Bratra jeho přítelkyně jen zneužívá. Nic mi do toho není, ale ráda bych mu pomohla

Bratra jeho přítelkyně jen zneužívá. Nic mi do toho není, ale ráda bych mu pomohla

Určitě už jste tu situaci taky zažili. Máte ve svém okolí někoho, koho máte rádi, ať už příbuzného nebo kamaráda. A ten člověk je slepý k něčemu, co všichni ostatní vidí. Přesně to zažívám v případě svého bratra. Chodí s ženou, která ho pouze využívá, ale on si to neuvědomuje. Trápím se, protože mi to vadí, ale zároveň vím, že to není moje věc. Jenže to se mám na to jen dívat?

Předně, aby bylo jasno, bratr je o čtyři roky starší než já. Takže rozhodně nejsem ta starostlivá starší sestřička, která se o mladšího bráchu odmalička starala a nedokáže se od toho oprostit ani ve chvíli, kdy je dospělý. Je to právě naopak. Tomáš vždycky radil mně, respektive snažil se, abych byla schopná poznat, který z kluků, co se kolem mě motají, to myslí vážně a férově a který si chce jen užít nebo si ze mě vystřelit. Několikrát dokonce i sám zasáhl. Zkrátka starší bratr ochranitel.

On sám přitom holky nijak moc neproháněl, a tak jsem si ho často v legraci dobírala, jak mi chce radit, když sám je milovník teoretik. Tomáš žil řadu let jen sportem a akcemi s kamarády. O slečny nouzi neměl, ale dlouhodobé vztahy moc nepěstoval. Až když oslavil třicítku, začalo se to postupně měnit. Jak se kamarádi kolem něj ženili a začínali mít děti, i jemu došlo, že žít pořád jako bezstarostný puberťák asi nepůjde, a začal hledat vážnější známost.

První dva pokusy trvaly několik týdnů, a pak se dal dohromady s Markétou. Netvrdím, že mám bůhvíjaký odhad na lidi, ale přece jen se říká, že první dojem bývá obvykle správný – a mně tedy Markéta do oka vůbec nepadla. Chtě nechtě za to mohl její vzhled. Je to taková ta klasická prvoplánová blondýnka, mrkací panenka, ze které přímo čiší volání „zachraň mě!“, které přitahuje přesně ty spasitelské typy, jako je můj brácha.

Jde jí jen o peníze a pohodlí

Jenže pod tou slupkou naivky se skrývá velmi chytrá osoba, která dobře ví, co chce, a jak na chlapy zapůsobit, aby to dostala. Nechci říct snad přímo zlatokopka, ostatně Tomáš není žádný milionář, nicméně špatně se rozhodně nemá. A Markéta zkrátka hledá nějakého hodného troubu, se kterým bude mít bezstarostný život, nebude se o nic starat a ještě dostane, na co si ukáže.

Když se do někoho zamilujeme, je jasné, že na čas změníme své zvyky, omezíme koníčky, méně vídáme přátele – chceme zkrátka trávit co nejvíc času s novým partnerem. Když jsme pak spolu už déle, náš život se postupně částečně vrací do starých kolejí. A tak na začátku nebylo nijak divné, že Tomáš ze dne na den sekl se vším, co do té doby dělal, a věnoval se jen Markétě.

Ovšem teď jsou spolu něco přes rok a ten stav stále trvá. Z Tomáše se stal vyložený podpantoflák. Je zamilovaný, nevidí, neslyší. Kdyby to bylo oboustranné, je to v pořádku. Jenže u Markéty je to jinak. Táhne ho na vařené nudli a diktuje mu, jak se má chovat, co smí, co nesmí. Jde na to tak fikaně, že Tomáš to nevidí. Nepřijde mu divné, že veškeré výdaje v jejich vztahu hradí on, ačkoli oba pracují a mají podobné platy. Platí celý nájem v bytě, který si spolu pronajali, benzín do Markétina auta, všechny nákupy, do toho jí pořád kupuje dárky.

Skáče, jak ona píská

Vím, že to teď zní, že jen závidím, ale není to tak. Sama žiju ve spokojeném vztahu a i můj přítel mi dává za pravdu. „Je to vypočítavá pohodlná mrcha,“ říká doslova. Prý už měl taky s takovou tu čest.

„Na někoho se přisají, dají chlapovi pocit, že bez něj by na světě nic nezvládly, omotají si ho kolem prstu a pak ho vycucnou.“ Tomáš je poslední dobou jen unavený, v práci tráví čím dál víc času, aby pokryl všechny náklady. Markéta jde z práce rovnou cvičit, s kamarádkami na kafe nebo po nákupech.

Doma se také nepředře, ale zřejmě je skvělá v posteli – a také vynikající manipulátorka. Umí ve správný čas polichotit, v jiný se rozbrečet nebo uraženě odejít. Zkrátka co je potřeba. A Tomáš jí to baští, dělá všechno pro to, aby Markéta byla spokojená.

Úplně přestal chodit mezi své kamarády, rezignoval i na sport a fotografování, své velké koníčky. Místo toho trpělivě dělá taxikáře, když Markéta obráží obchody, a bere ji na luxusní večeře. Nejen, že na svůj vlastní život Tomáš nemáš čas, Markéta mu to ani nedovolí. Chce, aby byl pořád s ní a obskakoval ji.

Celá rodina si zkrátka myslíme, že má na očích růžové brýle a chodí s ženou, která ho má jako chodicí peněženku. Když jsme byli na několika společných akcích, dobře jsem si všimla, jak Markéta flirtuje s jinými chlapy, hlavně s těmi, u kterých je vidět, že jsou při penězích. Připadá mi, že Tomáše bere jen jako přestupní stanici, než si najde někoho bohatšího.

Ráda bych mu to nějak dala najevo, ale vím, že on to tak nevidí a že mi nevěřil. Jen bychom se zbytečně rozhádali a to nechci. Ale přesto bych ráda, aby prohlédl a uviděl ji v pravém světle.

Hanka, 28 let

Doporučujeme

Články odjinud