Britské ženy mají z manželů deprese

Britské ženy mají z manželů deprese

Více než polovina britských žen si stěžuje na trvalé deprese, jimž čelí pravidelným užíváním příslušných medikamentů. Za hlavní důvody přitom označují rostoucí stres, jehož příčinou jsou muži, nenaplněné naděje a nepříjemnou až nepřátelskou atmosféru v zaměstnání.

Vyplývá to alespoň z výzkumu, jejž uskutečnil ženský časopis Prima. Z tisícovky oslovených čtenářek plných šestapadesát procent uvedlo, že se neobejde bez antidepresiv, protože už nejsou schopny zvládat vlastními silami projevy této psychické choroby.

Nejhůře se na nich podepisují vztahy v pracovním kolektivu. Padesát procent dotázaných uvedlo, že je ničí pracovní povinnosti i ovzduší, zejména nemožnost cokoli změnit k lepšímu, nemluvě o trvalé hrozbě ztráty zaměstnání. V promarněných ambicích, s nimiž vstupovaly do života, který dnes považují za chudý a bezútěšný, spatřuje příčinu svého onemocnění pětatřicet procent účastnic ankety.

Třetí neslavné místo mezi původci depresí patří mužům, zejména manželům. Za zdroj stálého podráždění je považuje čtvrtina jejich životních partnerek. "Život se stává stále složitějším a psychicky náročnějším. Nelze se proto divit, že se neblaze podepisuje i na růstu duševních chorob u žen. Dennodenně totiž musejí nejen počítat každou korunu, ale navíc zápasit s nedostatkem volného času, jejž potřebují k nabrání nových sil," konstatovala šéfredaktorka časopisu Prima Maira Fayová. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud