Březová voda má úžasné účinky: Jak může bříza pomoci vaší pleti, vlasům i zdraví?

Březová voda má úžasné účinky: Jak může bříza pomoci vaší pleti, vlasům i zdraví?

Také si s příchodem jara ráda dopřejete detox, který očistí vaše tělo a prospěje vaší kráse? Pak byste rozhodně měli dát šanci březové vodě, jež má blahodárný vliv nejen na zdraví, ale i na pleť či vlasy. V čem je prospěšná a kde ji seženete?

Kde sehnat březovou vodu?

Kosmetické přípravky, které obsahují mízu z břízy, je snadné sehnat, stačí se zeptat v drogerii nebo v lékárně. Na neředěnou čerstvou březovou vodu se můžete zeptat bylinářů nebo se ji pokusit nasbírat sama. Raději si ji ale kupte, její sběr v přírodě totiž není jen tak, abyste do stromu mohli navrtat dírku, potřebujete povolení majitele lesa. Pokud jej nemáte, porušujete lesní zákon a zákon na ochranu přírody a krajiny. Za to můžete dostat vysokou pokutu.

Znáte nápoj proti jarní únavě? Podívejte se na video a rozhodně si ho udělejte:

Máte-li strom na zahradě, o povolení žádat nemusíte. Březová voda je nejhodnotnější ještě před rašením listů. Do kmene břízy se navrtá 1 až 2 cm hluboká dírka. Do navrtané dírky se vsune hadička nebo trubka, z které pak šťáva odkapává do nádoby. Po odebrání je třeba strom správně ošetřit, protože hrozí jeho úhyn. Štěpařským voskem se rána zacelí a na otvor se nalepí kousek kůry jako náplast. Březová voda se má sbírat jen na jaře, když stromy začínají žít. Doma si pak z mízy můžete vyrobit vlasové tonikum, tělový peeling či lahodný nápoj prospívající vašemu zdraví.

Pokračování 2 / 5

Březová voda zkrášluje pleť

Míza z břízy se často používá jako přísada tělové kosmetiky, například v přípravcích proti celulitidě, a prospívá rovněž všem typům pleti. Regeneruje a posiluje odolnost proti stárnutí, takže se hodí pro zralou pleť, zároveň také snižuje tvorbu mazu, stahuje póry a má hojivý efekt, proto ji ocení i ženy s mastnou a problematickou pletí.

Pokračování 3 / 5

Březový peeling

Jak už jistě víte, peeling je pro pokožku celého těla velmi důležitý a je vhodné si ho dopřát alespoň dvakrát týdně, aby vaše kůže byla krásně vyhlazená, jemná a bez pupínků. Peeling je také ideální průpravou na léto a opalování, protože díky pravidelnému odstraňování odumřelých buněk vám pokožka déle vydrží snědá.

Březový peeling je ideální na jaro, kdy kůže potřebuje po zimě očistu a důkladnou hydrataci. Není to nic složitého, stačí, když hrst mladých březových listů řádně rozmixujete a smícháte s hrubozrnnou solí a dvěma lžícemi olivového oleje. Touto směsí pak promasírujte celé tělo.

Pokračování 4 / 5

Březová voda versus vlasy

Není žádnou novinkou, že březová voda má velmi blahodárný vliv na vlasy a jejich kvalitu. Zajišťuje totiž vaší hřívě hydrataci, pružnost a lesk, zamezuje tvorbě lupů i přílišnému maštění vlasů, ulevuje pokožce hlavy od svědění a podporuje růst a obnovu vlasů.

Přípravky s březovou mízou si buď můžete koupit v lékárně či drogerii, nebo si je vyrobit sama doma. Nejjednodušší je březové tonikum, které uděláte tak, že hrst světle zelených březových lístků zalijete asi 200 ml horké vody a necháte louhovat. Tento odvar pak použijete po mytí vlasů k opláchnutí.

Pokračování 5 / 5

Vliv březové vody na zdraví

Dopřáváte-li si na jaře pravidelný detox, je pro vás ideálním doplňkem březová šťáva. Díky vysokému obsahu vitaminů, jako je vitamin C a vitaminy skupiny B, minerálů či flavonoidů neboli chemických sloučenin, které chrání buňky před působením volných radikálů, růstem nádorových buněk a posilují imunitní systém, upevňuje vaše zdraví.

Navíc umí rozpohybovat lymfatický systém, což vaši očistu ještě zesílí a docílíte tak o to víc zdravější a zářivější pleti, a dokonce můžete zaznamenat úbytek na váze. Zkuste proto popíjet březovou šťávu minimálně po dobu čtrnácti dnů.

Doporučujeme

Články odjinud