Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
15
Fotogalerie

Britská královna Alžběta II. zemřela. Vládla neuvěřitelných 70 let

V 96 letech zemřela královna Alžběta II. Vždy elegantní, bez skandálů, dodržující pravidla královského dvora. Milovnice psů, koní a aut, ale především své země, v jejímž čele stála coby oblíbená panovnice neuvěřitelných 70 let.

V 10 letech se změnil její osud

Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926 v Londýně jako Alžběta Alexandra Marie Windsorová a v té době nikdo neočekával, že by kdy mohla usednout na trůn. Změna přišla v jejích 10 letech: král Edward VIII., její strýc a současně prvorozený syn Jiřího V., abdikoval a jeho místo zaujal mladší bratr, Alžbětin otec Albert coby Jiří VI. Alžběta se tak stala následnicí trůnu a začala se zabývat studiem historie a ústavního práva, naučila se plynně francouzsky a věnovala se umění a hudbě.

Nejdéle vládnoucí královna Spojeného království

Královnou se stala po smrti svého otce Jiřího VI., který zesnul 6. února 1952. Jak délkou života (96 let), tak i délkou vlády (70 let) překonala svou praprababičku, královnu Viktorii, která zemřela v 81 letech a britskému impériu vládla 63 roků a 7 měsíců. Alžběta II. tak bude zřejmě už navždy nejdéle vládnoucí královnou dějin Spojeného království.

Dlouhověkost a vitalitu zdědila po své mamince Alžbětě Bowesové-Lyonové. Královna matka, jak bývala označovaná, zemřela v nedožitých 102 letech. Vysokého věku se dožil také manžel královny Alžběty II., princ choť Philip, vévoda z Edinburghu, s nímž měla čtyři potomky. Zemřel loni 9. dubna 2021 ve věku 99 let. Alžběta ho tak přežila o necelý rok a půl.

S královnou Alžbětou II. končí jedna z nejvýznamnějších ér britské monarchie.

Doporučujeme

Články odjinud