelně také zapékat na nepřeberné množství způsobů. Kupříkladu s žampiony, pórkem a kuřecími prsy. Místo smetany můžeme přidat silný masový vývar s jedním rozmíchaným vejcem. Skvělé jsou zapečené s chřestem i květákem či brokolicí. Perfektně chutnají i s rajčatovým pyré, olivami, sušenými rajčaty a tymiánem. Tato jídla lze konzumovat teplá i studená se zeleninovým salátem.
Oblíbené bramboráky lze nastavit cuketou a péct v provedení „mini“ na plechu v troubě, redukuje se tak množství oleje. Podobně lze péct i bramborové placky ze zbytků kaše.