Březen je v rytmu žlučníku - očistěte jej, poznáte změnu | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Březen je v rytmu žlučníku - očistěte jej, poznáte změnu

S přicházejícím jarem se dostává na vrchol své aktivity důležitý orgán našeho těla - žlučník. Seznamte se s některými přírodními postupy, jak si ho účinně zregenerovat.

Na úvod trochu anatomie

Žlučník je orgánem, který je velmi důležitý ke správným pochodům v organismu. Žluč z jater odtéká do žlučníku, kde se schraňuje a postupně je vypouštěna žlučovody do dvanácterníku. Žluč je nepostradatelná pro trávení tuků, a proto se veškeré podráždění tohoto orgánu objevuje vždy po „tučném menu“.

Jak poznáme oslabený žlučník?

Žlučník je vlastně takový „zakladatel“ mnoha nemocí a zdravotních komplikací. Oslabení tohoto orgánu se projevuje nadměrným říháním, návaly vzteku a hněvu, tlaky za hrudní kostí a na pravé straně pod hrudníkem až po pravou lopatku, častými nevolnostmi po jídle. Dále téměř všechny problémy s lokty mají původ v nemocném žlučníku, i kožní onemocnění typu lupénka a problémy s kotníky a kyčelními klouby.

Jak si žlučník posílit?

Nejlepším pomocníkem je kvalitní a vyvážená strava! Zdraví celého organismu můžeme ovlivnit především skladbou svého jídelníčku. Základem našeho jídelníčku by měla být syrová zelenina a ovoce, saláty a kvalitní celozrnné pečivo. Dále bychom si měli dopřávat kvalitní rostlinné oleje, olivový, mandlový, sezamový, lněný. Velkou část našeho jídelníčku by měli tvořit luštěniny, pohanka, neloupaná rýže, klíčky, tofu.

Co bychom měli omezit či vynechat?

Omezit na minimum bychom měli výrobky z kravského mléka a maso. Cukr se snažíme nahradit zdravějšími variantami, jako například hroznový, ovocný cukr, med, agáve sirup, ječný, kukuřičný nebo rýžový slad. K dochucování pokrmů je optimální používat bylinky a koření, které nám podpoří trávení – bazalku, kmín, kopr, fenykl, anýz, saturejku, dobromysl, majoránku, yzop, mátu.

Na jaře si hodně dopřáváme mladé výhonky rostlin, jako například lístky pampelišky, špičky kopřiv, bršlici kozí nohu, žabinec, květy sedmikrásky, pažitku. Čím zodpovědněji budeme tyto pokyny dodržovat, tím rychleji se nám žlučník zotaví.

Žlučník miluje hořké bylinky

Mezi skvělé podpůrné a léčivé bylinky při onemocnění žlučníku jsou: zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, měsíček lékařský, oman, řepík, měsíček, třezalka, pelyněk vachta, jaterník, schizandra, kopřiva, pampeliška, máta, kořen rybízu, kořen hořce žlutého. Tyto byliny užíváme ve formě tinktury, čaje nebo oleje.

Žlučníkový čajík: Potřebujeme: 1 díl pelyňku, 1 díl květu šafránu, 1 díl zeměžluče, 1 díl rýže natural Postup: Vše pečlivě promícháme, čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, po uplynutí této doby přecedíme a během dne popíjíme po douškách po dobu 4 – 6 týdnů.

Klepněte pro větší obrázek

Nápoj z kukurmy:

Kukurma neboli nadira podporuje trávení a také pomáhá rozpouštět žlučové kamínky. Potřebujeme: 1 hrnek rostlinného mléka (sójové, rýžové nebo ovesné), půl lžičky kukurmy, 1 lžičku kvalitního medu Postup: Koření vaříme na mírném plameni po dobu 5 minut, pak odstavíme a dosladíme medem. Tento nápoj pijeme 1 x denně po dobu 4 týdnů.

Pampeliškový likér:

Tento likér je výborným prostředkem na regeneraci žlučníku, jater, slinivky a pro posílení krvetvorby. Potřebujeme: 500 g květů smetánky, 160 g kořenů, 200 ml vylisované šťávy z listů, 500 ml převařené vychlazené vody, 500 ml 60 % lihu Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady, nalijeme do sklenice a necháme louhovat po dobu 10 dní na teplém místě. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenic a uschováme v chladnu. Můžeme i podle chuti přisladit medem. Užíváme 2 x denně štamprlku po dobu 4 až 6 týdnů.

Artyčoková šťáva pomáhá posílit žlučník

Tento přírodní lék podáváme 3 x denně 1 lžíci rozmíchanou v trošce vody, po dobu 6 týdnů.. Účinné látky obsažené v této zelenině napomáhají k detoxikaci a regeneraci, snižují hladinu krevního tuku a předcházejí vzniku žlučníkových kamínků.

Kroupová kúra

Kroupy mají velmi blahodárné účinky na činnost žlučníku. Během této kúry se musí denně sníst 1 kilogram krup. Můžeme je podávat samostatně nebo jako přílohu k ovoci, zelenině. Kroupy se musejí večer namočit a druhý den 1 hodinu vařit. Kroupová kúra by měla trvat 10 - 14 dní. TIP: Všechny tyto procedury a bylinkové kúry doporučuji provádět a užívat souběžně.

Nesmíme zapomenout zvýšit přísun zinku a vitamínu A

Největším přírodním zdrojem zinku jsou dýňová semínka. Pokud nejsme příznivci chroupání, můžeme si koupit již vylisovaný dýňový olej. Kromě zinku obsahuje také železo a vitamíny skupiny B, takže je velmi hodnotný, užíváme ho 1 x denně 1 lžičku. Vitamín A zase získáme například opražením nastrouhané mrkve na olivovém oleji, stačí si takto připravit 2 větší mrkve denně. Zinek vždy užíváme s vitamínem A dohromady, protože se společně dobře přisvojují do organismu. Cenným zdrojem vitamínu A je i rakytník řešetlákový.

Žlučník a aromaterapie

Klepněte pro větší obrázek

Žlučník také pomáhají uvést do rovnováhy svěží kyselé nebo lehce nahořklé vůně citrusů, bylin a travin, především grapefruit, citrón, heřmánek, řebříček a pomeranč. Používáme je do aromalampy, k masážím či koupelím. Pozor na odstranění žlučníku! Žlučníkové operace jsou u nás na denním pořádku, mám pocit, že patří mezi nejčastější zákroky v břišní chirurgii. Ale lékaři obvykle nevarují pacienty, že odstranění žlučníku se dává do souvislosti se zvýšeným rizikem rakoviny střeva. Je to dáno tím, že žluč je neustále uvolňována do střeva (nemůže se seskupovat ve žlučníku) a její vysoké, dlouhodobé koncentrace některých kyselin začnou naleptávat střevní sliznici.

Doporučujeme

Články odjinud