Braňte se rakovině

Braňte se rakovině

Diagnózu „rakovina děložního čípku“ vyslechne v České republice od svého gynekologa každý rok asi tisíc žen. Čeká je pak náročná cesta, kdy se musí s tímto závažným onemocněním vypořádat. Ne každá z nich však může nad nemocí zvítězit.

Rakovina děložního čípku není dědičným onemocněním. Její příčinou je přetrvávající infekce lidským papilomavirem (HPV). Jedná se o virus, který je v populaci velmi rozšířený a během svého života se s ním setká až 80 % sexuálně aktivních žen. HPV se nejčastěji přenáší při sexuálním styku, k nákaze však stačí i pouhý kontakt s kůží v genitální oblasti. O tom, že situaci nelze podceňovat, svědčí také fakt, že infekce někdy v těle přetrvává bez jakýchkoli příznaků i několik let. Časem se pak může vyvinout až v rakovinu děložního čípku.

Každá žena by proto neměla zapomínat na pravidelné gynekologické prohlídky. Jejich součástí je optická kontrola děložního čípku a odběr cytologického stěru. „Při cytologickém stěru se odebírají buňky z povrchu děložního čípku,“ upřesňuje doc. MUDr. David Cibula, CSc. z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a dodává: „Toto vyšetření sice neumí HPV infekci zabránit, dokáže však odhalit změněné buňky na povrchu čípku. Díky tomu je možné zachytit nemoc v jejích přednádorových stadiích a zahájit tak včasnou léčbu.“

Bohužel i cytologie má svá úskalí. Rakovina děložního čípku se totiž vyskytuje ve dvou základních formách. Nejčastější je forma dlaždicobuněčná, která se vyskytuje na povrchu děložního čípku a je dobře dostupná při vyšetření. Druhou formou je forma žlázová, tzv. adenokarcinom, který se vyskytuje nejčastěji v kanále děložního hrdla. Tento prostor není při vyšetření viditelný a i odběr cytologie při preventivní gynekologické prohlídce je složitější. Adenokarcinom postihuje často mladé ženy a jeho následky pak mohou být o to nepříjemnější.

Proto je právě kombinace preventivních prohlídek a očkování proti HPV vhodnou formou prevence. Možností, kterou mají nyní ženy a dívky ve věku 10 až 25 let k dispozici, je očkování. Podle současných dat poskytuje vakcína Cervarix spolehlivou a dlouhodobou ochranu před infekcí viry HPV po dobu téměř šesti a půl roku. Působí preventivně proti nejvíce rizikovým virům HPV 16 a 18, které způsobují až 70 % případů onemocnění rakovinou děložního čípku. Vakcína Cervarix je vhodná jak pro dívky, které ještě nezačaly sexuálně žít, tak i pro ženy sexuálně aktivní.

Očkování probíhá ve třech dávkách v rozmezí 0., 1. a 6. měsíc. Vakcína se aplikuje do horní části paže. Je pouze na lékařský předpis a předepsat ji může dětský lékař nebo gynekolog. Většina zdravotních pojišťoven poskytuje dívkám ve věku 13 – 15 let na očkování finanční příspěvek. Další informace naleznete na webových stránkách http://www.zdraviprozeny.cz>www.zdraviprozeny.cz.

Vakcína Cervarix je lékem proti lidskému papilomaviru (jeho typům 16, 18). Je to rekombinantní, adjuvovaná, adsorbovaná vakcína, určená k prevenci cervikálního karcinomu u dívek a žen ve věku 10 až 25 let. Očkování nenahrazuje pravidelný cervikální screening a nechrání ženy, pokud již byly v době očkování infikovány HPV-16 nebo HPV-18. Délka ochrany nebyla přesně stanovena. U všech očkovaných jedinců nemusí být dosaženo ochranné imunitní odpovědi. Přípravek je pouze na lékařský předpis a není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalový leták.

Doporučujeme

Články odjinud