Brambory zaslouží pozornost - jsou nejvýznamnějším zdrojem draslíku

Brambory zaslouží pozornost - jsou nejvýznamnějším zdrojem draslíku

Brambory možná svou atraktivitou nemohou soupeřit s jinými druhy zeleniny a ovocem, ale pokud se podíváme na výživovou hodnotu těchto hlíz, pak jsou královnami. Jsou totiž nejvýznamnějším zdrojem draslíku a bohaté jsou rovněž na vitamin C. Brambory jsou bohaté svým obsahem, ale nesmírně levné svou pořizovací cenou.

„Brambory si zaslouží větší pozornost jako součást vyváženého jídelníčku zdravého životního stylu,“ tvrdí doktor Adam Drewnowski z University of Washington.

Brambory jsou ovšem cenným zdrojem látek, pokud jsou konzumovány vařené, případně pečené. Nejlépe ve slupce. Hranolky či krokety rozhodně ke zdravým zdrojům draslíku a vitaminu C řadit nelze.

„Pokud zařadíte do jídelníčku vařené brambory, zvýší se výrazně kvalita vašeho stravování. Zvýší se tím totiž příjem vitaminu C a draslíku,“ dodává Drewnovski.

Konzumaci brambor lze podle něj považovat za konzumaci ovoce a zeleniny, kterou lékaři tolik doporučují.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud