Kuřáci, kteří jedí dostatečné množství brokolice a podobných druhů zeleniny z čeledi brukvovitých, jsou méně ohroženi rakovinou plic.
Pozitivní účinek brokolice opět potvrdily nové výzkumy.
Experti z amerického ústavu Roswell Park Cancer Institute zveřejnili výsledky studie, která se zabývala vlivem brukvovitých na lidské zdraví.
"Stále samozřejmě platí, že nejdůležitější je přestat kouřit, abychom se rakovině vyhnuli," vysvětluje Dr. Li Tang.
Mimo to ale doporučuje, aby lidé, kteří někdy kouřili, jedli více brukvovitých druhů zeleniny, jako je brokolice, květák, kapusta, zelí nebo řepa. A to nejlépe za syrova.
Tang s kolegy sledoval 948 pacientů s rakovinou plic a 1 743 zdravých lidí a zjišťoval, jaké jsou jejich stravovací návyky.
Ukázalo se, že u kuřáků a především u bývalých kuřáků množství zkonzumované brukvovité zeleniny přímo souviselo s rizikem vzniku rakoviny.
"Účinnou látkou proti rakovině je v tomto případě látka isothiokyanát," vysvětluje Tang.
Během výzkumu jedli respondenti nejčastěji brokolici, kapustu a květák. Lékař říká:
"Nejlepší je konzumovat tuto zeleninu za syrova, protože tepelná úprava ničí enzym, který isothiokyanát aktivuje."
Dřívější klinické studie potvrdily, že isothiokyanát v brokolici příznivě působí také při rakovině prostaty a močového měchýře.
ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz